Societat

Els sense sostre de l'aeroport es muden a l'estació de Sants

Alguns dels que dormien a les terminals del Prat es queixen que les administracions no els han reallotjat tal com havien promès

Només tres de la seixantena de sense sostre de l'aeroport estan en pisos de lloguer

Alguns dels sense sostre que dormien a l'aeroport del Prat asseguren que s'han hagut de “buscar la vida” perquè cap administració els ha proporcionat allotjament, que era l'objectiu d'un grup de treball que es va crear amb professionals dels serveis socials dels ajuntaments de Barcelona, el Prat i la Generalitat. La intenció era trobar una sortida individual a la seixantena de persones que s'hi refugiaven fins fa poc més d'un mes quan Aena va optar per tancar les terminals a la nit. Un informe de Benestar Social i Família reconeix que el 25% dels sense sostre han rebutjat l'atenció social, se'ls ha perdut el contacte o s'han detectat als carrers de Barcelona. Molts d'ells es refugien ara a l'estació de Sants i els seus voltants. També a l'estació del Nord.

Xavier Molina, que té 46 anys i en feia dos i mig que s'instal·lava cada nit a l'aeroport, ara passa les nits entre l'estació de Sants i fent viatges amb els autobusos nocturns. Francesc Aguilar, de 47 anys i amb un i mig al Prat, també ha estat dormint a Sants i quan pot es paga una habitació. Asseguren que no és només el seu cas. Diuen que, de la trentena d'habituals a la T1, molt pocs van acceptar anar a un alberg, perquè és una solució per a poc temps i, segons la seva experiència, hi acostuma a haver problemes de convivència.

L'informe provisional del “dispositiu d'intervenció amb població vulnerable a l'aeroport” assenyala que s'ha treballat amb 60 persones. El 23% s'han tractat en recursos del servei d'inserció social de l'Ajuntament de Barcelona; el 21%, als serveis socials bàsics de diferents ajuntaments; un 11% estan en recursos especialitzats de la xarxa de salut mental i toxicomanies; un altre 11% han tornat al seu lloc de procedència; un 6% estan en pisos de lloguer, i un 25% continuen al carrer. 41 casos es donen per tancats i 19 encara no.

Queixes per assetjament

Aena, l'ens públic que gestiona l'aeroport, va anunciar al febrer que alguns sense sostre provocaven incidents per la seva agressivitat i que les terminals es tancarien de nit. Segons diferents testimonis, va ser llavors quan va començar l'assetjament d'agents de seguretat privada.

60
persones
dormien fins fa dos mesos habitualment a l'aeroport del Prat. També n'hi havia desenes de passavolants.
700
sense sostre
es va calcular que hi havia a la ciutat de Barcelona en un recompte fet el març del 2008.

Denúncies als agents de seguretat

Des de principis de maig, entre les dotze de la nit i les cinc del matí, només es pot entrar a l'aeroport si es té un bitllet per volar o si s'acompanya algun viatger. Cap sense sostre pot dormir a les instal·lacions. “Hem pagat justos per pecadors”, es lamenta Xavier Molina, que admet que n'hi havia d'agressius. Això ningú ho nega. Molina, Rafael Rodríguez, Josep Pujol i Francisco Aguilar, però, es queixen de com es van sentir tractats pel personal de seguretat de la T1. Diuen que es van dedicar a perseguir-los i molestar-los. L'assetjament va començar a l'abril. “Els agents de seguretat ens van començar a despertar cada dos per tres amb prepotència, quan fins llavors no havíem tingut problemes”, es llegeix en una denúncia que Molina va presentar el 21 d'abril als Mossos d'Esquadra. El dia abans L.S.B. va denunciar que tres vigilants el van agredir a dins d'un ascensor per evitar les càmeres. Un informe mèdic reconeix contusions auriculars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.