Infraestructures

Silla, amb l'aigua al coll

DES DE LA BUTACA DE CASA

Tal com dèiem la set­mana pas­sada, con­ti­nuem expo­sats a morir ofe­gats, per culpa de la desídia dels polítics i dels tècnics, que mai han vol­gut creure's de veri­tat el tema de les plu­vi­als. Per la seua part, el veïnat ja ha dei­xat de par­lar del tema de la dar­rera inun­dació, com si obli­dar-se'n fora cap solució; a tot esti­rar, la gent s'agen­cia unes fus­tes per a tapo­nar la porta, es fa un segur... i fins l'altra; resig­na­da­ment.

Però, el pro­blema con­ti­nua exis­tint i cada vegada anirà a més, men­tre no se solu­ci­o­nen els errors de les grans obres públi­ques (car­re­te­res i renfe) que són les res­pon­sa­bles del des­as­tre i es des­vien fora del poble les aigües que abai­xen dels polígons de Picas­sent i d'Alcàsser, Ram­bla avall.

Com el tema ens afecta a tots, seria neces­sari que tots els par­tits polítics es com­pro­me­te­ren a defen­sar la mateixa política de plu­vi­als, o siga el mateix pro­jecte, i que li dona­ren la màxima pre­ferència, però als polítics els passa com al veïnat i se n'obli­den. Una mos­tra és la poca infor­mació de la web muni­ci­pal, raó per la qual no sabem res del que pensa fer l'ajun­ta­ment.

Sols podem comp­tar amb l'informe de l'engi­nyer tècnic muni­ci­pal, Josep Valero, que té dos parts: per un cos­tat, l'anàlisi del que passà la nit del 28 de setem­bre, i per l'altre, les mesu­res que s'han de pren­dre per a evi­tar més inun­da­ci­ons. En quant a la pri­mera part, estic d'acord que les obres rea­lit­za­des dar­re­ra­ment han fun­ci­o­nat per­fec­ta­ment, encara que insu­fi­ci­ent­ment, ja que són sols una part de tot el pro­jecte d'eva­cu­ació.

L'informe insis­teix que, tal com aca­bem de comen­tar, el pro­blema d'eva­cu­ació supera les nos­tres pos­si­bi­li­tats perquè s'hi abo­quen les aigües que venen dels pobles veïns. De fet, si hem de donar per bones les mesu­res de l'informe (165 litres per metre qua­drat en 1,5 hores; encara que altres lec­tu­res en plaça del Poble i avin­guda Lluís Vives donen 80 litres; caldrà saber qui té la raó), tanta aigua, com la que baixa per la Ram­bleta no la podem eva­cuar, i són ine­vi­ta­bles les inun­da­ci­ons de les zones més bai­xes de la població.

Un altre punt a acla­rir és si la rotonda de la plaça Sanc­his Guar­ner (final de la Ram­bla i de Sant Roc) obs­truí o no l'eixida de les aigües, perquè els tes­ti­mo­nis del veïnat diuen que sí, men­tre que el tècnic muni­ci­pal diu que no. Final­ment també s'hau­ria d'acla­rir l'actu­ació en la com­porta, a quina hora s'obrí i qui donà les ordres de fer-ho. Tots sabem que el tan­ca­ment de la com­porta és, ara per ara, la “solució” per a evi­tar la invasió de les aigües que venen de l'oest, encara que això com­porta la inun­dació de la V-31, però aquesta és la qüestió: qui té la pre­ferència, Silla o la car­re­tera?

La part més impor­tant és la de les mesu­res a pren­dre per a solu­ci­o­nar aquest pro­blema defi­ni­ti­va­ment. El pro­jecte apro­vat, que és el que començà a exe­cu­tar-se, sig­ni­fi­carà que tota l'aigua que baixa d'Alcàsser i Picas­sent, més la de l'estació de con­te­ni­dors, el Pla dels Oli­vars i Espi­oca, es deri­varà, abans d'arri­bar al poble, cap al bar­ranc de Tafarra. Evi­dent­ment, aquests ha de recu­pe­rar les seues dimen­si­ons natu­rals i aug­men­tar-les, inclo­ent-hi la trans­parència per sota de les vies del fer­ro­car­ril. Tin­guem en compte que el bar­ranc ha estat “ocu­pat”, al llarg dels anys, per una sèrie de fàbri­ques, en el mateix llit, i pels camps dels cos­tats.

Aquesta gran obra, més altres actu­a­ci­ons dins de la població, tot ple­gat sig­ni­fi­quen una enor­mi­tat de mili­ons que no tenim. I encara que els tinguérem, no hauríem de pagar res perquè la culpa dels “errors” que estem patint és dels engi­nyers del Minis­teri, de la Renfe i l'actu­ació desi­di­osa de la Gene­ra­li­tat, que mal­grat que té la llei del Patri­cova en vigor no ha actuat (fona­men­tal­ment aquesta llei diu que els pobles han de ges­ti­o­nar l'eva­cu­ació de les seues aigües i no les han de dei­xar anar cap avall, com fa Alcàsser i Picas­sent). La culpa del veïnat ha estat ha estat que els hem dei­xat fer, sense estu­diar cap de les seues actu­a­ci­ons, ni pro­tes­tar sufi­ci­ent­ment, ni insis­tir, etc.

I ara ve la que fal­tava, perquè si no en tenim prou amb les plu­vi­als, també ens arriba l'aigua al coll en el tema de les finan­ces muni­ci­pals. Silla, com tots els pobles de tot el món, gasta més del que ingressa, i té un deute con­si­de­ra­ble, que ha d'eixu­gar mit­jançant un pla de sane­ja­ment, que el govern cen­tral no li ha apro­vat. En con­seqüència, Silla no té diners per a sub­sis­tir i s'han de pren­dre mesu­res dràsti­ques. Lògica­ment és el govern muni­ci­pal, for­mat per gent inex­perta del PP i en mino­ria, qui ha de pren­dre la paraula. Fins ara encara con­fi­a­ven que Rajoy els sal­va­ria la cara, com els havia promès, però no ha estat així.

Els que­dava un dar­rer car­tutx, la supo­sada influència del regi­dor Isi­dro Pri­eto, però aquest ha fet figa. Com per altra banda els popu­lars han estat incapaços d'arri­bar a cap acord amb l'opo­sició, s'ha arri­bat en aquest punt. Què es pot fer, es pre­gunta el veïnat?

Amb mà esquerra i amb diàleg jo estic con­vençut que es podria tro­bar una solució, que hau­ria d'incloure fer alguna pressió a Madrid i a la Gene­ra­li­tat. El mateix Rus acaba de dir que si els ajun­ta­ments estan com estan és perquè la Gene­ra­li­tat no els paga el que els déu. És evi­dent que enfron­tar-se a Rajoy i a Fabra és pro­blemàtic per a un govern del PP, però no tenen cap altra alter­na­tiva, si no volen fra­cas­sar abso­lu­ta­ment, més del que ja ho han fet. Els polítics locals han d'arri­bar a un com­promís, per damunt fins i tot dels seus res­pec­tius par­tits, en els dos temes que comen­tem: en el de plu­vi­als i en el del finançament muni­ci­pal. I ho han de fer ente­nent-se i cedint en mol­tes coses, començant pels “retalls” que s'ha d'apli­car el mateix govern muni­ci­pal (sous dels alli­be­rats, per exem­ple), pels bous i les fes­tes; pri­va­tit­zant la pis­cina; trans­fe­rint el con­ser­va­tori a la Con­se­lle­ria, etc.

Estem amb l'aigua al coll, en tots els sen­tits i no hi ha cap alter­na­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.