Infraestructures

infraestructures

Figueres proposa que el tren convencional passi sota terra

Ha preparat un estudi en què es valora l'obra en 30 milions per si el nou govern estatal no vol completar la pota nord de la variant ferroviària

265.000 viatgers en el primer any del TAV

Canvi de rumb en el model fer­ro­vi­ari pre­vist per a Figue­res. L'alcalde, Santi Vila, ha obert la porta a man­te­nir la via con­ven­ci­o­nal i l'estació al cen­tre de la ciu­tat. Aquesta era una rei­vin­di­cació de part de la soci­e­tat figue­renca arran de la decisió del Minis­teri de Foment, pac­tada amb governs locals ante­ri­ors, en favor d'una estació única per al TAV i el tren con­ven­ci­o­nal a Vila­fant. Això impli­cava fer una vari­ant per a la línia actual que fins ara només s'ha cons­truït a la part sud a causa del ter­cer rail, per així poder començar a pas­sar trens pel túnel de la Jon­quera. De fet, la part nord està en l'aire des que el minis­tre José Blanco va dir que ja no era una actu­ació pri­o­ritària.

Per tant, l'esce­nari actual és man­te­nir les dues esta­ci­ons i les vies con­ven­ci­o­nals pel cen­tre de la ciu­tat. En tot cas, l'alcalde va expli­car ahir que un cop entri el nou govern, dema­na­ran una reunió amb el minis­tre per saber quina pla­ni­fi­cació hi ha res­pecte de l'obra de la vari­ant fer­roviària nord. En el cas que hi hagi volun­tat d'exe­cu­tar-la, l'Ajun­ta­ment es man­tindrà en la posició de defen­sar l'estació única. Però si la res­posta és nega­tiva, el con­sis­tori ja ha pre­pa­rat amb la Gene­ra­li­tat un estudi amb diver­ses alter­na­ti­ves per fer que la via con­ven­ci­o­nal sigui sub­terrània al cen­tre de Figue­res i així poder eli­mi­nar els pas­sos a nivell. L'opció més via­ble seria fer que el traçat sub­ter­rani fos mínim, d'apro­xi­ma­da­ment 1,5 quilòmetres, des del revolt de La Salle fins just després de l'estació, que també que­da­ria sota terra. Això no impli­ca­ria cobrir les vies, sinó només posar pan­ta­lles en alguns punts i per­me­tre la con­tinuïtat en alguns car­rers per evi­tar que que­des­sin tallats per la via. Segons Vila, tin­dria un cost d'uns 30 mili­ons, men­tre que la vari­ant nord en cos­ta­ria 70: “La pro­posta està ava­lada per la Gene­ra­li­tat i la tre­ba­lla­rem pas­sat Reis, perquè si no es com­pleta l'ane­lla hem de tre­ba­llar en una altra solució.” El que no es pot per­me­tre, segons Vila, és la pre­ca­ri­e­tat de l'estació con­ven­ci­o­nal i els pas­sos a nivell.

Bons resul­tats del TAV

D'altra banda, ahir es va com­plir un any de l'inici del ser­vei del TAV entre Figue­res i París, que fan Renfe i la SNCF. Els resul­tats comer­ci­als són molt posi­tius, i han permès aug­men­tar un 42% el nom­bre de viat­gers entre Cata­lu­nya i França. En números abso­luts, han uti­lit­zat el ser­vei 265.600 per­so­nes durant aquest any. La majo­ria, 175.000, tenien com a ori­gen o des­ti­nació Bar­ce­lona. 14.500 viat­gers han aga­fat el ser­vei des de Girona, i 75.000, des de Figue­res. D'aquests últims, 28.500 ana­ven a París; 23.300, a Mont­pe­ller, i 8.800, a Per­pinyà. Santi Vila veu les xifres com un èxit, demos­trant que l'estació del TAV té el seu propi públic i fun­ci­ona tot i els mals acces­sos i la mala senya­lit­zació.

LA FRASE

No tolerarem més morts al mig de Figueres, i hi ha el compromís de treure els passos a nivell
Santi Vila
alcalde de figueres

Cimalsa presenta el projecte per desenvolupar el centre logístic intermodal del Far-Vilamalla per fases

El director general de Cimalsa, Isidre Gavín, va presentar ahir davant dels alcaldes de l'Alt Empordà el pla de desenvolupament del centre logístic intermodal del Far i Vilamalla. La Generalitat s'ha replantejat el projecte de manera que es pugui executar per fases, i així fer-lo viable econòmicament. En una fase inicial s'aixecarà una terminal de 80.000 m² que tindrà un cost de 40 milions d'euros. Això representarà un 70% del cost total de la terminal, i es faran quatre vies en ample ibèric i internacional per a trens de 750 metres. Gavín va afirmar que aquest desembre posaran a licitació els estudis informatius i d'impacte ambiental del centre intermodal.

L'N-II i l'enllaç nord de l'AP-7, els temes viaris pendents

En la reunió que l'Ajuntament vol mantenir amb el Ministeri de Foment, hi haurà també en cartera dos temes cabdals: el desdoblament de l'N-II i completar l'enllaç nord de l'AP-7. Aquest últim hauria de ser el més fàcil de resoldre, ja que es tracta de firmar el document que permeti a Acesa fer l'obra. De l'N-II, a hores d'ara no se n'ha concretat el calendari respecte de l'ampliació del tram nord. Una altra carretera pendent d'obres és l'N-260.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.