cultura
Adeu a Rick Buckler, bateria dels llegendaris The Jam
Al costat de Paul Weller i Bruce Foxton va gravar alguns dels àlbums més icònics de la música punk
Els aficionats al punk i al rock han perdut una de les seves grans icones, Rick Buckler, bateria dels llegendaris The Jam britànics. El músic va morir dilluns als 69 anys a Woking, Anglaterra, segons han confirmat el seus antics companys a la banda, Paul Weller i Bruce Foxton a les seves xarxes socials. Buckler havia cancel·lat fa poc una gira a causa de problemes de salut.
Weller, que sempre va ser considerat el líder del grup i un dels músics més influents de l’escena punk, ha escrit una emotiva nota de comiat: “Estic emocionat i trist, pensant en tots nosaltres assajant a la meva habitació i en tots els pubs i clubs que tocàvem quan érem nens, fins que finalment vam gravar un disc. Quin viatge!”. “Vam anar més enllà dels nostres somnis i el que vam fer resisteix la prova del temps.”
The Jam es va formar el 1972 quan els tres membres del grup estudiaven plegats a un institut de Woking. Van començar, com tothom, fent versions i tocant pels amics, fins que van quedar trasbalsats per aquell terratrèmol que va sacsejar la música anglesa en la segona meitat dels setanta, el punk. Molt influïts per The Kinks i els Who i més elegants i melòdics que els Sex Pistols o els The Clash, van gravar àlbums que són autèntiques joies del gènere, començant per In the city (1977) i el brillant All mod cons (1978), on van començar a obrir-se a nous estils i a marcar camí al que vindria després, la “new wave”.
Tot i ser considerats al principi un grup alternatiu, moltes de les seves cançons, senzilles i amb lletres dirigides a una nova generació d’adolescents, van acabar en el Top 40 del seu país. That’s entertaniment (1981) es va convertir, de fet, en tot un himne. Altres cançons considerades ja clàssiques són Down in the tube station, The Eton fifles i Town called malice.
En total van gravar sis àlbums d’estudi i l’últim, The gift, va ser número 1 al seu país.
El grup es va separar el 1982. L’11 de desembre d’aquell any van fer la seva última actuació, a Brighton. Weller va continuar una trajectòria de gran èxit en solitari i Buckler va crear la seva pròpia banda, Time UK.
A mitjans dels anys 90 Buckler va abandonar l’activitat i va ser empresari de restauració i comerç de moble antic a la seva ciutat, Woking, fins que al 2005 va tornar a la música amb el grup The gift, que recuperava antigues cançons de The Jam. Fins i tot Bruce Foxton va unir-se un temps al projecte.