Infraestructures

INFRAESTRUCTURES

La canalització del regadiu del marge dret del riu Ter ja està enllestida

La posada en servei és imminent després que ja s'hagin efectuat les proves de pressió

La infraestructura esmenarà un greuge històric de la zona

La millora del rec del marge dret del Ter serà la solució per a un greuge històric del tram més baix del riu, que ha vis­cut fins ara amb unes cana­lit­za­ci­ons medi­e­vals. La minsa efec­ti­vi­tat de les velles con­duc­ci­ons recla­mava urgent­ment aquesta infra­es­truc­tura, que es va començar a cons­truir fa uns anys. Albert Gras­sot, pre­si­dent de la comu­ni­tat de regants del rec del Molí de Pals, asse­gura que, amb el ser­vei que es posarà en marxa en els pròxims dies l'obra grossa ja que­darà enlles­tida.

La fase II –la pri­mera a aca­bar-se– es va posar en fun­ci­o­na­ment el 2011. “Per poder fer l'obra i poder regar al mateix temps s'ha fet en dues fases. L'any pas­sat ja hi vam regar gràcies a un bypass fet a Gualta”, expli­cava Gras­sot. La cana­lit­zació és una cano­nada telescòpica que va des de la presa de Canet de la Tallada fins al mar. En els últims dotze mesos s'ha tre­ba­llat en el tram supe­rior, que va des de Gualta fins a la presa i també en diver­ses con­duc­ci­ons de la xarxa secundària, que porta l'aigua als camps de la part més baixa. En aquesta fase I, exe­cu­tada els últims mesos, s'ha cons­truït una arqueta que ha ser­vit de con­nexió a la presa on s'acu­mula l'aigua. L'obra, mal­grat tot, no està enlles­tida del tot: “La set­mana vinent con­nec­ta­rem, però l'obra no estarà ni entre­gada ni aca­bada, al con­trari, aquesta gent encara esta­ran més d'un any tre­ba­llant, refi­nant camins, aca­bant de posar les ter­res bé sobre la cana­lit­zació i polint l'obra feta.”

Des de mit­jan abril, doncs, ja es rega­ran les 3.000 hectàrees a través d'un nou tub. “Ara hi ha mol­tes més hectàrees que l'any pas­sat que reguen a rec cor­rent –feia notar Gras­sot–. Ara molts page­sos ja obri­ran l'aixeta i tin­dran nivell d'aigua per poder regar direc­ta­ment sense neces­si­tat d'haver de bom­bar amb motors.” Per qüesti­ons de cota, hi ha encara unes 700-800 hectàrees en què els page­sos han d'usar maquinària d'extracció per poder por­tar l'aigua fins als seus camps. Per solu­ci­o­nar aquesta difi­cul­tat hi ha pro­jecte. Encara no hi ha, però, sub­venció per fer-la: “S'haurà de fer més enda­vant –diu Gras­sot– un sis­tema de bom­beig uni­fi­cat per a aquests camps. Però per fer-ho caldrà tro­bar una altra sub­venció.”

L'obra ha cos­tat al vol­tant de 15 mili­ons d'euros i els regants paguen el 30% de la des­pesa total. La resta ho assu­meix la Gene­ra­li­tat i la Soci­e­tat Esta­tal d'Infra­es­truc­tu­res Agràries (Seiasa). El sis­tema de paga­ment per als regants és ajor­nat. Durant 25 anys només han d'assu­mir el 3% del cost i la resta, el paga­ran en els 25 anys següents.

La cana­lit­zació prin­ci­pal és d'uns onze quilòmetres, està cons­truïda a prova de fui­tes i s'hi con­necta una xarxa secundària que farà arri­bar l'aigua als camps de Fon­ta­ni­lles, Gualta, Palau-sator, Serra de Daró, una part de Tor­ro­e­lla de Montgrí, Ullas­tret i Pals.

LA XIFRA

15
milions d'euros
és el cost total de la infraestructura que cobrirà parcialment els regants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.