Un dibuixant de moda
El dissenyador i ninotaire Juste de Nin obté el premi Nautilus en reconeixement a la seva aportació al món de la historieta, que va arrencar als anys seixanta
Tot i que la seva dedicació més coneguda és la de dissenyador de moda, Lluís Juste de Nin afirma: “Vaig néixer amb un llapis a la mà i aquesta ha estat la meva millor forma d'expressió”.
Per això Juste de Nin se sent “commogut” per haver estat distingit amb el premi Nautilus en reconeixement a la seva aportació al món del còmic; una distinció honorífica al conjunt de la seva trajectòria concedida per l'editora Nautilus Comunicació i Cultura, de manera paral·lela al primer Premi Internacional de Còmic Ciutat de Badalona-Caixa Laietana, que patrocinen Caixa Laietana, l'Ajuntament de Badalona i el grup El Punt, i que ha estat concedit a José Miguel Fonollosa.
L'any 2004, Juste de Nin va publicar Els Nin. Memòries a llapis d'una família catalana, una novel·la gràfica en què repassava la història de la seva família: “Inicialment ni tan sols la volia publicar”, diu. El llibre ha estat seguit per diverses “adaptacions molt lliures de textos coneguts”, amb què vol explicar “la història del nostre país de forma digerible”, com ara Montecristo 1941,El Guepard 1970 i El quart poder. D'aquesta manera, Juste de Nin reprenia una vocació que havia cultivat als anys seixanta, quan amb el pseudònim El Zurdo signava dibuixos antifranquistes i il·lustrava articles de Manuel Vázquez Montalbán a Mundo Obrero. L'any 82, i a través de Tísner, Juste de Nin va crear gràficament el personatge de la Norma, protagonista de la primera campanya de normalització del català, i també en aquesta dècada –amb el pseudònim l'Esquerrà– Isabel-Clara Simó el va reclamar per col·laborar en la pàgina setmanal “Petant la xerrada” a la revista Canigó.
Una trajectòria, doncs, de llarg recorregut, tot i que poc coneguda per les generacions més joves. Per aquesta raó, Juste de Nin agraeix el premi com a “reivindicació del fet d'haver estat El Zurdo i també l'Esquerrà”.