Cultura

Amat-Piniella en línia

L'historiador manresà Joaquim Aloy renova i amplia la web dedicada a l'autor de la novel·la ‘K.L. Reich'. Els nous continguts confirmen el seu nivell intel·lectual

Després de patir les tenebres de Mauthausen, Amat-Piniella va novel·lar la seva experiència

Si fa temps que no visi­ten la web dedi­cada a Joa­quim Amat-Pini­e­lla, un poderós megàfon de la vida i l'obra d'aquest intel·lec­tual que va patir durant cinc anys les tene­bres del camp d'exter­mini nazi de Maut­hau­sen, paga la pena que per­din un trist segon a la pan­ta­lla de l'ordi­na­dor. Un segon que, millor avi­sar-los, es pot con­ver­tir fàcil­ment en hores i hores de lec­tura perquè la web (www.​memoria.​cat/​amat), ini­ci­a­tiva de l'incan­sa­ble his­to­ri­a­dor Joa­quim Aloy, s'ha ampliat ara amb una llarga llista d'arti­cles, imat­ges i docu­ments inèdits, alguns de molt valu­o­sos, per seguir la pista de la tra­jectòria aguda i molt des­gra­ci­ada de l'autor de la novel·la K.L. Reich, un clàssic de la lite­ra­tura uni­ver­sal sobre els camps nazis.

Des que l'escrip­tora Mont­ser­rat Roig va res­ca­tar la seva història per­duda en el túnel del temps i li va ator­gar dig­ni­tat i reco­nei­xe­ment en el cèlebre lli­bre Els cata­lans als camps nazis (1977), Amat-Pini­e­lla (Man­resa, 1913-Bar­ce­lona, 1974) s'ha eri­git en un autèntic símbol d'una gene­ració de pro­homs que als anys trenta van saber con­duir Cata­lu­nya cap a la seva nor­ma­lit­zació cul­tu­ral, una aven­tura de conei­xe­ment que es va trun­car radi­cal­ment amb la guerra i el fran­quisme.

D'aquí ve que un dels mate­ri­als més relle­vants que s'han incor­po­rat a la web són un cen­te­nar d'arti­cles que va escriure a la premsa man­re­sana de l'època. Uns tex­tos, molt des­co­ne­guts, que con­fir­men el nivell intel·lec­tual d'un jove que, amb dis­set, divuit i dinou anys, tenia un pou pro­fund de conei­xe­ments “i una fines­tra oberta al món”, emfa­sitza Aloy, fos per par­lar de cinema, tea­tre, lite­ra­tura, arts plàsti­ques, música, com també, és clar, de política. De la relació Cata­lu­nya-Espa­nya, i en con­cret de l'Esta­tut de Núria, va escriure: “A través de les mani­fes­ta­ci­ons dels caps polítics dels par­tits que els inte­gren, hom arriba a entre­veure que tota llur com­prensió del nos­tre plet no ultra­passa aquell límit que els per­met aga­far unes tiso­res i fer retalls per ací i per allà. Lle­vat dels que no ens volen donar res, els un inten­ten esca­ti­mar-nos la hisenda, els altres l'ense­nya­ment, els altres la justícia, els altres l'idi­oma, els altres el turisme... De fer cas dels uns i dels altres ens que­daríem amb les cober­tes”. Els sona?

Mili­tant d'Esquerra Repu­bli­cana, quan va escla­tar la guerra es va fer volun­tari de l'exèrcit repu­blicà, va estu­diar a l'Escola Popu­lar de Guerra de la Gene­ra­li­tat i va ser des­ti­nat al front d'Anda­lu­sia. El juliol del 1939 va pas­sar la fron­tera. Lla­vors va començar un peri­ple per camps fran­ce­sos, fins que el 1941 va caure a mans de la poli­cia ale­ma­nya, que el va depor­tar a Maut­hau­sen. Una experiència ter­ri­ble que, en ser alli­be­rat, va novel·lar a K.L. Reich. No la va poder publi­car fins al 1963, això sí, sense alguns frag­ments que ell mateix va eli­mi­nar per por de la cen­sura –Edi­ci­ons 62 va publi­car el text sen­cer el 2001– i sense una intro­ducció que es pot lle­gir a la web –el docu­ment que, per cert, més con­sul­tes rep.

D'entre els nous docu­ments que Aloy ha tro­bat fent recerca en arxius diver­sos, hi ha un sucós informe que va fer l'Ajun­ta­ment de Man­resa el 1946 –any que Amat-Pini­e­lla va tor­nar a Cata­lu­nya–. El fis­cal ins­truc­tor de la Causa Gene­ral de València havia dema­nat a l'alcalde de la capi­tal del Bages que “con toda urgen­cia y pre­vias las nece­sa­rias inda­ga­ci­o­nes informe de la actu­ación e ide­o­lo­gia de Joaquín Amat Pini­e­lla, emple­ado muni­ci­pal [havia estat el secre­tari per­so­nal de l'alcalde]”. El con­sis­tori man­resà va con­tes­tar que era impos­si­ble que hagués comès cap delicte de sang: “[...] habi­endo faci­li­tado en las pri­me­ras sema­nas de la revo­lución roja un sal­vo­con­ducto al hoy teni­ente de alcalde de este ayun­ta­mi­ento, Don Ángel Badia, para que pudi­ese esca­par de la per­se­cución mar­xista”.

Quan va tor­nar a Cata­lu­nya, la vida tam­poc no va ser ama­ble amb ell. El 1949 moria la seva dona (Maria Lla­ve­ries, una mes­tre d'escola depu­rada a qui la web dedica un apar­tat propi), i que­dava sol, mal­vist i con­tro­lat, amb un fill de tres anys per criar. Sense cap pos­si­bi­li­tat de poder con­ti­nuar explo­tant el seu poten­cial intel·lec­tual.

El fill d'Amat-Pini­e­lla, Mar­cel Amat, ha jugat una carta trans­cen­den­tal en la difusió del lle­gat del seu pare. Ja l'any 2001, i gràcies a la inter­me­di­ació d'Aloy, va lliu­rar una maleta a l'Arxiu Comar­cal del Bages. Recent­ment, ha fet una altra donació que, entre d'altres, inclou el seu DNI reno­vat pocs mesos abans de morir (pot­ser és la dar­rera foto que es va fer) i un cer­ti­fi­cat de la indem­nit­zació que va rebre del govern ale­many. Aquests també són ara nous con­tin­guts de la web, que s'ha pogut reno­var i ampliar gràcies a un ajut de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.