Societat

El ‘.cat' es manté com un domini únic al món

Fa cinc anys que es va registrar a Internet per identificar una cultura i una nació sense Estat

La Fundació puntCAT assisteix a la reunió en què s'ha decidit congelar l'aprovació de nous dominis, com el d'Escòcia i el Quebec

El .cat encara és l'únic domini d'Inter­net dedi­cat a una cul­tura i a una nació sense Estat 5 anys després de la seva apro­vació. És un dels 20 domi­nis d'àmbit glo­bal que exis­tei­xen, al mateix nivell que el .net i el .com. Tot un pri­vi­legi, tenint en compte que s'acaba de deci­dir con­ge­lar l'apro­vació de nous domi­nis, entre els quals hi ha els que aspi­ren a seguir les seves pas­ses, com .que­bec o .scot.

La Fun­dació punt­CAT ha vis­cut aquesta decisió a Car­ta­gena d'Índies en l'última reunió de l'enti­tat que aprova els regis­tres, l'ICANN. El direc­tor de la fun­dació, Jordi Ipar­ra­guirre, ha mani­fes­tat que el procés s'ha com­pli­cat per voler estan­dar­dit­zar el procés de sol·lici­tud de nous domi­nis.

Fa mitja dècada que des de la soci­e­tat civil, amb l'impuls de la Fun­dació punt­CAT, es va acon­se­guir regis­trar el domini .cat, dedi­cat a la comu­ni­tat cul­tu­ral i lingüística cata­lana. Sense fron­te­res, ja que es va pro­po­sar com a domini genèric i no ter­ri­to­rial com els que tenen els Estats, que són de dues xifres com, per exem­ple, el .es.

Totes les enti­tats que ges­ti­o­nen domi­nis genèrics tenen veu i vot a la Cor­po­ració per a l'Assig­nació de Noms i Nom­bres, ICANN per les seves sigles en anglès, i a les orga­nit­za­ci­ons que l'envol­ten com, per exem­ple, l'Orga­nit­zació de Suport als Noms Genèrics (GNSO), que vin­dria a ser el par­la­ment d'Inter­net .

És per aquest motiu que la Fun­dació punt­CAT va estar pre­sent la set­mana pas­sada a la tro­bada de l'ICANN que es va fer a Car­ta­gena d'Índies (Colòmbia) per abor­dar, entre d'altres coses, l'apro­vació de noves exten­si­ons per a les adre­ces de la gran xarxa.

Entre d'altres punts, en aquest esde­ve­ni­ment es va deci­dir con­ge­lar, de moment, l'apro­vació de nous domi­nis de caràcter genèric, com són alguns que vin­drien a ser els homòlegs al .cat en altres comu­ni­tats. A nivell euro­peu s'ha cons­tituït l'asso­ci­ació Domi­nis d'Inter­net Lingüístics i Cul­tu­rals Euro­peus (ECLID), for­mada pels futurs .bzh (bretó), .cym (gal·lès), .eus (basc), .gal (gallec) i .scot (escocès).

A banda d'aquests domi­nis, també n'hi ha d'altres que pre­te­nen ser dedi­cats a altres àmbits com, per exem­ple, .orange o .fami­lia o .gais.

Objecció dels EUA


El motiu prin­ci­pal pel qual s'ha para­lit­zat el procés ha estat per l'objecció dels Estats Units, que con­si­de­ren que l'ICANN no ha exa­mi­nat prou a fons les con­seqüències econòmiques que es deri­va­rien d'un incre­ment de domi­nis genèrics. L'enti­tat que con­trola les adre­ces d'Inter­net va acor­dar a Car­ta­gena d'Índies crear un comitè con­sul­tiu amb repre­sen­tants de 100 governs abans de per­me­tre que cap a les prop de 500 ciu­tats, comu­ni­tats i mar­ques que volen tenir domini propi a Inter­net es puguin afe­gir a les 20 exis­tents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.