Articles

la divisió DELS PARTITS SOBRE ELS INTERESSOS DEL PAÍS

ALLUNYA ELS VOTANTS DE LA POLÍTICA

Gestionar el 10-J (1)

“Ningú no ens assegura que l'aposta per l'anar fent provincià no acabi estenent-se finalment a altres parts del país, sobretot entre l'esquerra que ara s'identifica amb el federalisme”

Tots els països feliços són iguals. Cada país infeliç ho és a la seva manera. En un país feliç la política sem­pre té el mateix tarannà. Les clas­ses gover­nants saben que hi ha certs interes­sos naci­o­nals comuns indis­cu­ti­bles. Dins d'aquest con­sens, els polítics es bara­llen, si convé cru­el­ment, per repre­sen­tar els interes­sos dels seus votants. La incom­petència gover­na­men­tal i les cri­sis econòmiques, del tot ine­vi­ta­bles en un món imper­fecte, es reso­len amb l'alter­nança política, en un procés de rege­ne­ració política tan natu­ral com les esta­ci­ons de l'any.

A Cata­lu­nya, en canvi, el que impera és una con­fusió política abso­luta. El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal escapçà parts fona­men­tals de l'Esta­tut de 2006 fins al punt d'obrir la porta a pos­si­bles inter­pre­ta­ci­ons futu­res capa­ces de bui­dar de con­tin­gut peces essen­ci­als de l'Esta­tut de Sau. El 10 de juliol un milió i mig de cata­lans ens vam mani­fes­tar per exi­gir el reco­nei­xe­ment de la nos­tra volun­tat de viure com un país feliç i com­plet. Dos mesos després, però, les divi­si­ons dels nos­tres par­tits res­pecte als interes­sos del país són immen­ses i, per al ciu­tadà del car­rer, lace­rants. Per això, la distància, la manca de con­cor­dança, el que els fran­ce­sos ano­me­na­rien décalage, una paraula d'una sono­ri­tat alada, entre polítics i votants comença a ser pre­o­cu­pant.

Cal ser hones­tos. Aquesta con­fusió gene­ra­lit­zada no es deriva, de moment, de la manca de com­promís dels nos­tres par­tits amb la dar­rera fita (la inde­pendència) del país. El nucli del pro­blema, que pre­ce­deix la decisió de donar suport a la cre­ació d'un Estat nou, té un ori­gen doble. Algu­nes for­ma­ci­ons polítiques ali­men­ten la con­fusió amb la seva falta de volun­tat o la seva inca­pa­ci­tat de reconèixer la gra­ve­tat de la crisi política i ins­ti­tu­ci­o­nal actual: tot i que, per raons diver­ses, aquest és el cas del PP i el PSC. En els altres casos, els dels par­tits sobi­ra­nis­tes, que sí que ente­nen per­fec­ta­ment la con­jun­tura política pre­sent, el pro­blema es pre­senta perquè les rutes que ofe­rei­xen per superar-la són molt impre­ci­ses.

El Par­tit Popu­lar (i el seu entorn d'escin­dits o par­tits ger­mans) pro­posa, d'una manera rotunda, “adap­tar” (o, més aviat, “rea­jus­tar”) l'auto­no­mia cata­lana a la sentència. Al nos­tre país això ja no pro­du­eix cap sor­presa, pot­ser perquè, amb una tena­ci­tat admi­ra­ble, els popu­lars no s'han des­viat mai de la seva posició. A mi, però, encara em sem­bla xocant. Sota el sis­tema actual, Cata­lu­nya pateix una hemorràgia finan­cera ferotge. El dèficit fis­cal amb Espa­nya supera de bon tros tota mesura rao­na­ble: dobla, per exem­ple, el límit impo­sat per la Cons­ti­tució ale­ma­nya a les trans­ferències entre lands. Cata­lu­nya és el con­tri­bu­ent net en una estruc­tura econòmica on la mei­tat de la població de les comu­ni­tats autònomes de l'antiga Corona de Cas­te­lla es troba a l'atur o tre­ba­lla al sec­tor públic. El PP català deu ser l'únic par­tit de dre­tes del món que con­dona un soci­a­lisme tan bèstia. Els nos­tres empre­sa­ris exi­gei­xen infra­es­truc­tu­res de pri­mera qua­li­tat. Els nos­tres sin­di­cats dema­nen un marc labo­ral que per­meti reforçar les qua­li­fi­ca­ci­ons pro­fes­si­o­nals pròpies d'un país indus­trial: al cap i a la fi, i amb la màxima modèstia, Cata­lu­nya és el tros més ale­many de la Península. Davant de tot això, els líders cata­lans del PP es tapen les ore­lles i pre­fe­rei­xen que l'Estat ens amputi el braç defi­ni­ti­va­ment. Com que no puc creure que el futur dels seus fills no els importi gens, només hi ha dues expli­ca­ci­ons pos­si­bles per una acti­tud tan absurda.

La pri­mera és pura­ment emo­ci­o­nal i té cau­ses diver­ses: el gust estètic per idees jaco­bi­nes abs­trac­tes; la memòria de la violència de la Guerra Civil; la pro­cedència fun­ci­o­na­rial, pas­sa­vo­lant, de la família. Aquesta emo­ti­vi­tat, que pren una forma aguda entre els dipu­tats de Ciu­ta­dans, els fa gas­tar tot el temps en bata­lles iden­titàries que, com mos­tren les enques­tes, no interes­sen al poble de Cata­lu­nya. Això els fa tan curi­o­sos i impro­duc­tius com el grup d'inter­net de la FAES, que es dedica dar­re­ra­ment a nave­gar per Viquipèdia per can­viar, de “català” a “espa­nyol”, la iden­ti­tat de cata­lans il·lus­tres que hi sur­ten refe­rits.

La segona expli­cació té més den­si­tat i és el resul­tat d'una con­cepció molt par­ti­cu­lar (i espa­nyola) de la vida fami­liar i pro­fes­si­o­nal: l'indi­vi­du­a­lisme més estricte; l'obsessió per asse­gu­rar un con­fort rao­na­ble del nucli de parents més imme­diat; el con­reu de les con­ne­xi­ons per­so­nals i, si és pos­si­ble, de les rela­ci­ons de poder; un pro­vin­ci­a­nisme, al cap­da­vall, de vol galli­naci. Aquesta és la vida que Joan Fus­ter retratà en unes pàgines magnífiques que va escriure sobre Ala­cant: una ciu­tat ama­ble (per la llum medi­terrània que la il·lumina) però de poca força cre­a­tiva i amb una mínima vida cívica. En aquest món acaba impe­rant una gri­sor econòmica i cul­tu­ral des­es­pe­rant, fins i tot quan l'Estat fun­ci­ona bé. Les ciu­tats de províncies de França tenen un toc apa­gat que no redi­meix cap res­tau­rant de mol­tes estre­lles Mic­he­lin. L'indi­vidu ambiciós només en pot fugir esca­lant el sis­tema fun­ci­o­na­rial de l'Estat. Evi­dent­ment, això ja li va bé al poder cen­tral: els seus cos­sos d'elit són plens de valen­ci­ans d'una intel·ligència esplèndida.

No ens enga­nyem, però. És cert que, de moment, aquest pro­jecte social i econòmic loca­lista i tan­cat és mino­ri­tari, con­cen­trat, almenys dis­cur­si­va­ment, en sec­tors polítics de poc pes. Ara bé, davant de la con­fusió i dels dile­mes del moment, ningú no ens asse­gura que l'aposta per l'anar fent pro­vincià no acabi este­nent-se final­ment a altres parts del país, sobre­tot entre l'esquerra que ara s'iden­ti­fica amb el fede­ra­lisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.