cultura
Mor als 104 anys Joan Mariné, històric director de fotografia
Va fotografiar l’enterrament de Buenaventura Durruti i va participar en 150 films durant cinc dècades
El reconegut director de fotografia i restaurador de pel·lícules Joan Mariné i Bruguera (Barcelona, 1920) va morir ahir a Madrid als 104 anys, segons ha confirmat l’acadèmia espanyola del cinema a través de les xarxes socials. L’any passat va rebre el Goya d’Honor a la seva trajectòria i el 2015 l’Espiga d’Or de la Seminici de Valladolid.
Durant mig segle va ser un dels director de fotografia més reclamats en el cinema espanyol. Amb només 13 anys va debutar amb el curtmetratge El octavo mandamiento gairebé per casualitat. Li van encarregar portar unes càmeres noves al rodatge i a l’hora de la veritat només ell va esbrinar com fer-les anar, segons ha explicat l’acadèmia en la seva nota de comiat.
La seva vessant de fotògraf també va ser clau en alguns episodis de la història d’Espanya. El 1936 va gravar l’enterrament de Buenaventura Durruti. Va ser fotògraf de guerra i va conèixer el camp de presoners de La Rinconada, a Sevilla.
Va participar en més de 150 pel·lícules amb alguns dels grans directors espanyols d’aquells anys, com Pedro Lazaga, José María Forqué, Pedro Masó i Fernando Fernán Gómez, entre molts d’altres. Ell mateix va esquivar algunes ofertes del cinema de Hollywood. Orson Wells el va contactar per impartir unes conferències a la Universitat de Califòrnia però va rebutjar l’oferta.
Va ser un nen de salut fràgil i els pares tenien pocs recursos. Havia entrar en contacte amb el cinema a Arenys de Mar, on va veure els primers curtmetratges de Charles Chaplin i va quedar-ne fascinat.
Durant la guerra va forma part d’una productora creada per la CNT abans de ser cridat a files per l’exèrcit republicà. Es va exiliar a França, on va ser confinat al camp de concentració d’Argelers. Als anys 40 es va traslladar definitivament a Madrid amb l’objectiu de dedicar-se professionalment al món del cinema. Es va convertir en la mà dreta d’Antoni del Mao, amb el qual va rodar 12 pel·lícules. La seva primera pel·lícula completa com a director de fotografia va ser La sombra il·luminada de Eduardo García Maroto.
Va exercir com a director de fotografia fins al 1987 i va treballar en investigació i restauració de negatius a la Filmoteca Espanyola[ Al 2013 va protagonitzar el documental Juan Mariné: La aventura de hacer cine. de Primitivo Álvaro Pérez.
Com a restaurador va inventar, entre d’altres objectes, una copiadora òptica i una màquina de netejar negatius, fet que li va permetre recuperar velles pel·lícules.