Articles

LA policia CATALANA DEL SEGLE XXI No es conforma

a ser un cos auxiliar de LA POLICIA de l'Estat

Mossos: el pas endavant

El Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC) no ha volgut treure a la llum aquest article abans de les eleccions, perquè de cap de les maneres volia interferir en la campanya electoral i les eleccions. És ben cert, però, que el cos de Mossos d'Esquadra, durant la darrera legislatura, ha passat un segon període de dificultat. El primer fou als anys vuitanta, quan, durant anys, es va deixar congelat el cos per l'oposició a desenvolupar-lo, per part de l'Estat, i, d'altra banda, la manca de priorització de l'expresident Pujol en aquells anys. I, ara, el segon període de dificultat ha estat marcat pel segon govern tripartit, en el qual ICV ha intentat fer experiments polítics i socials amb la nostra policia.

El cos de Mossos d'Esquadra, de la mateixa manera que va superar la primera crisi, ara, possiblement amb ferides, també serà capaç de mantenir la disciplina que el caracteritza i la no-intromissió en les qüestions polítiques, per tal de superar la situació que han provocat les decisions del darrer Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

Però la nostra policia té una voluntat de servei a les nostres institucions nacionals i la seva ciutadania. Per això, en aquests moments, sorgit del seu interior mateix, s'ha elaborat el Document de base del model policial català, que té com a funció primordial obrir l'horitzó i l'esdevenidor de la nostra policia, que no es conforma a ser un cos auxiliar dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, ni una policia subsidiària de cap altra, sinó que el que volen els nostres professionals és ser un cos integral i nacional de policia que col·labori amb la resta de cossos, contra la delinqüència global, que no respecta ni fronteres ni sobiranies.

Per aquest motiu, el CEEC, que fa més de vint anys que funciona en el país on hi ha més centres per la pau per quilòmetre quadrat del món i que és un laboratori d'idees, un think tank, pretén normalitzar nacionalment entre la nostra ciutadania la seguretat i la defensa al nostre país. Amb la finalitat d'assolir aquesta funció, el CEEC està distribuint àmpliament el document CEEC número 3, Un nou pas endavant, que té els objectius següents:

1. Exigir el compliment íntegre de les competències que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga a la nostra policia i que es detallen en l'article 164.

2. Assumir noves competències. Aquest punt planteja que, a més de les competències ja reconegudes, la nostra policia hauria de poder desenvolupar les reservades a les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

3. Modificar la llei orgànica de forces i cossos de seguretat. Les nostres institucions i les forces polítiques han de fer un replantejament general per evitar que la nostra policia sigui un cos subsidiari d'un altre.

4. Recuperar el departament d'Interior. El Departament d'Interior no pot ésser un calaix de sastre on es barregin funcions de diferent natura. La seguretat nacional és prou important i el disseny i l'aplicació de les polítiques de seguretat prou complexes per afegir-hi agendes i funcions que distreguin. D'altra banda, caldria incloure en aquest departament les competències dels serveis penitenciaris per l'impacte i la relació que aquestes darreres tenen en les dinàmiques i les polítiques de seguretat.

5. Consolidar el model català d'intel·ligència policial. La nostra policia ha de continuar esmerçant recursos en la consolidació d'un model propi d'intel·ligència policial.

6. No incorporar més comandaments d'altres cossos policials. La nostra policia ja ha assolit la maduresa suficient, després de 30 anys de funcionament, per generar els comandaments necessaris per gestionar-la. No és admissible, per tant, que, encara avui, no hagi estat mai una mossa o un mosso d'origen el que hagi assolit el màxim comandament al cos.

7. Anar cap a la integració de les policies locals i la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra. L'arquitectura policial de Catalunya hauria d'avançar en el sentit de crear un únic cos policial que integrés les policies locals i els Mossos. Aquesta fusió hauria de fer-se de forma progressiva.

8. Substituir el nom de Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra per Policia Nacional de Catalunya o Policia de Catalunya. El plantejament d'aquest canvi de nom obeeix a raons simbòliques i de caràcter estructural. Cal recordar que el nom de Mossos d'Esquadra té un origen vinculat als botiflers que donaren suport a la monarquia borbònica que esclafà els drets i les llibertats de Catalunya al segle XVIII.

9. Millorar les relacions i la projecció internacional. Cal tenir present que els nous mètodes delictius que envolten sobretot el crim organitzat i el terrorisme han d'ésser combatuts pels serveis policials des de la base de la cooperació internacional. La lluita s'ha de fer en l'àmbit global. Necessitem presència de ple dret i permanent en els organismes de coordinació policial internacionals. Tal com preveu l'Estatut d'Autonomia en l'article 164.4. Participació en els òrgans i grups de treball policials i judicials internacionals i la creació d'una unitat policial dedicada a les relacions internacionals.

10. Presència i participació en òrgans de coordinació estatals. De la mateixa manera que s'ha d'ésser present en l'escena policial internacional, la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra ha de participar en tots els òrgans de coordinació d'abast estatal.

11. Conversió de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) en la Universitat de Seguretat Pública de Catalunya. Aquest punt és fonamental i permetrà no només la formació de les noves promocions, sinó també el reciclatge de les primeres promocions, reivindicació històrica mai assolida.

Aquest document és molt més ampli i es pot consultar en la seva totalitat a l'enllaç: http://www.ceec.cat/catala/articles/document-del-ceec-un-nou-pas-endavant/. Cal esmentar que aquest document no està fet al servei de cap opció política concreta, sinó que el CEEC l'ofereix a totes les formacions polítiques catalanes d'origen democràtic per tal que puguin conèixer les reivindicacions dels nostres professionals policials. L'objectiu també és ampliar-lo amb totes les esmenes que puguin ajudar a millorar-lo per tal que esdevingui el full de ruta per a la construcció del nostre model català de seguretat.

Ara que el nou govern prendrà possessió, esperem que al capdavant del Departament d'Interior s'hi posi una persona que sigui molt conscient que el seu primer objectiu ha d'ésser la recuperació de la confiança dels professionals de la nostra policia, escalivats per promeses incomplertes i instrumentalitzacions partidistes i que el que volen és simplement un departament d'Interior absolutament dedicat a aquesta funció. Cal tenir ben present, però, que el més important de tot plegat és que els professionals de la seguretat del nostre país volen estar segurs d'una cosa fonamental: que els seus comandaments polítics estaran darrere d'ells en tot moment i fins a les últimes conseqüències, en l'èxit i en el fracàs de les seves accions policials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.