cultura

La biblioteca de Panikkar arriba a Girona en 450 caixes

Tres camions van portar ahir els prop de 12.000 llibres i revistes de la biblioteca personal del filòsof i teòleg des de Tavertet fins al campus del Barri Vell

Està previst que es pugui consultar d'aquí a un any o un any i mig

“No puc acabar aquesta presentació sense fer públic un gest privat, però de gran generositat de part de Raimon Panikkar, que ha volgut llegar a la Universitat de Girona la seva impressionant biblioteca privada”, va dir el director de la Càtedra Ferrater Mora, Josep Maria Terricabras, quan va apadrinar el prestigiós filòsof i teòleg català Raimon Panikkar i Alemany (1918-2010) com a nou doctor honoris causa de la Universitat de Girona (UdG), el 28 d'abril del 2008. Ahir, dos mesos i mig després de la mort de Panikkar a la seva residència de Tavertet (Osona), la seva voluntat es va complir i la seva biblioteca personal va arribar a la seu central de la biblioteca de la UdG, al Barri Vell, en tres camions de mudances que contenien unes 450 caixes. En total, prop de 12.000 llibres i nombroses col·leccions de revistes que, el dia abans, 18 treballadors de la UdG van anar endreçant en caixes a partir de la classificació que Panikkar utilitzava per orientar-se en el seu petit gran univers bibliogràfic, ric en llibres sobre filosofia, teologia, mística, història de les religions, ecumenisme i diàleg interreligiós entre orient i occident. La biblioteca de Panikkar inclou edicions en sànscrit, exemplars de tota la seva obra en diferents idiomes i, com a curiositat, un tampó que es vol reproduir perquè funcioni com un ex-libris identificador de la seva col·lecció.

La intensa jornada a Tavertet la va coordinar la directora de la biblioteca de la UdG, Antònia Boix, i també hi va ser present Josep Maria Terricabras, que ahir al matí a primera hora també va rebre davant de l'antic convent de Sant Domènec els camions procedents de Tavertet, tot i la intensa activitat que està portant a terme aquests dies amb motiu del 20è aniversari de la Càtedra Ferrater Mora. Ahir a la tarda, per exemple, Terricabras va acompanyar el filòsof i pedagog José Antonio Marina, que va oferir la conferència Filosofia per a adolescents a la Fontana d'Or, en una sala plena de públic intergeneracional.

L'arribada de la biblioteca de Raimon Panikkar a la UdG ha estat possible gràcies a la col·laboració establerta entre la Fundació Vivarium, la Càtedra Ferrater Mora i la biblioteca de la UdG, on el fons de Panikkar se sumarà a una important relació de fons bibliogràfics especials: el de la mateixa Càtedra Ferrater Mora i també els de Pierre Vilar, Robert Brian Tate, Prudenci i Aurora Bertrana, Paul i Jordi Verrié, Jaume Vicens i Vives, Josep Maria Puig Salellas i la secció Francesc Eiximenis, entre altres importants llegats que han enriquit notablement la biblioteca universitària gironina, però que també estan posant a prova la seva capacitat. La biblioteca del Barri Vell ja es troba al límit de la seva capacitat i, segons Boix, només podria créixer una mica ocupant una part del pati de la facultat de lletres on també hi ha una cisterna i l'accés al bar del centre. “Crec que Panikkar estaria content perquè la seva biblioteca tindrà una continuïtat”, afirma Antònia Boix, que calcula que el fons Panikkar es podrà consultar d'aquí a un any o un any i mig. Tot i l'organització pròpia de Panikkar, que s'ha intentat respectar al màxim, caldrà una important tasca de catalogació d'aquest gran llegat bibliogràfic i fins i tot serà necessari trobar finançament per contractar catalogadors, ja que el personal de la biblioteca no pot assumir ara mateix aquesta tasca. Tot plegat servirà per donar sentit ple a les paraules de Terricabras, l'abril del 2008: “Puc garantir solemnement el compromís d'aquesta universitat, que des d'avui ja és la seva, per donar continuïtat a aquest llegat, per potenciar-ne i difondre'n el contingut”.

350.000
volums
té actualment la Universitat de Girona a les seves instal·lacions del Barri Vell i el campus de Montilivi.
12.000
volums
integren aproximadament la biblioteca personal de Raimon Panikkar, que ahir va arribar a Girona.

Un pensador pont entre Orient i Occident

Tenia 89 anys quan va ser investit doctor honoris causa per la UdG, però la veu va ser clara, gens cansada, quan va defensar els valors de l'educació i el deure ineludible de les universitats de ser transmissores de saviesa. Qualificat sovint com “l'home de les tres religions”, per haver abraçat el cristianisme, l'hinduisme i el budisme sense haver de renegar de cap, Raimon Panikkar, fill de pare indi i mare catalana, va aprendre des de la infància a conviure amb cultures diverses, una tendència que s'accentuaria durant els trenta anys d'intensa relació amb l'Índia, país que va visitar per primera vegada el 1954. “Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista sense haver deixat de ser cristià”, havia dit alguna vegada. Considerat un pont entre el pensament d'Orient i Occident, Panikkar va exercir la docència als Estats Units, on va ser catedràtic de filosofia comparada de les religions a la Universitat de Califòrnia, fins al 1987, quan es va establir a Tavertet (Osona), on va morir l'agost passat als 91 anys.

Unes jornades d'estudi per a l'any 2012

El director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, Josep M. Terricabras, va anunciar la setmana passada que el 2012, aprofitant que la seva biblioteca personal ja estarà oportunament catalogada i endreçada, es dedicarà un simposi internacional a l'obra i la figura de Raimon Panikkar. Terricabras, que va ser l'encarregat de llegir la laudatio de Panikkar el dia que va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona, el 28 d'abril del 2008, no va voler avançar més detalls sobre aquestes jornades, que s'inscriuen dins la voluntat de la Càtedra Ferrater Mora de divulgar l'obra d'importants pensadors catalans, com ja ha fet anteriorment amb el llegat d'Eusebi Colomer, Ramon Turró, Joaquim Xirau, Eugeni d'Ors o, aquest mateix any, Joan Maragall. Tot i això, va vaticinar que seran unes jornades de “gran vistositat”, per les túniques exuberants i acolorides d'hinduistes i budistes que hi vindran procedents de tot el món. Dins l'ampli programa d'actes del vintè aniversari de la Càtedra Ferrater Mora, Panikkar també es farà present en la conferència Vers una cultura de la pau, que el 16 de desembre impartiran a la Fontana d'Or els professors Arcadi Oliveras i Jordi Pigem, aquest darrer, curador del primer volum de l'Obra Completa del pensador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.