opinió
Diguéssim... tres prosistes
L'editorial Empúries acaba de treure un llibre de Gabriel Ferrater que és, com tots els seus i sense excepció, una demostració d'intel·ligència analítica i de talent lector. És, de fet, un llibre factici: Ferrater no el va firmar, ni el va donar mai a les premses. Recull les conferències sobre tres prosistes (Joaquim Ruyra, Caterina Albert i Josep Pla) que el poeta va impartir durant els cursos 1965-66 i 1966-67 per encàrrec de la càtedra de llengua i literatura catalana de la Universitat de Barcelona. Les primeres lliçons, Ferrater les va dedicar a Carner, Guerau de Liost, Riba i Foix –i ja van ser publicades pel germà del poeta, Joan Ferraté–. Ara, gràcies a l'edició d'Oriol Ponsatí-Murlà –que s'ha basat en una transcripció mecanografiada de les conferències feta per Joan Alegret–, disposem del que el curs 1966-67 l'autor de Les dones i els dies va dir sobre tres dels prosistes catalans més destacats del segle XX.
El primer que cal apuntar és que el llibre té un títol millorable: Ferrater es referia gairebé sempre a prosadors, més que no pas a prosistes. Això a banda, l'obra és un magnífic exemple d'un tarannà crític que supera el sistema literari de què parla –el català– i que fa referències constants a altres sistemes nacionals, no únicament literaris. Per exemple: quant a la manca d'una tradició de prosa consistent i vàlida al país, l'autor apunta unes reflexions de gran valor sobre les diferències entre el nostre sistema literari a la primeria del segle XX i altres sistemes tan consolidats, tan afermats per la tradició, com és ara el francès, l'anglès o el castellà. No representa cap obstacle la manca d'elaboració del text, que l'autor no va preparar per a l'edició (i que ha conservat, com és lògic, la seva condició oral: fixeu-vos en la crossa “diguéssim”, que Ferrater feia servir a tort i a dret). Hi ha frases que no acaben, hi ha anacoluts, hi ha les traces d'un pensament discursiu; però el lector no perd mai el fil.
Podem sentir la seva veu
Partint de la coneguda conferència de Carles Riba titulada Una generació sense novel·la, Ferrater argumenta que els tres prosistes estudiats no són els únics amb què compta la literatura catalana del XX, però afirma que Carner i Foix –tots dos, autors d'una “prosa admirable”– fan, quan escriuen en ratlles llargues, “derivats de la poesia”. Remarca que la principal dificultat a l'hora d'escriure una novel·la és el to, i aïlla els diversos elements d'ordre variat que contribueixen a l'absència d'una prosa catalana potent. El marc de Ferrater era la literatura occidental, i és per això que pot dir una cosa que després hem sentit repetir fins a la sacietat: que Hemingway és un magnífic contista i, en canvi, un novel·lista mediocre.
Quan Ferrater analitza Solitud, la novel·la de Caterina Albert, alerta que, tot i que no n'és gaire partidari, ho ha de fer referint-se al seu “valor psicoanalític”. Destria, en el ric joc simbòlic de la novel·la, dues classes de referents: “Els objectes durs, aguts, tallants, que són símbols de la virilitat; i una sèrie d'objectes flàccids, tous, esmorteïts, que són els símbols de la impotència del marit”. També afirma, clar i català, que la senyora Albert no es va psicoanalitzar per mitjà de la seva protagonista, la Mila, perquè era homosexual. L'adjectiu que aplica, una vegada i una altra, a Manuel de Montoliu, estudiós de l'obra d'Albert, és “ximplet”. Aquest és un llibre de Ferrater en què podem sentir ben clarament la seva veu.
Però el millor de Tres prosistes, cal buscar-ho en les pàgines que dedica a Josep Pla. Ferrater comença desmuntant una de les línies d'anàlisi de Joan Fuster, que atribuïa a l'estil de Pla un to col·loquial. Tot seguit, arremet contra la idea que l'autor d'El quadern gris és un escriptor “vague”. Insisteix que “no hi ha bons escriptors que no es pugui dir on són bons escriptors”. I llavors, Ferrater, que poc abans ha blasmat la prosa metafòrica, que aquí i allà censura l'“escriptura d'artista”, il·lustra l'habilitat de Pla en l'ús de l'adjectiu (en la preparació de l'“efecte de l'adjectiu”) amb el següent exemple: “Se sent –carrer avall– el picar dels martells a l'enclusa del ferrer. Tres o quatre portes més enllà de casa, el fill del lampista, amb la finestra oberta, fa els seus monòtons, inacabables exercicis de violí, esblaimats”. No es pot pas dir que sigui un fragment gaire afortunat. ¿On s'és vist que els ferrers facin servir martells? No anirien enlloc... Però el més sorprenent és que a Ferrater li encanti l'“adjectiu fort” final, aquest esblaimat, situat, de manera incisiva, fora de la frase. ¿No conté, aquest adjectiu, una càrrega metafòrica molt evident?
Sigui com vulgui, les apreciacions crítiques de Ferrater són les d'un lector privilegiat, molt per sobre de les possibilitats de la major part de crítics que oferia el país al seu temps. I força d'aquestes apreciacions –sobre Foix, sobre Pla, sobre Carner– s'han fet part indissoluble del sistema crític català, des de fa més de quaranta anys.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 08-10-2010, Pàgina 20
- El Punt. Barcelona 08-10-2010, Pàgina 20
- El Punt. Camp de Tarragona 08-10-2010, Pàgina 20
- El Punt. Comarques Gironines 08-10-2010, Pàgina 26
- El Punt. Penedès 08-10-2010, Pàgina 20
- El Punt. Maresme 08-10-2010, Pàgina 20
- El Punt. Vallès Occidental 08-10-2010, Pàgina 20