Política

Les administracions del Palau insten el jutge a investigar el cas del 4%

El Consorci públic vol imputar el tresorer de CDC i aporta noves proves de les comissions de Ferrovial

L'Orfeó s'oposa a l'obertura de la peça separada

El Consorci del Palau de la Música, integrat per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el govern central, va entrar ahir un escrit al jutjat d'instrucció que investiga l'espoli de la institució demanant que s'obri una investigació separada del cas del 4% de suposat finançament irregular de CDC a través del Palau i de la constructora Ferrovial. L'escrit s'acompanya de nova documentació en què s'evidencia la relació entre els antics gestors del Palau i Carles Torrent, que va ser tresorer de CDC fins al 2005, quan va morir.

Torrent va ser substituït per Daniel Osàcar, de qui el Consorci en demana la imputació. També es demana que s'imputi Àngel Colom perquè respongui dels 75.000 euros que al 2000 va rebre de Fèlix Millet. Les administracions sol·liciten, a més a més, que s'investiguin diverses empreses que han cobrat del Palau amb unes factures que corresponen a uns treballs no realitzats.

Una d'aquestes empreses, Estero Rent, surt a la nova documentació aportada ahir al jutjat. És una anotació en una llibreta, feta l'octubre del 2004, que deixa constància que des del Palau es va notificar a Carles Torrent, al telèfon de la seu de CDC, que aquell mes s'havia pagat la factura a Estereo Rent.

Aquests pagaments irregulars a un conjunt d'empreses ja havien estat detectats fa mesos pels auditors contractats per la fundació del Palau de la Música i l'Orfeó Català, que administren la part privada de l'entitat. Tot i l'evidència, els advocats de la Fundació i Orfeó que ahir també van lliurar un escrit al jutge no consideren necessari que s'investiguin aquestes empreses.

Es tracta de factures tan sorprenents com una de 140.000 euros per uns treballs de publicitat directa que ningú sap quan es van fer i que l'empresa que ho va cobrar tampoc ha pogut justificar mai. No només no es demana investigar les empreses, sinó que en el seu escrit s'oposen formalment a la petició de la fiscalia d'obrir una peça separada del 4%.

Aquesta evident dissonància entre la part pública i privada del Palau de la Música ha generat un evident malestar al si de la institució i, sobretot, entre les administracions que hi participen. A instància d'aquestes s'ha convocat per dilluns vinent una reunió del patronat de la Fundació del Palau que es preveu moguda.

Busquets i Garicano

El temps judicial per a la presentació d'aquests escrits ha coincidit amb un període d'interinatge en la direcció del Palau que dimecres de la setmana vinent elegirà la nova junta de l'Orfeó. La decisió de presentar l'escrit i el seu contingut no ha estat, doncs, objecte de cap debat intern en els òrgans de govern i s'ha tramitat fent consultes individualitzades. La presidència en funcions l'exerceix avui Josep Maria Busquets, que en el seu dia va manifestar la seva més “decidida protesta” pel registre judicial del Palau que va permetre descobrir tot l'escàndol però que ell va considerar “una ofensa”. L'escrit dels advocats de la fundació i de l'Orfeó sí que fa esment a l'exdirectora general de la institució, Rosa Garicano, de qui demana que sigui citada a declarar com imputada per respondre del cobrament d'unes retribucions que el Palau considera que són il·legals. Garicano no ha declarat mai per aquest cas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.