Religió
El V Parlament Català de les Religions, a Perpinyà
Es farà el cap de setmana del 18 i 19 de juny
El lema de la nova trobada serà ‘Religions i modernitat'
En les diverses sessions acadèmiques hi participaran sociòlegs, filòsofs i antropòlegs
El Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà serà la seu, el cap de setmana del 18 i 19 de juny, del cinquè Parlament Català de les Religions, una trobada pensada per potenciar el diàleg entre les religions que convoca des del 2005 la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós amb la coordinació de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós.
Aquesta edició destacarà especialment pel nivell dels ponents que hi participaran, entre d'altres, el sociòleg Jean-Paul Willaime, director d'estudis a l'École Pratique des Hautes Études, EPHE, de la Sorbona de París; Philippe Gaudin, filòsof, responsable de recerca a l'Institut Europeu de Ciències de les Religions de l'EPHE; Xavier Melloni, jesuïta, antropòleg i teòleg, i Victor Malka, escriptor i professor honorari a la Universitat de París X. A banda de professors, participaran en les diferents ponències experts en diferents religions, tant majoritàries (a la Catalunya del Nord, en aquest cas) –cristians, jueus i musulmans– com minoritàries –budistes, hinduistes i bahà'ís–.
En tots els casos, del que es tracta és de relacionar els grans temes que defineixen la societat moderna –democràcia, feminisme, ecologisme, pau, comunicació, ciència i un llarg etc.– amb les diferents religions. “Cal veure com es posiciona i com encaixa cada religió en una societat moderna, laica i secularitzada com és la nostra”, explica Francesc Torradeflot, cap del departament de diversitat i diàleg interreligiós d'Unescocat.
En tot el cap de setmana tan sols es dedicarà una hora (el diumenge 19 al matí) a la celebració de diferents cultes religiosos.
“Al principi el Parlament de les Religions es va destacar per la participació de moltes religions i per fer moltíssimes activitats. De mica en mica hem anat prioritzant la qualitat i ara, per exemple, tenim un nivell molt alt de ponents i menys activitats complementàries. De fet, s'ha convertit una mica en unes sessions acadèmiques molt competents”, apunta Torredeflot. Aquest responsable d'Unescocat assegura que aquest any, en finalitzar el parlament de Perpinyà, els portaveus dels diferents grups que formen la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós, impulsors de l'esdeveniment, es reuniran per redefinir com han de ser les pròximes edicions d'aquesta trobada.
Els organitzadors d'aquest cinquè parlament en concret, Amistat Interreligiosa del Rosselló, un dels grups que forma part de la Xarxa, esperen l'assistència de més de 600 persones. Aquest esdeveniment està obert a tothom.