Societat

Un musulmà presidirà el grup de líders religiosos catalans

El Grup de Treball Estable de les Religions agrupa els líders oficials de les principals confessions i és un puntal del diàleg interreligiós

El càrrec que ocuparà Halhoul l'ha tingut abans un catòlic i ara és en mans d'un protestant

Mohamed Halhoul, el secretari i portaveu del Consell Islàmic de Catalunya, serà nomenat d'aquí a unes quantes setmanes nou president del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), el primer grup de diàleg interreligiós format pels representants oficials de les principals confessions que hi ha a casa nostra. Que un musulmà s'erigeixi en màxim responsable d'una entitat en la qual hi ha representants oficials dels catòlics, dels jueus, dels protestants i dels ortodoxos del país (és a dir, de totes les confessions arrelades i que tenen acords amb l'Estat) no només és notícia, sinó que també confirma el clima de bona relació que hi ha entre les confessions a casa nostra i és un senyal de normalitat.

El Grup de Treball Estable de les Religions havia de concretar el nomenament de Halhoul en la reunió mensual que es va fer al maig, però finalment la decisió es va posposar per qüestions d'agenda i se'l nomenarà, amb tota seguretat, en la pròxima reunió. El relleu de l'actual president, el protestant Guillem Correa, es faria entre juliol i setembre.

El GTER, que es reuneix un cop al mes, acorda manifestos, convoca trobades de reflexió, convoca jornades de formació i treballa en xarxa per promoure la pau i l'harmonia. Sovint és consultat per polítics i entitats. És un dels puntals del diàleg interreligiós a Catalunya. L'altre gran puntal és l'AUDIR, el grup de diàleg interreligiós de la Unesco a Catalunya, que, a diferència del GTER, treballa amb fidels de base de les diverses confessions (tant si estan reconegudes com si no).

El Grup de Treball Estable de les Religions es va fundar el 2004. Arran del Fòrum, quan a Barcelona es va celebrar el Parlament Mundial de les Religions, alguns membres de les religions més representatives van apostar per crear aquesta organització de trobada periòdica, que té l'objectiu de potenciar el diàleg interreligiós.

El primer dirigent del grup va ser Antoni Mabosch, president de la Fundació Joan Maragall, i en aquests moments ho és Guillem Correa, president del Consell Evangèlic.

LA XIFRA

195
centres de culte islàmics
hi ha a Catalunya, segons l'últim mapa de les religions de Catalunya, i 27 són al Barcelonès.

LA DATA

2004
Es va crear
el GTER, coincidint amb el Fòrum i la celebració del Parlament Mundial de les Religions.

L'enveja de tot Europa

El GTER és una entitat en què els representants de les diverses confessions estan en contacte permanent i, per tant, és on primer es copsen les necessitats i inquietuds de les diverses confessions. Les seves reflexions i treballs són de gran interès i la seva tasca de diàleg interreligiós és lloada i envejada a Europa.

Tot i que només en formen part l'arquebisbat de Barcelona, la Comunitat Israelita de Barcelona, el Consell Evangèlic de Catalunya, el Consell Islàmic de Catalunya i l'Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia, quan organitzen sessions de treball hi conviden altres religions minoritàries. Va ser el cas de la jornada de treball sobre com afectava les diverses confessions la llei que havia aprovat el govern, que es va fer a l'octubre. Al març va organitzar amb gran èxit el II Fòrum sobre Immigració, Integració i Comunitats Religioses, les conclusions del qual són a punt de publicar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.