Articles

Les condicions òptimes

“Persistir en la no-acció independentista per part de l'actual govern de la Generalitat no farà res més que obrir les portes a l'increment de l'espoliació, a l'ofec econòmic i a l'assimilació cultural”

De forma ple­na­ment esca­ient per a una secció d'un diari ano­me­nada Diàleg, la set­mana pas­sada vaig tenir l'honor que l'amic Fer­ran Sáez Mateu comentés un arti­cle meu publi­cat en aques­tes pla­nes tot dis­cre­pant de forma rotunda de la meva opinió sobre les con­di­ci­ons òpti­mes que aquests dar­rers anys es donen per acti­var a Cata­lu­nya un procés de secessió. Fer­ran Sáez rei­te­rava el seu escep­ti­cisme sobre la pos­si­bi­li­tat d'exer­cir un gest inde­pen­den­tista que ell tit­lla de “vague”, “confús”, “genèric”, “esquemàtic” o “abs­tracte”.

El pri­mer que cal res­pon­dre és que si alguna cosa no és “con­fusa”, “vaga” o “abs­tracta” és un procés d'inde­pendència. La cre­ació d'una enti­tat política sobi­rana és el camí que han pres la majo­ria dels gai­rebé dos-cents estats que en aquests moments són mem­bres de Naci­ons Uni­des. Les cons­tants històriques i pro­ce­di­men­tals que han por­tat mol­tes comu­ni­tats naci­o­nals a fun­dar un estat propi són, al con­trari del que sug­ge­reix Sáez, clares i pre­ci­ses. Ell tit­lla de “ridícula” la “decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència” però no és sobrer recor­dar que aquesta va ser la fórmula que es va adop­tar en la més cèlebre de les inde­pendències de l'època con­tem­porània: la dels actu­als Estats Units d'Amèrica. No crec que sigui tan “ridícul” un gest que va supo­sar la con­so­li­dació d'una de les naci­ons més pode­ro­ses del pla­neta, que al segle XVIII es va per­pe­trar con­tra la pri­mera potència del moment, la Gran Bre­ta­nya, i que, segons sos­te­nen la majo­ria d'his­to­ri­a­dors, va comp­tar només amb el suport i l'acció d'unes deu mil per­so­nes orga­nit­za­des. Deu mil per­so­nes orga­nit­za­des són mol­tes menys de les que ara ja té l'inde­pen­den­tisme a Cata­lu­nya, un movi­ment que even­tu­al­ment no s'enfron­ta­ria con­tra l'Imperi Britànic sinó con­tra una Espa­nya feble, arruïnada, que no passa de ser un país de segon ordre en el con­cert de les naci­ons euro­pees, i que busca des­es­pe­ra­da­ment surar, com veiem aquests dies, a costa de radi­ca­lit­zar l'espo­li­ació econòmica i cul­tu­ral de Cata­lu­nya.

Fer­ran Sáez equi­para l'estat d'ànim que es podria donar en l'actu­a­li­tat amb el que es va viure el 6 d'octu­bre de 1934 amb la pro­cla­mació de l'Estat Català per part del pre­si­dent Com­panys tot asso­ci­ant la ini­ci­a­tiva audaç de Com­panys amb la des­as­trosa rèplica que va supo­sar la Guerra Civil i l'ocu­pació de Cata­lu­nya per les tro­pes fran­quis­tes. En aquesta anàlisi, Sáez oblida esmen­tar que el marc històric d'ales­ho­res, amb una Europa mar­cada per l'ascens dels fei­xis­mes i el clima prebèl·lic que cul­mi­na­ria amb la II Guerra Mun­dial, no té res a veure amb el con­text de la Unió Euro­pea en l'actu­a­li­tat, una Unió que es va for­jar pre­ci­sa­ment per posar fi a les llui­tes intes­ti­nes a l'Europa occi­den­tal, amb governs i estats que no tole­ra­rien l'exe­cució d'una barbàrie per part d'Espa­nya i que ben aviat hau­ran de bus­car solu­ci­ons pacífiques i democràtiques als pro­ces­sos de secessió que s'estan plan­te­jant a Escòcia i a Flan­des.

Pel que fa a la demanda de Fer­ran Sáez que exhi­bim almenys un estudi demoscòpic que rea­firmi l'existència d'una majo­ria inde­pen­den­tista, ens podem limi­tar a recor­dar les enques­tes publi­ca­des que ja con­fir­men com, en el supòsit de la cele­bració d'un referèndum d'inde­pendència a Cata­lu­nya, el suport dels par­ti­da­ris del “sí” seria supe­rior al dels par­ti­da­ris del “no” (enquesta de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya de desem­bre de 2009 i enquesta publi­cada a La Van­guar­dia el 18 de juliol de 2010). Aques­tes dades asse­nya­len, com he repe­tit molts cops, una majo­ria social molt supe­rior a la que tenien, al prin­cipi del procés, qual­se­vol de les comu­ni­tats naci­o­nals que han acce­dit a la inde­pendència en les dar­re­res dècades. Això és així perquè totes les experiències seces­si­o­nis­tes asse­nya­len que la majo­ria social s'incre­menta expo­nen­ci­al­ment quan es plan­teja el procés amb un horitzó con­cret a curt ter­mini, però perquè es mate­ri­a­litzi aquesta reacció hi ha d'haver un esta­ment polític que lideri el movi­ment de forma clara, pre­cisa i sense ambigüitats.

L'altra cosa, com dic, és que la classe diri­gent cata­lana esti­gui a l'altura de les cir­cumstàncies. Con­tra allò que Fer­ran Sáez imputa al procés de secessió que jo defenso, el que és incon­cret, vague i difús són les pro­pos­tes plan­te­ja­des per la fede­ració que governa Cata­lu­nya, CiU, i pel pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, per deter­mi­nar el futur de les rela­ci­ons amb Espa­nya. “La tran­sició naci­o­nal”, “el dret de deci­dir”, “el rear­ma­ment jurídic” com a res­posta a les agres­si­ons que està patint el país són d'una vapo­ro­si­tat incom­pren­si­ble i ine­ficaç, i així són lle­gi­des amb escarni des d'un Madrid dedi­cat a reforçar l'ofen­siva anti­ca­ta­lana i recen­tra­lit­za­dora. Entre els diri­gents de CiU, només el Pre­si­dent Jordi Pujol, amb l'astúcia que el carac­te­ritza, ha sabut cop­sar que cal un canvi i una con­creció en el llen­guatge si es vol fre­nar la humi­li­ació.

Ha arri­bat el moment en què allò que porta a la frus­tració serà man­te­nir-se en la retòrica vaga sense resul­tats. Per­sis­tir en la no-acció inde­pen­den­tista per part de l'actual govern de la Gene­ra­li­tat no farà res més que obrir les por­tes a l'incre­ment de l'espo­li­ació, a l'ofec econòmic i a l'assi­mi­lació cul­tu­ral. Aquesta set­mana CiU té l'opor­tu­ni­tat de fer creïble a Espa­nya la seva vocació de rup­tura si no se satis­fan les deman­des de dig­ni­tat naci­o­nal: per­me­tre que es tra­miti la pro­po­sició de llei de decla­ració d'inde­pendència que Soli­da­ri­tat Cata­lana ha dipo­si­tat a la mesa del Par­la­ment. Esqui­var la qüestió tot al·legant excu­ses tècni­ques basa­des en l'ordre espa­nyol no farà res més que minar la cre­di­bi­li­tat de CiU com a força capaç de res­pon­dre a les agres­si­ons. La majo­ria abso­luta cata­la­nista que (també) exis­teix al Par­la­ment està obli­gada, de forma imme­di­ata, a demos­trar fer­mesa per recu­pe­rar l'auto­es­tima del país i per impe­dir que els poders cen­trals de l'Estat espa­nyol ens per­din defi­ni­ti­va­ment el res­pecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.