La contraportada
L'imperi del plaer
Un grup d'artistes badalonins situen a la Casa dels Dofins el descobriment arqueològic apòcrif d'un local de prostitució d'època romana i en recreen tots els elements
Baetulo tenia tots els elements d'una ciutat romana. Les troballes arqueològiques fetes fins al moment han permès documentar i fer aflorar bona part del seu entramat urbanístic, que en el seu moment més brillant tenia totes les infraestructures i els serveis: carrers, clavegueres, conduccions d'aigua i edificis públics bàsics com ara les termes, el temple, el teatre i les botigues, com també cases perfectament equipades i d'altres de més senzilles. El que no s'ha arribat a trobar és el lupanar o prostíbul, un edifici que ben segur que existia en la majoria de ciutats romanes i que constituïa un dels llocs de trobada i centre de la vida ciutadana.
Per aquest motiu, un grup d'artistes badalonins de diferents disciplines s'han aplegat per treballar en el descobriment de la Domus Alba, la casa de Baetulo dedicada als plaers de la carn. Per fer-ho, han creat tota una sèrie de troballes arqueològiques apòcrifes amb el sexe i l'erotisme com a font d'inspiració. El fruit d'aquest treball és l'exposició Domus Alba, l'imperi del plaer o el plaer de l'imperi, que s'inaugura avui a la Casa dels Dofins (Lladó, 29). La mostra és d'unes 20 peces que recreen aquest món: pintures murals, mosaics, llànties, peces escultòriques, poemes i també un muntatge audiovisual sobre el sexe en el món romà amb música composada per a l'ocasió. Les peces són fruit de la imaginació dels artistes que les signen, però darrere aquest treball hi ha també un esforç de documentació per apropar-se a la realitat de l'època que descriuen. L'exposició es complementa amb l'edició d'un llibre Poemes amatoris baetulans i altres textos de la Domus Alba i tres vetllades poètiques i musicals (els dissabtes 21 de maig i 4 i 18 de juny a les 21 h) amb els versos creats per a l'ocasió i d'altres de poetes llatins, juntament amb una conferència de la sexòloga Josefina Barbarà. La mostra, que es podrà visitar els divendres i caps de setmana fins al 10 de juliol, permet apropar-se al món del sexe dels nostres avantpassats amb un toc d'humor com el de pintures murals com ara la que il·lustra aquest text, que, segons els autors, va servir de font d'inspiració a Ramon Casas per crear el conegut cartell de l'Anís del Mono.