Política

Glossari per a no iniciats en pressupostos públics

Petit recull dels mots més utilitzats a l'hora de detallar les finances públiques

Alguns polítics han arribat a utilitzar indistintament expressions dispars com “dèficit públic” i “tensions de tresoreria”

La interpretació de certs conceptes genera controvèrsia

La ter­mi­no­lo­gia dels comp­tes públics acos­tuma a ser una part àrida del lèxic periodístic. Per aquest motiu, hem ela­bo­rat un petit glos­sari amb els con­cep­tes més comuns de la temàtica pres­su­postària.

Dèficit: S'uti­litza quan el sec­tor públic gasta més del que ingressa. Es comp­ta­bi­litza any a any i s'expressa tant en xifres abso­lu­tes com, sobre­tot, en per­cen­tatge sobre el PIB del país. Aquest excés de des­pesa només es pot pal·liar de dues mane­res: ingres­sant més, per exem­ple aug­men­tant la pressió fis­cal, o bé reta­llant des­pe­ses.

Tre­so­re­ria: Ges­ti­ona el flux de diners. Inclou l'exe­cució de paga­ments i cobra­ments, la gestió de caixa i altres ges­ti­ons bancàries. Per exem­ple, si un depar­ta­ment con­cret deter­mina una inversió o una des­pesa, la tre­so­re­ria ha d'asse­gu­rar que hi hagi prou diner dis­po­ni­ble per cobrir-la. Convé no con­fon­dre el que s'ano­me­nen com a ten­si­ons o difi­cul­tats de tre­so­re­ria amb el dèficit públic. El pri­mer cas cor­res­pon a una situ­ació pun­tual en què la caixa espera certs ingres­sos que no han arri­bat però amb els quals s'hi compta, men­tre que el segon expressa la situ­ació glo­bal de la comp­ta­bi­li­tat d'una admi­nis­tració i la falta d'equi­li­bri entre des­pesa i ingres­sos.

Deute Públic: Per incre­men­tar els seus recur­sos finan­cers, la Gene­ra­li­tat pot, amb l'auto­rit­zació prèvia del govern esta­tal, eme­tre deute. Es tracta d'uns títols de valors en els quals l'admi­nis­tració pública pren el com­promís de retor­nar els diners als subs­crip­tors, que poden ser par­ti­cu­lars o ins­ti­tu­ci­o­nals, amb un interès deter­mi­nat.

Des­pe­ses Cor­rents: Diners neces­sa­ris per a la pres­tació dels ser­veis de l'admi­nis­tració. Inclo­uen l'adqui­sició de béns (con­su­mi­bles, com­bus­ti­bles, etc.) i ser­veis (elec­tri­ci­tat o aigua dels edi­fi­cis públics, ser­veis de neteja...). Convé tenir en compte que cada inversió que es rea­litza genera un aug­ment d'aquesta des­pesa per al man­te­ni­ment d'aquesta inversió.

Des­pesa Finan­cera: Par­ti­des del pres­su­post que paguen els interes­sos del deute públic i altres préstecs que pugui haver con­tret l'admi­nis­tració amb enti­tats finan­ce­res.

Inversió Pública: Es pro­du­eix quan l'admi­nis­tració adqui­reix o encar­rega la cons­trucció de béns de capi­tal per­du­ra­bles, a diferència de les des­pe­ses cor­rents, que cobrei­xen béns i ser­veis efímers. La inversió es refe­reix a infra­es­truc­tu­res de comu­ni­ca­ci­ons, hos­pi­tals, esco­les, etc.

Ingres­sos: Es poden divi­dir en cor­rents, de capi­tal i finan­cers. Els pri­mers són els que pro­ve­nen de la recap­tació d'impos­tos direc­tes i indi­rec­tes, de les taxes per pres­tació de ser­veis i de les trans­ferències cor­rents; els ingres­sos de capi­tal s'obte­nen, per exem­ple, de la venda d'inver­si­ons, com ara immo­bles. Sumant ingres­sos cor­rents i de capi­tal obte­nim els ingres­sos no finan­cers. Els ingres­sos finan­cers recu­llen el saldo entre actius i pas­sius finan­cers. Alguns dels els ingres­sos prin­ci­pals de la Gene­ra­li­tat són els tri­buts esta­tals cedits, el fons de com­pen­sació inter­ter­ri­to­rial, les trans­ferències a càrrec dels pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat i els recur­sos que la Unió Euro­pea des­tina a pro­gra­mes comu­ni­ta­ris.

Tri­buts: Els cedits són bàsica­ment el de trans­mis­si­ons patri­mo­ni­als i actes jurídics docu­men­tats i el de suc­ces­si­ons i dona­ci­ons, per bé que el de suc­ces­si­ons serà eli­mi­nat en com­pli­ment de la pro­mesa elec­to­ral de CiU. La Gene­ra­li­tat també té par­ti­ci­pació par­cial en l'IRPF i en l'IVA i en els impos­tos espe­ci­als sobre el tabac, l'alco­hol i els hidro­car­burs.

Fons de Suficiència: És un ingrés impor­tant i sovint polèmic. Aquesta trans­ferència esta­tal ha d'equi­li­brar la cor­res­pondència entre el cost de les com­petències trans­fe­ri­des i els recur­sos amb què compta la Gene­ra­li­tat. Tenir mol­tes com­petències cedi­des, com en el cas català, implica, en prin­cipi, rebre un fons de suficiència supe­rior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.