Articles

Rendits o independents

El ves­pre de dimarts 26 de febrer, el dia ja famós en què Jordi Pujol va adme­tre la pos­si­bi­li­tat de la inde­pendència de Cata­lu­nya al seu bloc, l'expre­si­dent va par­ti­ci­par en un acte que trac­tava de la inter­na­ci­o­na­lit­zació de Cata­lu­nya. L'orga­nit­zava l'Agència Cata­lana de Notícies (ACN), que acaba d'inau­gu­rar un ser­vei en anglès per expli­car al món les nove­tats de Cata­lu­nya sense que el món i els seus dia­ris hagin de saber-ho a través dels cor­res­pon­sals des­ta­cats a Madrid i, per tant, con­ta­mi­nats pel que de Cata­lu­nya es diu a Madrid, que és un des­as­tre.

Tal com expli­cava dime­cres Lluís Bou en una crònica en aquest diari, van acom­pa­nyar Pujol l'eco­no­mista pro­fes­sor a Estats Units i direc­tor del Cen­tre de Recerca en Eco­no­mia Inter­na­ci­o­nal Jordi Galí, que va ser pre­sen­tat com un futur premi Nobel en la seva espe­ci­a­li­tat; Jordi Camí, direc­tor del Parc de Recerca Biomèdica de Bar­ce­lona; Bene­detta Tagli­a­bue, arqui­tecta ita­li­ana amb estudi a Bar­ce­lona que tre­ba­lla arreu i que, no per res, és l'autora amb el seu marit, Enric Mira­lles, de l'edi­fici del Par­la­ment d'Escòcia; i Fer­ran Sori­ano, pre­si­dent de Spa­nair. El col·loqui va ser molt ben diri­git per Saül Gor­di­llo, direc­tor de l'ACN. Un cop escol­tada la pri­mera ronda d'inter­ven­ci­ons, tota la gent que omplia la sub­terrània sala d'actes del MACBA havia rebut una injecció d'auto­es­tima tan com­pleta que sem­blava que voléssim. Cata­lu­nya és una potència de pri­mer ordre, Cata­lu­nya exporta conei­xe­ment i altres coses més mate­ri­als, Cata­lu­nya està situ­ada en el lloc geogràfic precís en el món glo­ba­lit­zat, Cata­lu­nya atrau inves­ti­ga­dors, a Cata­lu­nya hi ha país, que vol dir que hi ha gent i hi ha soci­e­tat tra­vada... La segona ronda ens va fer tocar més de peus a terra. Punts flacs: massa dependència comer­cial amb Espa­nya i poca amb Europa, infra­es­truc­tu­res que ens fan poc com­pe­ti­tius, baix domini de l'anglès, debi­li­tat política...

¿Es va par­lar en aquell col·loqui d'inde­pendència, el dia famós en què Jordi Pujol s'hi havia refe­rit al bloc? No se'n va par­lar ober­ta­ment a favor ni en con­tra, però el fet cert és que per a tots el ora­dors Cata­lu­nya era una peça sepa­rada, sepa­rada sobre­tot d'Espa­nya, que amb estadísti­ques, números, cen­tres de saber i ini­ci­a­ti­ves es podia mesu­rar i com­pa­rar amb la resta de països del món. De vega­des amb avan­tatge, de vega­des al con­trari, però s'hi podia mesu­rar. Jordi Galí, el “futur premi Nobel d'Eco­no­mia”, va par­lar un moment d'una even­tual Cata­lu­nya inde­pen­dent. Va ser un exer­cici intel·lec­tual, una hipòtesi que no com­pro­me­tia a res, però l'exer­cici i la hipòtesi sor­tien d'un can­di­dat al premi major, poca broma.

A Pujol se li han tren­cat els ponts amb Espa­nya que Vicens Vives, un dels seu mes­tres, Sal­va­dor Espriu, el “poeta naci­o­nal de Cata­lu­nya”, i ell mateix havien cons­truït o havien cre­gut con­ve­ni­ent cons­truir. La peda­go­gia amb Espa­nya ha fra­cas­sat –parau­les de Pujol el peda­gog–, el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal no accepta els drets de Cata­lu­nya, els dos grans par­tits espa­nyols i l'opinió pública opten pel reforçament de l'Estat i tre­ba­llen a favor de la cas­te­lla­nit­zació de tot Espa­nya... On són els intel·lec­tu­als, els polítics i alguns empre­sa­ris que durant la dic­ta­dura i al prin­cipi de la tran­sició ens eren tan ami­guets? La seva veu –l'ami­cal– no se sent. L'agres­siva, tot­hora.

I en aquest con­text Jordi Pujol parla en el seu escrit de ren­dició o d'inde­pendència com a alter­na­tiva de futur. La inde­pendència, com a con­cepte o com a aspi­ració, està clara. Una altra cosa és com es mate­ri­a­lit­za­ria. Però, la ren­dició? Qui es vol ren­dir? En l'acte de dimarts en què es pre­sen­tava una ini­ci­a­tiva periodística per pro­jec­tar Cata­lu­nya al món no s'obser­vava ningú, ni a l'estrada ni entre el públic, amb ànim de der­rota, sinó tot al con­trari. Qui pensa ren­dir-se no fa balanç dels punts febles d'un país per con­vi­dar a superar-los i demana o creu impres­cin­di­ble més política per acon­se­guir-ho. Si adme­tem que a Cata­lu­nya hi ha país i hi ha gent i joves amb futur, no es pot par­lar de ren­dició. Si de cas, l'alter­na­tiva és una altra: o ani­qui­lació o inde­pendència. Ens podran ani­qui­lar, que ja ho veu­rem, però, ren­dir-nos?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.