Articles

LA policia CATALANA DEL SEGLE XXI No es conforma

a ser un cos auxiliar de LA POLICIA de l'Estat

Mossos: el pas endavant

El Cen­tre d'Estu­dis Estratègics de Cata­lu­nya (CEEC) no ha vol­gut treure a la llum aquest arti­cle abans de les elec­ci­ons, perquè de cap de les mane­res volia inter­fe­rir en la cam­pa­nya elec­to­ral i les elec­ci­ons. És ben cert, però, que el cos de Mos­sos d'Esqua­dra, durant la dar­rera legis­la­tura, ha pas­sat un segon període de difi­cul­tat. El pri­mer fou als anys vui­tanta, quan, durant anys, es va dei­xar con­ge­lat el cos per l'opo­sició a desen­vo­lu­par-lo, per part de l'Estat, i, d'altra banda, la manca de pri­o­rit­zació de l'expre­si­dent Pujol en aquells anys. I, ara, el segon període de difi­cul­tat ha estat mar­cat pel segon govern tri­par­tit, en el qual ICV ha inten­tat fer expe­ri­ments polítics i soci­als amb la nos­tra poli­cia.

El cos de Mos­sos d'Esqua­dra, de la mateixa manera que va superar la pri­mera crisi, ara, pos­si­ble­ment amb feri­des, també serà capaç de man­te­nir la dis­ci­plina que el carac­te­ritza i la no-intro­missió en les qüesti­ons polítiques, per tal de superar la situ­ació que han pro­vo­cat les deci­si­ons del dar­rer Depar­ta­ment d'Inte­rior, Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Par­ti­ci­pació.

Però la nos­tra poli­cia té una volun­tat de ser­vei a les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons naci­o­nals i la seva ciu­ta­da­nia. Per això, en aquests moments, sor­git del seu inte­rior mateix, s'ha ela­bo­rat el Docu­ment de base del model poli­cial català, que té com a funció pri­mor­dial obrir l'horitzó i l'esde­ve­ni­dor de la nos­tra poli­cia, que no es con­forma a ser un cos auxi­liar dels cos­sos i for­ces de segu­re­tat de l'Estat, ni una poli­cia sub­sidiària de cap altra, sinó que el que volen els nos­tres pro­fes­si­o­nals és ser un cos inte­gral i naci­o­nal de poli­cia que col·labori amb la resta de cos­sos, con­tra la delinqüència glo­bal, que no res­pecta ni fron­te­res ni sobi­ra­nies.

Per aquest motiu, el CEEC, que fa més de vint anys que fun­ci­ona en el país on hi ha més cen­tres per la pau per quilòmetre qua­drat del món i que és un labo­ra­tori d'idees, un think tank, pretén nor­ma­lit­zar naci­o­nal­ment entre la nos­tra ciu­ta­da­nia la segu­re­tat i la defensa al nos­tre país. Amb la fina­li­tat d'asso­lir aquesta funció, el CEEC està dis­tri­buint àmpli­a­ment el docu­ment CEEC número 3, Un nou pas enda­vant, que té els objec­tius següents:

1. Exi­gir el com­pli­ment ínte­gre de les com­petències que l'Esta­tut d'Auto­no­mia de Cata­lu­nya atorga a la nos­tra poli­cia i que es deta­llen en l'arti­cle 164.

2. Assu­mir noves com­petències. Aquest punt plan­teja que, a més de les com­petències ja reco­ne­gu­des, la nos­tra poli­cia hau­ria de poder desen­vo­lu­par les reser­va­des a les for­ces i cos­sos de segu­re­tat de l'Estat.

3. Modi­fi­car la llei orgànica de for­ces i cos­sos de segu­re­tat. Les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons i les for­ces polítiques han de fer un replan­te­ja­ment gene­ral per evi­tar que la nos­tra poli­cia sigui un cos sub­si­di­ari d'un altre.

4. Recu­pe­rar el depar­ta­ment d'Inte­rior. El Depar­ta­ment d'Inte­rior no pot ésser un calaix de sas­tre on es bar­re­gin fun­ci­ons de dife­rent natura. La segu­re­tat naci­o­nal és prou impor­tant i el dis­seny i l'apli­cació de les polítiques de segu­re­tat prou com­ple­xes per afe­gir-hi agen­des i fun­ci­ons que dis­tre­guin. D'altra banda, cal­dria incloure en aquest depar­ta­ment les com­petències dels ser­veis peni­ten­ci­a­ris per l'impacte i la relació que aques­tes dar­re­res tenen en les dinàmiques i les polítiques de segu­re­tat.

5. Con­so­li­dar el model català d'intel·ligència poli­cial. La nos­tra poli­cia ha de con­ti­nuar esmerçant recur­sos en la con­so­li­dació d'un model propi d'intel·ligència poli­cial.

6. No incor­po­rar més coman­da­ments d'altres cos­sos poli­ci­als. La nos­tra poli­cia ja ha asso­lit la madu­resa sufi­ci­ent, després de 30 anys de fun­ci­o­na­ment, per gene­rar els coman­da­ments neces­sa­ris per ges­ti­o­nar-la. No és admis­si­ble, per tant, que, encara avui, no hagi estat mai una mossa o un mosso d'ori­gen el que hagi asso­lit el màxim coman­da­ment al cos.

7. Anar cap a la inte­gració de les poli­cies locals i la Poli­cia de la Gene­ra­li­tat - Mos­sos d'Esqua­dra. L'arqui­tec­tura poli­cial de Cata­lu­nya hau­ria d'avançar en el sen­tit de crear un únic cos poli­cial que integrés les poli­cies locals i els Mos­sos. Aquesta fusió hau­ria de fer-se de forma pro­gres­siva.

8. Subs­ti­tuir el nom de Poli­cia de la Gene­ra­li­tat - Mos­sos d'Esqua­dra per Poli­cia Naci­o­nal de Cata­lu­nya o Poli­cia de Cata­lu­nya. El plan­te­ja­ment d'aquest canvi de nom obe­eix a raons simbòliques i de caràcter estruc­tu­ral. Cal recor­dar que el nom de Mos­sos d'Esqua­dra té un ori­gen vin­cu­lat als boti­flers que dona­ren suport a la monar­quia borbònica que esclafà els drets i les lli­ber­tats de Cata­lu­nya al segle XVIII.

9. Millo­rar les rela­ci­ons i la pro­jecció inter­na­ci­o­nal. Cal tenir pre­sent que els nous mètodes delic­tius que envol­ten sobre­tot el crim orga­nit­zat i el ter­ro­risme han d'ésser com­ba­tuts pels ser­veis poli­ci­als des de la base de la coo­pe­ració inter­na­ci­o­nal. La lluita s'ha de fer en l'àmbit glo­bal. Neces­si­tem presència de ple dret i per­ma­nent en els orga­nis­mes de coor­di­nació poli­cial inter­na­ci­o­nals. Tal com pre­veu l'Esta­tut d'Auto­no­mia en l'arti­cle 164.4. Par­ti­ci­pació en els òrgans i grups de tre­ball poli­ci­als i judi­ci­als inter­na­ci­o­nals i la cre­ació d'una uni­tat poli­cial dedi­cada a les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals.

10. Presència i par­ti­ci­pació en òrgans de coor­di­nació esta­tals. De la mateixa manera que s'ha d'ésser pre­sent en l'escena poli­cial inter­na­ci­o­nal, la Poli­cia de la Gene­ra­li­tat - Mos­sos d'Esqua­dra ha de par­ti­ci­par en tots els òrgans de coor­di­nació d'abast esta­tal.

11. Con­versió de l'Ins­ti­tut de Segu­re­tat Pública de Cata­lu­nya (ISPC) en la Uni­ver­si­tat de Segu­re­tat Pública de Cata­lu­nya. Aquest punt és fona­men­tal i per­metrà no només la for­mació de les noves pro­mo­ci­ons, sinó també el reci­clatge de les pri­me­res pro­mo­ci­ons, rei­vin­di­cació històrica mai asso­lida.

Aquest docu­ment és molt més ampli i es pot con­sul­tar en la seva tota­li­tat a l'enllaç: http://​www.​ceec.​cat/​catala/​articles/​document-​del-​ceec-​un-​nou-​pas-​endavant/. Cal esmen­tar que aquest docu­ment no està fet al ser­vei de cap opció política con­creta, sinó que el CEEC l'ofe­reix a totes les for­ma­ci­ons polítiques cata­la­nes d'ori­gen democràtic per tal que puguin conèixer les rei­vin­di­ca­ci­ons dels nos­tres pro­fes­si­o­nals poli­ci­als. L'objec­tiu també és ampliar-lo amb totes les esme­nes que puguin aju­dar a millo­rar-lo per tal que esde­vin­gui el full de ruta per a la cons­trucció del nos­tre model català de segu­re­tat.

Ara que el nou govern prendrà pos­sessió, espe­rem que al cap­da­vant del Depar­ta­ment d'Inte­rior s'hi posi una per­sona que sigui molt cons­ci­ent que el seu pri­mer objec­tiu ha d'ésser la recu­pe­ració de la con­fiança dels pro­fes­si­o­nals de la nos­tra poli­cia, esca­li­vats per pro­me­ses incom­pler­tes i ins­tru­men­ta­lit­za­ci­ons par­ti­dis­tes i que el que volen és sim­ple­ment un depar­ta­ment d'Inte­rior abso­lu­ta­ment dedi­cat a aquesta funció. Cal tenir ben pre­sent, però, que el més impor­tant de tot ple­gat és que els pro­fes­si­o­nals de la segu­re­tat del nos­tre país volen estar segurs d'una cosa fona­men­tal: que els seus coman­da­ments polítics esta­ran dar­rere d'ells en tot moment i fins a les últi­mes con­seqüències, en l'èxit i en el fracàs de les seves acci­ons poli­ci­als.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.