Administracions

Hisenda municipal

L'Estat tutelarà les factures de Cassà de la Selva i Anglès

Els denega el pla d'ajustament perquè no es refia de la seva gestió i pagarà directament els proveïdors però a més llarg termini

L'alcalde d'Anglès afirma que l'única solució és tancar

El Minis­teri d'Hisenda i Admi­nis­tra­ci­ons Públi­ques no ha apro­vat els plans d'ajus­ta­ment que van pre­sen­tar els ajun­ta­ments de Cassà de la Selva i Anglès per aco­llir-se als crèdits ICO per pagar proveïdors, fet que dei­xarà els dos muni­ci­pis en una situ­ació com­pli­cada si no es troba una altra via perquè puguin pagar el deute. L'informe des­fa­vo­ra­ble dels plans d'ajust dels muni­ci­pis sig­ni­fica que, a par­tir d'ara, els ingres­sos men­su­als que rebien Cassà i Anglès del minis­teri, i que reben totes les pobla­ci­ons en funció del nom­bre d'habi­tants, que­da­ran tute­lats per l'Estat, que serà el que pagarà direc­ta­ment les fac­tu­res dels proveïdors. El regi­dor d'Hisenda de l'Ajun­ta­ment d'Anglès, Esteve Callís, va dir que la situ­ació és molt com­pli­cada i que hi pre­sen­ta­ran un recurs. Anglès ingres­sava cada any de l'Estat 800.000 euros –uns 70.000 euros cada mes–, bàsics per qua­drar els números de l'Ajun­ta­ment, que neces­sita uns ingres­sos men­su­als apro­xi­mats de 400.000 euros.

El muni­cipi sel­vatà té dos mili­ons d'euros en fac­tu­res pen­dents. Si s'hagués apro­vat el pla, els proveïdors hau­rien cobrat de seguida, però com que és l'Estat el que pagarà –a través de la con­ge­lació de l'apor­tació men­sual– aquest deute s'anirà pagant a més llarg ter­mini. L'alcalde d'Anglès, Pere Espi­net, cal­cula que el 2012 i el 2013, i part del 2014, no es rebria l'apor­tació esta­tal, fet que a la pràctica, ofega encara més l'Ajun­ta­ment. L'alcalde va infor­mar de la dene­gació del crèdit en començar el ple ahir. A petició seva, la inter­ven­tora va expo­sar els motius pels quals el minis­teri diu que no: no hi ha un finançament ade­quat dels ser­veis públics, té un endeu­ta­ment exces­siu i les pre­vi­si­ons d'ingres­sos cor­rents no són con­sis­tents amb l'evo­lució dels ingres­sos “efec­ti­va­ment obtin­guts per l'enti­tat local en els exer­ci­cis del 2009 al 2011”.

La Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya ha enviat car­tes a tots els ajun­ta­ments per pre­gun­tar si els han apro­vat el pla d'ajust, per si cal fer alguna inter­venció per donar suport als muni­ci­pis afec­tats. De fet, ni a Anglès ni a Cassà sabien ahir exac­ta­ment quin serà el següent pas a par­tir d'aquí.

Impre­vist a Cassà

A Cassà de la Selva pre­ve­ien pagar dos mili­ons de fac­tu­res pen­dents als proveïdors a finals de mes. El pla d'ajust de l'Estat havia de donar finançament a l'Ajun­ta­ment cas­sa­nenc, que des que va començar el man­dat l'any pas­sat sem­pre havia decla­rat que la situ­ació econòmica és molt deli­cada. Però l'impre­vist de la nega­tiva de Madrid podria obli­gar l'Ajun­ta­ment de Cassà a ser encara més estricte en les mesu­res d'estalvi. En el pri­mer paquet, que ja ha començat a apli­car els dos últims mesos, Cassà vol reduir un 17% en reco­llida d'escom­bra­ries i de neteja diària i un 18% de neteja d'edi­fi­cis. Aques­tes mesu­res d'estalvi for­men part del pla de sane­ja­ment qua­dri­en­nal que va apro­var l'equip de govern de Cassà.

PERE ESPINET

“Si no tenim cap més solució haurem de tancar la barraca”

L'alcalde es va mostrar ahir molt preocupat pel fet que l'Estat denegui el crèdit, que creu que pot ser la mort de l'Ajuntament. En culpa l'anterior govern, per la seva nefasta gestió, diu.

Què representa per a l'Ajuntament d'Anglès que l'Estat no doni crèdit per pagar proveïdors?
L'Estat ens ingressava uns 800.000 euros cada any per llei. Nosaltres pensàvem que en deu anys, que era el que preveia el pla, podríem pagar el deute però, en no aprovar-lo l'Estat, no ens enviaran els diners. Veuen que no ens en sortirem amb els comptes que tenim i, per tant, no ens donen els diners sinó que pagaran ells directament els proveïdors, tant el 2012 com el 2013. Molta gent no podrà menjar a Anglès per la mala gestió que s'ha fet en els últims anys. La gent ho ha de saber.
Quina solució queda?
Hem presentat recurs, perquè estàvem convençuts que podríem complir el pla a deu anys, però si no ens donen cap altra solució haurem de tancar la barraca.
Es plantegen reduir el nombre de treballadors municipals?
El que no volem fer és fotre gent fora. Que la gent que es guanya el pa treballant per l'Ajuntament d'Anglès pugui continuar treballant. No volem fer cap catedral ni inaugurar res, només treballar per sortir-nos-en.

ENRIC BAGUÉ

“Ens rebutgen el mateix pla que la Generalitat ens va acceptar”

L'alcalde de Cassà de la Selva ha acollit amb sorpresa la notificació de l'Estat en el sentit que els rebutjava el pla d'ajust que els van presentar.

Quina explicació els han donat dels motius pels quals s'ha rebutjat el pla?
Ens diuen que els ingressos que tindrà Cassà els propers anys poden ser insuficients per assumir la despesa corrent que tenim.
Però vostès ja havien previst mesures per reduir la despesa corrent, oi?
Sí. Vam fer un pla de sanejament, que vam presentar a la Generalitat, per sortir de la complicada situació econòmica que viu l'Ajuntament. En el pla hi havia mesures per reduir la despesa.
I el govern de la Generalitat, què els va dir?
Els va semblar bé l'estudi que vam elaborar i que és, de fet, el mateix que hem presentat a l'Estat i que han rebutjat. Per això no acabem d'entendre per què no el troben bé.
I què hauran de fer a partir d'ara?
Doncs no ho sabem. Hem intentat parlar amb Madrid perquè ens expliquin si hem de fer un nou pla o a veure què implica tot això, si ens ho trauran dels fons estatals o quines mesures prendran. De moment, però, no hem aconseguit parlar amb ells. Quan ho aconseguim, tinc l'esperança que reconsiderin la decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.