Medi ambient

Massa sal als camps d'arròs

Els productors del delta de l'Ebre alerten que la inundació amb aigua de mar ha perjudicat alguns arrossars

Comença la collita, que serà de 120.000 tones

Troben un altre focus de cargol poma al marge dret del Delta

La cam­pa­nya de collita de l'arròs al delta de l'Ebre ja ha començat amb la sega de les vari­e­tats més pri­me­ren­ques, com ara l'arròs bomba i el llarg, i si el temps ho per­met els pròxims dies l'acti­vi­tat serà frenètica per recol·lec­tar tota la pro­ducció. Una cam­pa­nya que el sec­tor arros­saire sosté que serà “nor­mal” quant al volum, unes 120.000 tones segons la pre­visió de les coo­pe­ra­ti­ves i el sin­di­cat agrari Unió de Page­sos (UP). “Les dues últi­mes cam­pa­nyes han estat molt bones, enguany ens que­da­rem amb un volum nor­mal, però espe­rem que de molta qua­li­tat”, asse­nyala el pre­si­dent de la Cam­bra Arros­sera del Montsià, Miquel Fàbre­gas.

El clima d'aquest estiu no ha afa­vo­rit el crei­xe­ment de l'arròs i, jun­ta­ment amb les plu­ges dels dar­rers dies, està retar­dant una mica la sega. No és, però, el volum glo­bal de pro­ducció el que més negui­teja el sec­tor arros­ser, sinó que ho és la pèrdua regis­trada en alguns camps que es van inun­dar amb aigua salada l'hivern pas­sat per com­ba­tre la plaga del car­gol poma. Caldrà espe­rar al final de la cam­pa­nya per ava­luar què ha pas­sat en aques­tes par­cel·les, però el sec­tor asse­gura que l'excés de sal al camp ha fet malbé l'arròs. “La sali­nit­zació ha estat una solució salomònica, perquè, si bé és cert que ha eli­mi­nat el car­gol poma, també ha matat l'arròs a les zones on el ter­reny és més argilós i és més difícil d'extreure la sal”, explica el res­pon­sa­ble del sec­tor de l'arròs d'UP, Dani For­ca­dell. El Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura va negar amb aigua salada una superfície de 3.406 hectàrees del marge esquerre del delta de l'Ebre din­tre del pla de xoc con­tra el car­gol poma, una mesura que aquest hivern es pretén repe­tir i incre­men­tar-ne la superfície, ja que la seua eficàcia con­tra el mol·lusc inva­sor és total. “Els page­sos tenen ara un altre pro­blema: el grau de sali­ni­tat del sòl que fa per­dre una part de la collita”, diu el pre­si­dent de la coo­pe­ra­tiva Arros­sai­res del Delta de l'Ebre, Jordi Casa­nova. “Hi ha arros­sars amb un aspecte molt lleig, que han pas­sat del color verd al negre. S'haurà d'ana­lit­zar quants dies es van nete­jar els camps amb aigua dolça després de la inun­dació amb aigua de mar”, hi afe­geix For­ca­dell.

Tot i les mesu­res per com­ba­tre el car­gol poma –la inun­dació amb aigua salada, l'asse­ca­ment i els trac­ta­ments amb sapo­nina o cia­na­mida càlcica–, el mol·lusc inva­sor con­ti­nua escam­pant-se per la xarxa de reg del Delta. “El camp està net, però la xarxa de reg con­ti­nua con­ta­mi­nant-se”, lamenta Casa­nova. I no només al marge esquerre del delta de l'Ebre, sinó que cada vegada són més freqüents els focus al marge dret. “La set­mana pas­sada vam tan­car el canal per nete­jar-lo, perquè es van loca­lit­zar exem­plars adults de car­gol poma a Amposta, i en una séquia secundària es van tro­bar postes”, comenta el pre­si­dent de la Cam­bra del Montsià.

L'ele­vada sali­ni­tat del sòl és un pro­blema afe­git en alguns camps del Delta, que enguany té menys collita perquè els qui­ronòmids van afec­tar l'arrel al prin­cipi de la cam­pa­nya i el vent va cas­ti­gar l'espiga durant la flo­ració. A més, les ele­va­des tem­pe­ra­tu­res de les últi­mes set­ma­nes i la humi­tat han afa­vo­rit la pro­li­fe­ració de fongs. Quant al preu de l'arròs, serà un 2% infe­rior al de la cam­pa­nya pas­sada i es limi­tarà a 280 euros per tona. “A diferència d'altres cul­tius, el preu de l'arròs resis­teix, però les des­pe­ses de maquinària, adobs, fito­sa­ni­ta­ris, etcètera, s'incre­men­ten any rere any”, explica For­ca­dell.

Reclam turístic

El delta de l'Ebre també apro­fita la sega de l'arròs com a reclam turístic; així, diver­sos muni­ci­pis orga­nit­zen fes­tes tra­di­ci­o­nals i jor­na­des gas­tronòmiques coin­ci­dint amb l'època de recol·lecció del cereal. Enguany, la Dipu­tació de Tar­ra­gona difondrà de manera con­junta aques­tes fes­tes per tal d'arri­bar millor al poten­cial visi­tant. Aquest diu­menge tindrà lloc la festa de la sega a l'Ampo­lla i Del­te­bre; la set­mana que ve es faran actes a Sant Jaume d'Enveja; el 5 d'octu­bre, a Amposta, i l'últim lloc on se cele­brarà la sega serà als Mun­tells, el 12 d'octu­bre, quan la collita ja estarà aca­bada si es com­plei­xen les pre­vi­si­ons del sec­tor. Tot i que actu­al­ment el con­reu de l'arròs està meca­nit­zat, les fes­tes de la sega exhi­bei­xen com es recol·lec­tava l'arròs a cop de falç i com es trans­por­ta­ven les gar­bes fins a l'era per batre-les i extreure els grans d'arròs. També es fan actu­a­ci­ons musi­cals tra­di­ci­o­nals i jor­na­des gas­tronòmiques en què l'arròs és el plat estel·lar. A Amposta i l'Ampo­lla les jor­na­des de gas­tro­no­mia s'allar­ga­ran fins al mes d'octu­bre.

280
euros
per tona d'arròs és el preu a què es cotitza aquest any el cereal, un 2% menys que l'any passat.
120.000
tones
d'arròs és la producció que es recollirà enguany al delta de l'Ebre, inferior a la de la campanya passada.

La barrera elèctrica al riu, en fase d'estudi

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) està estudiant la possibilitat d'instal·lar una barrera elèctrica al riu Ebre, a l'altura d'Amposta, per evitar que la plaga del cargol poma s'estengui riu amunt. Tot i que el president de la CHE va anunciar aquesta actuació la primavera passada, durant una visita al Delta, fonts de la CHE han assegurat que els tècnics no han conclòs encara que aquesta mesura sigui efectiva. En aquest sentit, la CHE preveu fer alguna actuació al riu aquesta tardor per frenar el mol·lusc invasor, però encara no ha decidit quin tipus de mesura emprendrà. Segons les prospeccions dutes a terme pels tècnics, el cargol poma no és present a la zona de domini públic hidràulic. Per la seua banda, Unió de Pagesos lamenta la “lentitud” de la CHE a l'hora d'actuar. “El cargol és a 500 metres d'Amposta i les illes de Sapinya i Gràcia estan envaïdes, no sé què espera la CHE per implicar-s'hi, com ja ho han fet la Generalitat i el sector arrosser”, afirma el responsable del sector de l'arròs d'UP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia