Canals

Antiga Casa Bellsolà

Una fleca artesanal va passar del carrer dels Plats, i més tard al de Sant Francesc, a ser un imperi que exportava a la meitat del món. Avui ha tornat als orígens i ofereix pa de qualitat i artesanal

A can Bell­solà es va tan­car el cer­cle. El 9 de juliol del 1901, el Dia­rio de Gerona publi­cava que la sessió de la cor­po­ració muni­ci­pal, a la qual van assis­tir els regi­dors Puig de Mar­cilo, Estech, Gim­ber­nat i Arbat i que estava pre­si­dida pel tinent d'alcalde Vicenç Car­re­ras, va apro­var un dic­ta­men de la comissió de Foment en què es con­ce­dia permís d'obres a Pere Bell­solà per «cons­truir un forn per fer pa a la casa número 23 del car­rer de Cana­ders». El car­rer, que avui ha des­a­pa­re­gut i que segons Enric Miram­bell era cone­gut vul­gar­ment com car­rer dels Plats, s'ini­ci­ava a ponent de la Casa de la Con­va­lescència, anava paral·lel a l'hos­pi­tal i estava for­mat per cases velles i decrèpites que van ser objecte d'una inter­venció de l'Ajun­ta­ment. Aquest car­rer havia cres­cut al vol­tant del con­vent de Sant Fran­cesc, i pot­ser per això el destí final de la família va ser la plaça d'aquest nom, on encara avui es manté la casa mare d'una nis­saga que, segons les cròniques, tot i que va bas­tir el seu negoci d'una manera tan arte­sa­nal que va començar a tre­ba­llar amb el blat de les pròpies colli­tes, va saber triar el moment històric per trans­for­mar la fleca pri­mi­tiva en la lla­vor d'un imperi que va por­tar la marca a expor­tar a Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i el Carib.

Les cròniques recu­llen que el 1905 la botiga ja fun­ci­o­nava a ple ren­di­ment: «El diu­menge al ves­pre –traduït del cas­tellà– hi hagué una alarma al car­rer Sant Fran­cesc, ja que algun veí o transeünt va veure que estava oberta la porta de la botiga que en el número 2 de l'esmen­tada vila té el Senyor Pere Bell­solà» (28/11/1905, Dia­rio de Gerona). També es recull que el pro­pi­e­tari de la fleca era un ciu­tadà cabal que tant feia dona­ci­ons per con­tri­buir a les Fires i Fes­tes de Sant Narcís, per res­tau­rar l'església dels Dolors o per aju­dar els pobres de la ciu­tat com tenia petits ensurts com ara amb l'incendi del forn de lle­nya que el 21 de maig del 1916 va estar a punt de cre­mar la xeme­neia. No deixa de ser curiós que l'any 1938, en plena guerra, quan la fúria anti­cle­ri­cal havia trans­for­mat el car­rer Sant Fran­cesc en la plaça del Gra, la de Pere Bell­solà fos una de les fle­ques on «con­ti­nu­ant en el seu llo­a­ble propòsit de con­tri­buir les for­ces d'Exèrcit, Segu­re­tat i Poli­cia, al millor proveïment de les neces­si­tats de la població civil de Girona, una comissió d'aque­lles for­ces ha visi­tat aquesta Con­se­lle­ria per tal d'ofe­rir set­ma­nal­ment un dona­tiu de pa» i un dels punts on els refu­gi­ats i els aco­llits a l'assistència social podien reco­llir «gratuïtament dos-cents grams de pa per cada indi­vidu regis­trat a les tar­ges de raci­o­na­ment» (Diari Front, Girona,12 de febrer del 1938).

Després de la mort de Pere Bell­solà Ber­tran, el dia 18 de gener del 1940, la fleca va pas­sar a mans del seu fill Robert Bell­solà Bell­solà, que va man­te­nir el negoci al car­rer Sant Fran­cesc però va ser l'ini­ci­a­dor d'una expansió que es va con­cre­tar en l'ober­tura d'un nou obra­dor al car­rer Joa­quim Ruyra, al barri de Mon­ti­livi, dar­rere la caserna de la Guàrdia Civil, que va actuar com una nova base d'ope­ra­ci­ons des de la qual, a part del pa tra­di­ci­o­nal, es va començar a expe­ri­men­tar amb noves vari­e­tats com el pa andalús, la qual cosa va fer mul­ti­pli­car les ven­des d'una fleca que havia sabut cobrir les neces­si­tats d'una nova immi­gració que, arri­bada des del sud a Girona, s'havia esta­blert tant a les bar­ra­ques de Montjuïc, com a la Torre Alfons XII, o les Pedre­res. «Cada dia amb un carro tirat per un cavall, el meu pare –asse­gura Pere Bell­solà Fona­lle­ras– bai­xava la for­nada des de Mon­ti­livi a la botiga de Sant Fran­cesc, que ofe­ria un pro­ducte artesà que agra­dava molt als cli­ents». Can Bell­solà es va con­ver­tir en un dels esta­bli­ments de referència d'una Girona que havia sabut trans­for­mar la paràlisi de l'autar­quia en dinàmica comer­cial impul­sada per homes atre­vits, com Pere Bell­solà Fona­lle­ras, que va fer un salt defi­ni­tiu en trans­for­mar la soci­e­tat en una gran empresa que no tan sols va aixe­car una fàbrica a Aigua­viva. Segons publi­cava el diari El Punt el 29 d'octu­bre del 1987: «La con­so­li­dació defi­ni­tiva de l'empresa Bell­solà com a líder de la pani­fi­cació es va pro­duir a par­tir de la intro­ducció de nous ser­veis pro­fes­si­o­nals que cobrien l'abas­ta­ment de pa i pas­tis­se­ria a cafe­te­ries, res­tau­rants, bars, boti­gues d'ali­men­tació». Pio­nera en l'ela­bo­ració de pro­duc­tes com les bases de pizza, els crois­sants i el pa pre­cuit, la qual cosa no tan sols va fer dis­pa­rar la fac­tu­ració –el 1999 va ser de 28,68 mili­ons d'euros; el 2000, de 32,13 mili­ons; l'any 2001 es va arri­bar als 36,60 mili­ons; i el 2002, als 40,63 mili­ons– sinó que Bell­solà va arri­bar a ser la cin­quena empresa esta­tal del sec­tor de les mas­ses con­ge­la­des i la Cam­bra de Comerç li va ator­gar el premi al dina­misme expor­ta­dor.

Tot i les com­pli­ca­ci­ons sor­gi­des en el dia a dia, l'empresa d'Aigua­viva va arri­bar a l'any 2003 amb una salut enve­ja­ble. Va ampliar i moder­nit­zar la fàbrica, però el 19 de setem­bre, després d'un con­sell de família, Bell­solà, que tenia 500 tre­ba­lla­dors, es va ven­dre a Bell­pan SA, com­pa­nyia amb seu a Madrid que va com­prar tots els actius de la com­pa­nyia excepte el forn de Sant Fran­cesc, on a final del segle XIX, prin­ci­pis del XX, Pere Bell­solà i Ber­tran havia obert el pri­mer forn.

S'havia tan­cat el cer­cle, Bell­solà va tor­nar als orígens i des del cau on va néixer ha sabut recu­pe­rar el seu espai en el món comer­cial gironí. Tot i que l'hereu de la nis­saga, Robert Bell­solà, s'ha dedi­cat a la faràndula i el cinema, la seva esposa, Mireia Oli­ve­ras, ha enge­gat el pro­jecte de l'Antiga Casa Bell­solà, una aposta romàntica que l'ha trans­por­tat als temps pas­sats quan el pa era artesà, la farina, dels molins de pedra i els for­ners pas­ta­ven amb les mans.

Antiga Casa Bellsolà
Any.
1901
Història.
Can Bellsolà va néixer com una fleca artesanal que va passar dels orígens al carrer Canaders, conegut com dels Plats, i més tard al de Sant Francesc, a ser un imperi que exportava a la meitat del món. Avui, amb el nom d'Antiga Casa Bellsolà, la fleca ha tornat als orígens, en el fons tan sols vol oferir pa de qualitat i artesanal.

Les senyores del futur

Mireia Oliveras, esposa de Robert Bellsolà, que és fill de Pere Bellsolà i Fonalleras, es va llicenciar en farmàcia, però quan el seu sogre va vendre l'empresa d'Aiguaviva i es va quedar tan sols la casa mare situada a l'avinguda de Sant Francesc de Girona, va decidir que volia recuperar una manera de fer el pa, tornar als orígens, i per denominar la nova marca va escollir una data, 1892, i un nom, Antiga Casa Bellsolà, per donar a entendre als possibles clients que el seu seria un producte que no tan sols s'allunyaria del procés industrial, sinó que recuperaria elements simples i fonamentals com la utilització de farines de qualitat, que en aquest cas vénen de França, les hores de repòs de la massa, una bona cocció i la presentació acurada.

Mireia Oliveras, que es considera continuadora de la nissaga de forners que es va iniciar fa més de cent anys, ha intentat recuperar no només les tècniques emprades en el passat, sinó que ha tornat a gestionar una botiga singular com El Fornet, situada a dalt de tot del carrer Migdia, que havia engegat el seu sogre i que avui és un espai obert i acollidor presidit per una taula d'obrador on els dependents atenen els clients pel nom. «Què vol, Teresa?», preguntava una noia a una senyora d'edat avançada. Tothom sap que si es parla del sector del pa, a can Bellsolà el futur té nom de dona, ja que si a Girona la Mireia Oliveras vol fer un nou pas perfumant el pa amb til·la o farigola, a Barcelona, al barri de la Barceloneta, Anna Bellsolà, filla, néta i besnéta de flequers que encara recorda el viatge que va fer amb el seu pare, Pere Bellsolà, buscant la millor baguette de França –i per cert en va trobar una d'excel·lent, la d'Eric Kayser–, ha convertit la seva botiga Baluard, decorada en tons discrets, en una fleca de referència que des de la façana lateral del mercat ha sabut transformar el sabor i la textura en senya d'identitat. Anna Bellsolà cou el pa en un form que crema llenya de roure, faig i alsina, tres arbres de la nostra terra que l'ajuden a cultivar la passió pel pa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.