Mas es rebel·la contra la uniformització autonòmica
El president de la Generalitat avisa que el govern i els catalans plantaran cara a qualsevol altre atac de Madrid contra l'autogovern
Defensa que Catalunya sí que és viable al marge de la divisió territorial de l'Estat
No vacil·larà. El president de la Generalitat, Artur Mas, va avisar ahir que es rebel·larà contra qualsevol intent del PSOE i del PP d'uniformitzar les autonomies. El missatge anava dirigit a Madrid: Catalunya no està disposada a perdre ni un bri d'autogovern, i el defensarà amb dents i ungles des del govern i amb el suport del carrer. “Que tinguin clar que, si van a recuperar poder i competències a Madrid, no només s'enfrontaran a un govern que serà capaç de plantar cara, toparan també amb la voluntat i el sentiment d'un poble”, va sentenciar Mas.
El president de la Generalitat va retreure als dos màxims partits espanyols que aprofitin la crisi com a excusa per “culpabilitzar” els territoris i tornar a situar els catalans en el punt de mira. “Sempre es mira cap a nosaltres”, va constatar. Per Mas, el PSOE i el PP no dubten a posar-se d'acord quan es tracta de potenciar el centralisme de l'Estat. Mentre que els socialistes espanyols esgrimeixen la necessitat de coordinar la despesa autonòmica per sargir un pla d'harmonització dels territoris amb vista a les eleccions municipals i territorials del 22 de maig, l'expresident estatal José María Aznar va anunciar que el PP retallarà l'Estat autonòmic perquè és inviable econòmicament. El líder dels populars, Mariano Rajoy, va evitar parlar dels auguris d'Aznar i es va limitar a garantir que el PP creu en la pluralitat de la Constitució i en l'Estat de les autonomies.
Els dos grans partits espanyols han accentuat el discurs espanyolista en un context preelectoral previ a les eleccions de la primavera, però que es podria allargar fins als pròxims comicis espanyols, previstos per al març de l'any vinent. El president de la Generalitat està convençut que el discurs centralitzador “pot anar a més” d'ara endavant. I per això va entonar una crida als catalans perquè facin pinya amb el govern si és necessària una ofensiva per contrarestar un altre atac a l'autogovern. “Amb els vents que bufen de ponent, necessitem unes institucions que tinguin una gran solidesa”, va defensar Mas.
Els aires centralistes que vénen de Madrid no són nous. La revisió del model espanyol que plantegen el PSOE i el PP arriba mig any després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i pràcticament un any abans que la Generalitat comenci a reivindicar al govern espanyol un nou sistema de finançament equivalent al concert econòmic. L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha predicat l'harmonització amb l'exemple aquesta mateixa setmana, proposant als territoris que es coordinin en la limitació dels horaris comercials i les llicències municipals, en el que és un intent més d'envair competències que no li són pròpies. Ahir mateix el PSOE es va comprometre a posar en marxa una única targeta sanitària per als ciutadans de tot l'Estat. La Generalitat, però, insisteix mentrestant que no vol cap altra Loapa.
Tot plegat escalfa la reunió que mantindran aviat Mas i Zapatero, la primera d'ençà que el líder de CiU és president de la Generalitat. “No sé si és viable o no l'Estat de les autonomies, amb 17 comunitats i dues ciutats autònomes; el que sí que és viable és Catalunya i la nació catalana”, va proclamar Mas en la seva intervenció en el consell nacional de CDC. I va reblar: “Si volen harmonitzar, que s'ho facin entre ells, però que Catalunya en quedi al marge”.
Clam polític
Les propostes del PP i el PSOE han provocat una aïrada reacció política des de Catalunya. Com Mas, Esquerra i Iniciativa també van carregar durament contra els dos partits i van acusar-los de voler retallar l'autogovern emparant-se en la situació econòmica.
El president d'ERC, Joan Puigcercós, va alertar des de València que “vivim en una situació d'involució política” i, a Madrid, tant el PP com el PSOE cada cop més uneixen esforços per retallar “conquestes democràtiques”. Segons Puigcercós, tots dos partits s'amaguen sota l'“excusa” de la crisi per plantejar l'ofensiva, i va predir que aquesta serà la tàctica que predominarà tant en les eleccions municipals com en les territorials. En aquest sentit, va fer una crida per articular una resposta política “unitària”, tant a Catalunya com al País Valencià, contra un clar “intent de desmantellament del que s'ha aconseguit durant els últims trenta anys”.
El líder dels republicans va reclamar a Mas que sigui més valent davant d'aquest panorama –les declaracions van ser prèvies al consell nacional de Convergència–. “CiU ha intentat rebaixar la tensió o la discussió amb el govern espanyol tot dient que la prioritat és la crisi, però tampoc no es pot amagar aquest conflicte latent amb l'Estat”, va rematar Puigcercós, segons informa Enric Orts des de València.
El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, també va censurar la uniformització que volen propulsar els dos partits espanyols majoritaris. L'ecosocialista va posar en el mateix sac José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. Segons Herrera, el dirigent del PP adopta una versió “gore” en la polèmica, mentre que el president espanyol és més “light”. Però, al cap i a la fi, tots dos volen el mateix, “retallar l'autogovern de Catalunya”.