Religió
L'Escolania va a Moscou
Representarà Catalunya en un festival de música de Nadal
Els 40 nens que hi cantaran estan molt contents d'anar a Rússia per primera vegada en la història del cor
i també populars catalanes
Avui al vespre està previst què l'Escolania de Montserrat, un dels cors de nois cantaires més antics d'Europa, que data del s. XIV i és un dels símbols musicals de Catalunya, canti a la catedral catòlica de Moscou. Aquesta és una fita important perquè és el primer cop que l'Escolania viatja a Rússia.
Ho farà en el marc del II Festival Internacional de Música de Nadal, ja que ha estat la coral escollida per representar la cultura catalana en un esdeveniment organitzat per la fundació De Boni Arte i el Ministeri de Cultura de Rússia en què cantaran cors de l'Estat espanyol i d'altres països, sobretot europeus.
“Fa molts mesos que ens van proposar participar en aquest festival i realment no sabem de qui va ser la idea. L'Escolania, la coneix molta gent i a Montserrat cada cop hi ha més turistes de Rússia. Potser algun d'ells ens va sentir cantar i va proposar-nos”, explica el director musical de l'Escolania, Bernat Vivancos. Assegura el director que aquest és un projecte de gran envergadura perquè hi cantaran entre trenta-sis i quaranta nens “i això vol dir que cal moure molta gent. No només els escolans, sinó també els educadors i els acompanyants”. Segons Bernat Vivancos els nens cantaires “estan molt il·lusionats per viatjar a Moscou” i apunta que, amb tota seguretat, aquest viatge “marcarà història a l'Escolania”·
“Hi ha viatges que tenen molt significat. Normalment viatgem per Europa, però jo recordo, de quan era escolà jo, ara fa vint-i-cinc anys, que vam anar a Israel i a Palestina i realment el viatge ens va emocionar. Va ser la primera vegada que hi anàvem i va quedar com una fita històrica”, recorda Vivancos.
L'Escolania va començar a sortir a l'exterior i a divulgar la música sacra i la música coral, tant d'autors propis (l'anomenada escola montserratina) com de compositors internacionals, a partir del 1968, sota la direcció del pare Ireneu Segarra.
Molts anys després, avui finalment arribaran a Rússia i, cosa estranya per als catalans, no interpretaran el Virolai. “Doncs no, no ens l'han demanat”, explica el director Bernat Vivancos. “A Catalunya és impensable fer un concert i no acabar amb el Virolai, però nosaltres tenim un repertori molt ampli. En aquest cas de Moscou ens han demanat dues coses, per un cantó música montserratina i per una altra cançons catalanes tradicionals. I això és el que cantarem”, diu.
En una primera part, doncs, interpretaran cançons pròpies de Montserrat des de les recollides en el Llibre Vermell, del s. XIV, fins a compositors actuals, tots mestres de l'escolania i la majoria monjos.
En una segona part cantaran cançons catalanes harmonitzades per Francesc Civil expressament per a l'Escolania. Moltes d'aquestes cançons nadalenques són les que normalment es poden escoltar en el cicle de música anual El Nostre Nadal.
Després de Rússia, l'Escolania té més projectes per sortir a l'exterior. El més important és la participació, el maig vinent, en la gran retrospectiva que es farà d'Antoni Gaudí i la Sagrada Família a Roma. Aleshores sí que cantaran el Virolai.