Política

El PSOE es conjura per blindar el ‘cafè per a tothom'

El programa marc del PSOE pel 22-M renuncia a imposar lleis d'harmonització de l'Estat autonòmic, però no abandona l'intent de promoure un “nou impuls” del model basat en el que anomena la “cooperació horitzontal” i la “coordinació” de diferents polítiques entre territoris i amb el govern espanyol. Un cop van acordar que no volien aparèixer tant o més centralitzadors que el PP de José María Aznar, tot i que fa un temps havien estat temptats a fer-ho, la cúpula socialista s'ha relaxat veient que els populars tampoc no van gosar proposar mesures excessivament dràstiques per por a una revolta dels seus territoris i ara prefereixen incloure recomanacions polítiques als governs autonòmics per optimitzar recursos en matèria de sanitat, educació, dependència i polítiques socials, així com en l'adjudicació de llicències i la unificació del mercat, obviant fins i tot assumptes complexos com ara el dels horaris comercials o l'externalització de les televisions públiques.

Tot i així, el programa inclou múltiples referències a la necessitat que hi hagi una voluntat de diàleg i de crear sinergies entre territoris i que es promoguin fòrums multilaterals –conferència de governs autonòmics– per acordar polítiques comunes. En temps de crisi, toca “millorar” el model del cafè per a tothom que, pel PSOE, “ha estat el gran èxit” de la democràcia i ha suposat un desenvolupament general de tots els territoris “sense que ningú no quedi enrere”. Els retocs, però, no són de cap manera una “revisió” del model, insisteix el PSOE, davant els temors a un involucionisme de l'autogovern amb el pretext de la crisi econòmica.

Moviments del PSC

El PSC, representat per Joaquim Nadal i Daniel Fernández, va negociar amb la cúpula del PSOE canvis al text perquè quedés constància que no es faria “ni un pas enrere” en el model. L'objectiu del PSC era garantir que el document inclogués una referència que l'afany multilateral no invalida les relacions bilaterals entre l'Estat i els territoris, i reclamar “el ple desenvolupament” de l'Estatut i l'avenç cap a un funcionament “federal”.

Nadal va afegir, a més, que cal recuperar els aspectes de l'Estatut que el TC va retallar. El neguit del PSC i, de retruc, del PSIB és que el text inclogués “una involució” que els “obligués a donar un cop de porta”, confessava un dirigent balear.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.