Articles

ser liberal no és ser anticomunista,

és ser antitotalitari

Perseguir anticomunistes

“Les víctimes del comunisme no són un grup homogeni, com ho són, per exemple, els jueus massacrats pel nazisme, cosa que dificulta la memòria dels desastres”

Polèmica per un arti­cle a l'Avenç del mes de novem­bre, on s'acusa alguns dels millors arti­cu­lis­tes del país d'exer­cir d'anti­co­mu­nis­tes furi­bunds. Els argu­ments de l'autor de l'arti­cle (el senyor Fran­cesc Vila­nova i Vila-Aba­dal) s'arti­cu­len a l'entorn d'un lli­bre recent, el qual, afirma, posa els punt sobre les is del comu­nisme nos­trat, el que va arti­cu­lar-se al vol­tant del PSUC. El lli­bre es diu Els anys del PSUC (el publica també l'Avenç i el sig­nen Carme Moli­nero i Pere Ysàs) i porta per subtítol El par­tit de l'anti­fran­quisme. És en aquest últim tret (l'anti­fran­quisme) on recolza Vila­nova i Vila-Aba­dal per sal­var la memòria del comu­nisme català, fus­ti­gar amb agror els intel·lec­tu­als anti­co­mu­nis­tes que a dia d'avui opi­nen a diver­sos mit­jans de comu­ni­cació del país —també feliçment en aquest mateix diari— i dei­xar clara una cosa: la lluita per la democràcia va ser l'estratègia del PSUC a par­tir del segon tram del fran­quisme, a més de cons­ti­tuir-se aquest par­tit en un dels reduc­tes més actius en la rei­vin­di­cació naci­o­nal cata­lana.

A la vista del lli­bre de Moli­nero i Ysàs, basat —una mica fei­xu­ga­ment— en docu­men­tació interna del PSUC, pot­ser podem con­cloure que sí, que el PSUC va fer algu­nes coses bé, fins i tot molt bé, però que tan­ma­teix això no és sufi­ci­ent per a dia d'avui con­ti­nuar mili­tant en les idees comu­nis­tes. Ser anti­fran­quista, anti­fei­xista, equi­val a ser demòcrata? No ben bé. D'aquí que els hereus intel·lec­tu­als o morals dels vells som­nis lli­ber­ta­ris comu­nis­tes siguin tots anti­fei­xis­tes, però no anti­to­ta­li­ta­ris. I per això molts d'ells es fan seva aquesta con­signa: “la democràcia libe­ral és el nom de la tira­nia d'avui”.

Els arti­cu­lis­tes asso­tats arbitrària­ment per Vila­nova i Vila-Aba­dal s'han dis­tin­git, tots ells, per una posició incon­tro­ver­ti­ble­ment libe­ral, és a dir, orgu­llo­sa­ment anti­to­ta­litària, la qual ten­deix a con­fon­dre's —des d'una mala fe enve­ri­nada de des­ho­nes­te­dat intel·lec­tual— amb allò que es diu neo­con­ser­va­do­risme. És ben cert que pot­ser alguns sovint pequen d'excés i cauen, més enllà del libe­ra­lisme, en la ido­la­tria del lliure mer­cat, però aquest, em sem­bla, ja és un altre debat.

La clau de volta d'aquesta polèmica passa per ado­nar-nos que la memòria del nazisme, del fei­xisme i del fran­quisme és clara, men­tre que la del comu­nisme no ho és per tot un con­junt de raons. A l'Europa occi­den­tal no vam patir els règims con­duits pels comu­nis­tes (aquí, a casa, mai tin­gue­ren el poder); no vam haver de llui­tar con­tra els exter­mi­na­dors de bur­ge­sos, o con­tra els buròcra­tes cínics, dela­tors i arri­bis­tes, que la lite­ra­tura russa i txeca ens ha pre­sen­tat. Tan­ma­teix ho hem d'adme­tre: on el comu­nisme va arri­bar al poder, tot han estat tor­tu­res, fam, repressió a la dis­sidència i assas­si­nats de mas­ses, sense que tro­bem cap país que tren­qui aquesta dinàmica sinis­tra.

Tot i això, les idees comu­nis­tes han que­dat bella­ment sal­va­des per una raó: el comu­nisme sem­pre ha fet el con­trari del que deia. Tam­poc les vícti­mes del comu­nisme no són un grup homo­geni, com ho són, per exem­ple, els jueus mas­sa­crats pel nazisme, cosa que difi­culta la memòria dels des­as­tres.

Una altra diferència que pot expli­car per què encara podem tro­bar comu­nis­tes que esgri­mei­xen amb orgull la seva ide­o­lo­gia —més o menys reci­clada a la llum de l'eco­so­ci­a­lisme paci­fista— és que el nazisme va ser der­ro­tat mili­tar­ment i just després es van fer els cèlebres judi­cis de Nurem­berg. Aquests van assen­tar en la memòria col·lec­tiva el volum d'aque­lla ignomínia, men­tre no hi ha hagut mai un Nurem­berg con­tra el comu­nisme (el més sem­blant a un Nurem­berg con­tra els comu­nis­tes es farà a Cam­bodja con­tra els líders khmers rojos super­vi­vents; i sem­bla que encara està en fase d'ins­trucció).

Pavel Stroi­lov és un exi­liat rus que viu a Lon­dres i que té en el seu poder més de 50.000 docu­ments inèdits sobre la cai­guda de l'URSS. També un altre dis­si­dent, Vla­di­mir Bukovsky, ha pen­jat a la xarxa una gran quan­ti­tat d'infor­mació sobre el comu­nisme, sense que ningú li hagi fet gaire cas, tot i que aporta molta llum sobre la fi de la guerra freda. En aquesta docu­men­tació –tal com ha estat traduïda en part per la revista nord-ame­ri­cana City Jour­nal— es tro­ben coses curi­o­ses. Per exem­ple, parau­les de soci­a­lis­tes espa­nyols ben actius, com Fernández Ordóñez o Joaquín Almu­nia, que a finals dels vui­tanta tre­ba­lla­ven al cos­tat de Gor­bat­xov per una soviètica i soci­a­lista casa comuna euro­pea. Els “com­panys de viatge” sem­pre han sabut el que volien; per exem­ple tan­car la boca als memo­ri­a­lis­tes d'aquell mal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.