Infraestructures

La Terra Alta ja està a punt per evacuar l'energia necessària per abastir un milió de persones a l'any

La Terra Alta ha esde­vin­gut una de les zones amb major presència de parcs d'ener­gia eòlica del país. A la comarca, s'hi ubi­ca­ran deu cen­trals eòliques pro­mo­gu­des per tres empre­ses, que uti­lit­za­ran con­jun­ta­ment la línia d'eva­cu­ació d'AERTA. En pri­mer lloc, la com­pa­nyia Elec­tri­ci­dade de Por­tu­gal pro­mou els parcs de Cor­bera (de 22 aero­ge­ne­ra­dors), ubi­cat al terme de Cor­bera d'Ebre; Vilalba (21 aero­ge­ne­ra­dors), a Vilalba dels Arcs; Torre Madrina (20 molins), als ter­mes de Gan­desa i Batea; Coll del Moro (20 aero­ge­ne­ra­dors), a Batea i Bot; i el parc de Vilalba dels Arcs (amb 10 molins), ubi­cat al mateix muni­cipi. La ins­tal·lació del Coll del Moro és l'única que ja es troba en fun­ci­o­na­ment, la cons­trucció de la de Torre Madrina s'ini­ciarà en breu, i les altres tres ja s'estan cons­truint.

En segon lloc, l'empresa Fersa Ener­gies Reno­va­bles pro­mou tres cen­trals eòliques: les de Mude­fer (25 aero­ge­ne­ra­dors) i Mude­fer II (7 molins), al terme muni­ci­pal de Case­res; i el dels Pes­sells (17 aero­ge­ne­ra­dors), a Horta de Sant Joan, cen­tral que ha pro­vo­cat l'opo­sició fron­tal del muni­cipi. Els dos parcs de Case­res estan en cons­trucció, men­tre que el d'Horta de Sant Joan es troba en l'última fase de tra­mi­tació.

Final­ment, l'empresa Cop­cisa pro­mou dos parcs eòlics. D'una banda, el de la Fata­re­lla (21 molins), ubi­cat al mateix muni­cipi, que es troba en la fase final de tra­mi­tació. De l'altra, el de Riba-roja (20 molins) que està encara en una fase mitja de tra­mi­tació i, tot i tro­bar-se al terme muni­ci­pal de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), s'inclou en el pro­jecte d'AERTA perquè compta amb l'estació trans­for­ma­dora que con­nec­tarà tota la potència reco­llida dels parcs per la línia d'AERTA (que fa 39 quilòmetres en total) amb Red Eléctrica.

Els pro­mo­tors con­fien que les deu cen­trals, que sumen un total de 183 aero­ge­ne­ra­dors, entrin en fun­ci­o­na­ment l'any 2010. No obs­tant, les dues de Case­res i les cinc pro­mo­gu­des per Elec­tri­ci­dade de Por­tu­gal podran estar ope­ra­ti­ves aquest 2009.

Els deu parcs eòlics eva­cu­a­ran una potència total d'uns 450 megawatts. L'ener­gia que ve de cada parc és de 132 qui­lo­volts i la gran estació trans­for­ma­dora cons­truïda a la Fata­re­lla la trans­forma a 220 qui­lo­volts. L'ener­gia segueix a aquesta potència fins l'estació de Riba-roja, on es con­necta amb Red Eléctrica. Tota la infra­es­truc­tura elèctrica -les tor­res, cable­jat, l'estació trans­for­ma­dora de la Fata­re­lla i les cinc subes­ta­ci­ons que hi ha als parcs eòlics de la comarca-, es va començar a cons­truir l'octu­bre del 2007 i ja està enlles­tida. El direc­tor gene­ral d'AERTA i AERE, Enric Mas, ha expli­cat a l'ACN que ara «només manca que Red Eléctrica digui la data en què podem con­nec­tar la línia d'eva­cu­ació a la xarxa, perquè ja tenim tots els per­mi­sos i auto­rit­za­ci­ons cor­res­po­nents».

La pro­ducció d'ener­gia dels parcs eòlics asso­ci­ats a AERTA està a l'entorn dels 1.100 gigawatts per hora (GW/h) anu­als, és a dir, al vol­tant del 2% del total de l'ener­gia elèctrica produïda actu­al­ment a Cata­lu­nya. Es tracta d'una ener­gia amb un impacte posi­tiu sobre el medi ambi­ent, ja que es cal­cula que cada qui­lowatt per hora (KWh) eòlic és 27 vega­des més net que 1 KWh de lig­nit i 4 vega­des més net que un KWh de gas natu­ral. Tenint en compte la com­po­sició actual de la pro­ducció energètica cata­lana, la posada en marxa d'aquests parcs eòlics evi­tarà l'emissió d'1,2 mili­ons de tones anu­als de CO2, el prin­ci­pal gas d'efecte hiver­na­cle.

Segons AERTA, els 1.100 GW/h (1,1 milió de megawatts) que pro­dui­ran els parcs ter­ral­tins equi­va­len al con­sum domèstic anual de prop d'un milió de per­so­nes, tenint en compte que una família de tres per­so­nes con­su­meix anu­al­ment 3,3 megawatts per hora i any.

La subes­tació de Riba-roja d'Ebre con­necta amb la línia d'eva­cu­ació d'Apro­fi­ta­ment Ener­gies Reno­va­bles de l'Ebre (AERE), de 33 quilòmetres, que eva­cua l'ener­gia produïda pels vuit parcs eòlics del Segrià i les Gar­ri­gues. Així, l'ener­gia gene­rada per aques­tes cen­trals es con­nec­tarà a Red Eléctrica a través de l'estació de Riba-roja. La potència produïda pels parcs que eva­cu­a­ran a través de la línia d'AERE -que tindrà subes­ta­ci­ons a Maials, Alma­tret i la Gra­na­de­lla- és també d'uns 450 megawatts. Segons ha con­cre­tat Mas, les obres de la línia d'AERE fina­lit­za­ran el pròxim agost i l'empresa pre­veu que es pugui con­nec­tar a Red Eléctrica l'any 2010.

D'altra banda, està pre­vist cons­truir una nova línia d'eva­cu­ació (BERTA), que eva­cu­a­ria l'ener­gia dels parcs més pro­pers a la zona del massís dels Ports. Davant de les quei­xes d'enti­tats soci­als del ter­ri­tori, que han denun­ciat que la cons­trucció de la línia d'eva­cu­ació i dels parcs eòlics no res­pec­ta­ven els espais de la Bata­lla de l'Ebre, el direc­tor gene­ral d'AERTA i AERE ha mani­fes­tat que l'empresa «tenia una decla­ració d'impacte ambi­en­tal que obli­gava a fer estu­dis arqueològics pre­vis a les obres i durant les matei­xes, i nosal­tres hem com­plert la llei». De fet, Mas ha expli­cat que AERTA ha fet «algu­nes modi­fi­ca­ci­ons» al pro­jecte de la línia d'eva­cu­ació en tro­bar res­tes arqueològiques, fet que l'empresa ha comu­ni­cat al Govern.

Con­cre­ta­ment, en les obres d'ins­tal·lació d'una torre a la zona entre Vilalba dels Arcs i Gan­desa, AERTA va loca­lit­zar a la vora una trin­xera, de manera que «es va reti­rar uns metres mes enllà». A més, en uns altres tre­balls es van tro­bar res­tes d'un poblat iber, al terme de Vilalba dels Arcs, i també es va modi­fi­car l'obra per no afec­tar la tro­ba­lla. «Gràcies a l'estudi previ que va fer l'empresa, ja vam evi­tar cons­truir en zones d'interès arqueològic», ha afe­git Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.