Cultura

El ‘goril·la' dels artistes

L'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, hereva de la Federació Sindical d'Artistes Plàstics, celebra 30 anys amb el mateix esperit combatiu de sempre

Una gran festa aquest dissabte a La Capella obrirà el programa de commemoració

Exer­cir sense tebi­e­ses el rol de guar­da­es­pat­lles –i si cal, de goril·la– dels artis­tes cata­lans li ha com­por­tat tenir molts amics però també una pila d'ene­mics. La cosa no era de bro­mes quan el 1979 es va fun­dar la Fede­ració Sin­di­cal d'Artis­tes Plàstics de Cata­lu­nya, embrió de l'actual Asso­ci­ació d'Artis­tes Visu­als –el nom es va can­viar el 1994 quan Susanna Solano n'era la pre­si­denta.

La cosa era fer de corcó, de no defa­llir en les rei­vin­di­ca­ci­ons per millo­rar el con­text de l'art (als anys setanta, tot es reduïa a dos museus: el Picasso i la Fun­dació Miró) i les con­di­ci­ons soci­als i labo­rals dels artis­tes. Rei­vin­di­ca­ci­ons que, des de la pers­pec­tiva elec­to­ra­lista d'alguns polítics, no tenien cap rellevància. Tres dècades després, toca cele­brar amb els amics la feina feta. Sense dei­xar de tocar el crostó als ene­mics.

Una gran festa aquest dis­sabte a La Cape­lla amb tot de cen­te­lleigs artístics –còctel d'Antoni Miralda, música de Car­les Con­gost i invi­ta­ci­ons dis­se­nya­des per Mireia C. Sala­dri­gues– obrirà el pro­grama dels 30 anys de l'Asso­ci­ació d'Artis­tes Visu­als, que a par­tir de la set­mana que ve es posarà mans a l'obra de la reflexió amb un cicle de debats per con­ti­nuar ana­lit­zant una rea­li­tat que, sigui per A o per B, sem­pre sem­bla esqui­var la importància de l'art i dels artis­tes.

Antoni Tàpies, pre­si­dent honorífic i soci número set, també s'ha impli­cat en la com­me­mo­ració amb la cre­ació d'un logo­tip en què posa la seva sim­bo­lo­gia al ser­vei d'una asso­ci­ació que amb 1.300 socis té un nota­ble nivell de repre­sen­ta­ti­vi­tat (a Cata­lu­nya hi ha 4.500 artis­tes segons un cens del 2006).

Els fronts de bata­lla de l'asso­ci­ació, que al llarg de la seva història han capi­ta­ne­jat grans figu­res de l'art del país com Ràfols Casa­mada, Hernández Pijuan, Gui­no­vart, Fran­cesc Tor­res, Sergi Agui­lar i, des de fa dos anys, Joan Font­cu­berta, han estat múlti­ples. Ja als anys vui­tanta, una de les prin­ci­pals recla­ma­ci­ons va ser la cre­ació d'un museu d'art con­tem­po­rani –que no seria una rea­li­tat fins al 1995–, així com l'ober­tura de cen­tres a tot el ter­ri­tori –encara no s'ha cul­mi­nat–. Velles rei­vin­di­ca­ci­ons, amb victòries vibrants i der­ro­tes dolo­ro­ses, que no estan gaire lluny de les noves deman­des i polèmiques. Una de les recents ha estat la recon­versió del Santa Mònica, que l'asso­ci­ació va veure com un tan­ca­ment enco­bert. La con­trovèrsia que es va gene­rar va ser tan gran que el Depar­ta­ment de Cul­tura va deci­dir crear un nou cen­tre d'art, el Canòdrom. No hi ha hagut mai bona sin­to­nia entre els res­pon­sa­bles de l'asso­ci­ació i el con­se­ller Tres­ser­ras. Ara esta­ven moles­tos pel decret de la xarxa de cen­tres d'art, que final­ment no s'apro­varà.

Sense obli­dar el cen­tre Han­gar –el fill autònom de l'asso­ci­ació, que el maig vinent s'ampliarà–, del que més es pre­su­meix és d'haver estat deci­siu en la cre­ació del Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i les Arts (Conca). I això que el balanç del pri­mer any és “molt dece­be­dor”, amb tot l'enre­nou de la dimissió del pre­si­dent Xavier Bru de Sala, “un excés de buro­cra­tit­zació” i uns calen­da­ris sense ànima en la con­cessió dels ajuts (enguany, s'han resolt entre juliol i octu­bre). “Però hi cre­iem. Segu­ra­ment, el Conca neces­sita entre 10 i 15 anys per esta­bi­lit­zar-se”, subrat­lla Flo­renci Guntín, el secre­tari gene­ral de l'asso­ci­ació.

Par­lant d'ajuts, el Conca ha reta­llat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment la sub­venció d'enguany a l'Asso­ci­ació d'Artis­tes Visu­als. Ahir, en la roda de premsa de pre­sen­tació dels actes d'ani­ver­sari, no se'n va dir ni piu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.