universitat
Catalunya vol consensuar un model de govern universitari
Castellà insta a obrir un debat per millorar l'eficiència
La UB envia la petició de cessament de Coello
Un model català consensuat que lideri el debat espanyol sobre la reforma de la governança universitària. Aquest és un dels objectius que s'ha marcat el secretari general d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i que ja ha traslladat als rectors i als presidents del consells socials de les universitats públiques catalanes amb els quals s'ha anat reunint al llarg de la setmana.
Un debat que Castellà vol obrir al conjunt de la societat i que, en opinió del secretari general, no s'ha de convertir en un enfrontament entre models ja existents, sinó que se n'ha de “buscar un de propi que millori la ja existent alta qualitat dels centres públics del país”. Per tant, no es tracta d'escollir entre el llibre blanc dels rectors, publicat el 2008, o entre la proposta dels presidents dels consells socials, presentada el desembre passat. “El debat s'ha de centrar en com anem més enllà, en com incrementem l'eficiència”, va subratllar Castellà ahir en el seu primer acte oficial com a secretari general. Una discussió que no se centrarà únicament en el model de govern de les universitats sinó que també abordarà el finançament –tal com reclamen els rectors– i els mapes de titulacions.
D'altra banda, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, va confirmar ahir que ha enviat al govern la petició de cessament del president del Consell Social, Joaquim Coello, aprovada pel claustre al desembre. Una formalització que Ramírez no vol que s'interpreti com una “ingerència”, després que Castellà decidís mantenir Coello al càrrec i s'erigís en àrbitre de les desavinences entre l'equip de govern de la UB i el president del Consell Social. “Només m'he limitat a traslladar la decisió que va sortir del claustre”, va afirmar en declaracions a Europa Press.