Cultura

El temple dels records

Pep Duran intervé a la Capella Macba amb dos grans murals de ceràmica

Una impactant estela de set metres d'alçària s'imposa a l'altar de la capella, com un retaule

Concebre una instal·lació específica per a la capella del convent dels Àngels, espai que va incorporar el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) el 2006, és tan excitant com compromès per a qualsevol artista. Si l'artista que afronta el repte és Pep Duran (Vilanova i la Geltrú, 1955), escenògraf de geni, l'espectador viurà l'experiència amb la mateixa intensitat.

Duran és el tercer artista que rep l'encàrrec d'intervenir a l'antiga església. La instal·lació, un malabarisme que fon els mons de les arts plàstiques i les arts escèniques, pivota en dos grans murs que aferren un conjunt de formes de ceràmica, una mena de biblioteca de “formes sense forma, indefinides, sintetitzades, primigènies”, disposades com un jeroglífic enigmàtic de la memòria. “Són motlles del record”, avisa l'artista, que mai havia treballat la ceràmica, i que ara ho ha fet amb l'ajut de Toni Cumella.

Guiat per la comissària, Chus Martínez, i sotmès a l'arquitectura i l'atmosfera del temple –“la capella no et deixa fer el que vols; tu fas el que ella vol”–, Duran s'ha agafat el desafiament com un ritual de purgació de les preocupacions i fonts documentals clau de la seva carrera (Antonin Artaud, Tadeusz Kantor, William Blake, Heiner Müller, Joan Brossa...). De tot aquest magma de saviesa, n'ha fet un exercici de depuració radical que bascula entre els conceptes de construcció i de destrucció.

A recer de l'intrigant títol Una cadena d'esdeveniments, la peça central de la instal·lació és una estela de set metres d'alçària col·locada a l'altar de la capella. El Retaule laic, blanc de blancs, és un monòlit atàvic dipositari de creences i tradicions, i contrasta amb el segon mur, d'escala humana, de 170 cm d'alçària, en què la ceràmica sembla que ha estat envaïda per una plaga de corcs i fongs que l'han torturat. Aquesta segona peça, al lateral de la capella, de títol Peça escrita i que du gravat el fragment d'un poema de Francisco Ferrer Lerín, protegeix les ruïnes d'una possible civilització antiga i, rivalitzant amb el pas del temps, lluita per fer perdurar els records devastats.

Pep Duran. Una cadena d'esdeveniments.
capella macba. fins al 5 de juny

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.