La llengua vehicular de la Universitat de l'ONU a Barcelona serà l'anglès, no el català
El rector de la UNU recorda que el centre serà “global”
La universitat obrirà portes a partir del curs 2012-2013
La llengua vehicular de la Universitat de les Nacions Unides per a l'Aliança de Civilitzacions (UNU-IIAOC) que s'instal·larà a partir del curs 2012-13 a la ciutat de Barcelona serà l'anglès i no el català o el castellà, malgrat que aquest nou centre rebrà subvencions públiques.
En una entrevista a Efe, el rector de la UNU, Konrad Ostelwalder, ha indicat que a l'institut de la Universitat de les Nacions Unides que s'ha constituït aquesta mateixa setmana a Barcelona no hi serà present el català ja que serà un centre “global, no català”, de manera que l'idioma que s'utilitzarà serà l'anglès.
L'objectiu és, ha explicat el rector, que els estudiants aconsegueixin un nivell d'anglès acceptable quan finalitzin els cursos de postgrau.
Això no obstant, ha reconegut que el fet que s'usi només l'anglès pot suposar un obstacle en un primer moment per als estudiants que, procedents de països en vies de desenvolupament, siguin becats per cursar un postgrau a Barcelona.
“No podem atendre en suahili”, un idioma utilitzat per 80 milions de persones a l'Àfrica Oriental, ha dit Ostelwalder
De la mateixa manera que el suahili, el català i el castellà no tindran espai en el nou centre universitari. A l'institut que té aquesta universitat a Tòquio (Japó), la matrícula mitjana costa actualment uns 10.000 dòlars (uns 7.300 euros) per curs, segons dades facilitades pel rector de la UNU.
El nou centre s'ubicarà al pavelló de Sant Manuel del recinte històric modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, a la rehabilitació del qual la Generalitat de Catalunya dedicarà nou milions d'euros a través dels departaments de vicepresidència i d'Innovació, Universitats i Empresa, que finançaran el 57,2% d'aquesta quantitat.
El 42,8% restant se sufragarà a través del programa FEDER de Catalunya 2007-2013, amb fons provinents de la Unió Europea.
De la seva banda, el ministeri d'Educació ha anunciat que destinarà una subvenció de 12,4 milions d'euros entre aquest any 2010 i 2016.
Aquest institut funciona de forma independent de l'Organització de Nacions Unides (ONU) i són els governs dels països en els quals s'han creat els que el financen; excepcionalment, poden fer-ho també grans corporacions o empreses en funció de projectes concrets.
El nou espai universitari tindrà la consideració de seu diplomàtica, en dependre orgànicament de l'ONU.