Declaren nul·la l'obligació de Ryanair d'imprimir la targeta d'embarcament o pagar 40 euros
Un jutjat de Barcelona dicta una sentència pionera que considera “abusiva” l'imposició de l'aerolínia
La sentència no es ferma però s'espera que el conflicte acabi al TSJ de la Unió Europea
El jutjat mercantil número 1 de Barcelona ha dictat una sentència pionera que declara nul·la per abusiva la clàusula de Ryanair per la qual obliga els passatgers a fer la facturació en línia i imprimir la targeta d'embarcament per evitar pagar 40 euros per la seva emissió a l'aeroport.
“Declaro abusiva i per tant nul·la, la clàusula contractual consistent en l'obligació que la companyia aèria Ryanair imposa al passatger de ser aquest qui porti impresa la targeta d'embarcament per poder viatjar, sota pena de tenir una penalització de 40 euros”, segons la sentència dictada el passat 22 de desembre.
La jutge Bárbara María Córdoba conclou que Ryanair està sotmesa a les lleis generals internacionals, europees i nacionals de navegació aèria i que totes obliguen les companyies a expedir un bitllet per al passatger. Una obligació que de manera “innegable recau sobre el transportista”, afirma la sentència.
En aquest sentit, la sentència destaca que així ho estableix l'article 3 del Conveni de Mont-real de 1999, el Reglament 261/2004 del Parlament Europeu i del Consell d'11 de febrer del 2004 pel que s'estableixen les normes comuns sobre compensació i assistència a passatgers en cas de denegació d'embarcament, i la llei espanyola de navegació aèria de 1960.
La sentència estima parcialment la demanda presentada per l'advocat i responsable del web retrasos.net, Dan Miró, que va ser penalitzat per la impressió d'una targeta d'embarcament d'un vol Girona-l'Alguer (Itàlia).
Sentència no ferma
Segons ha explicat Miró la sentència no és ferma, pel qual no obliga a Ryanair a deixar d'aplicar aquesta clàusula, però s'espera que el conflicte acabi davant del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TSJUE). Tot i això, els passatgers espanyols compten així amb la primera resolució judicial a la qual acollir-se per demanar la devolució dels 40 euros per la impressió de la targeta.