Política

Llengua

El reglament del català de la Diputació, suspès pel TSJC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fa cas de Convivència Cívica Catalana, organització ultranacionalista espanyola

La institució no farà cap pronunciament fins avui

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès quinze articles del reglament d'ús del català de la Diputació de Girona. El reglament va ser aprovat el juliol de l'any passat i el novembre Convivència Cívica Catalana, organització ultranacionalista espanyolista, ja va portar la norma al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya –com ja va fer anteriorment amb el reglament de la Diputació de Lleida, i el PP, amb el de l'Ajuntament de Barcelona– en considerar inconstitucional l'ús preferencial del català.

Entre els articles suspesos, segons l'acte del TSJC, figuren el que especificava que les actuacions internes de la Diputació s'havien de fer en català o que es redactarien en aquesta llengua les actes de sessions. Les reglamentacions ara suspeses també fan referència a l'obligació que els impresos d'aquesta institució i els cartells de les oficines i despatxos, així com els segells de goma, estiguessin escrits en català.

El TSJC també anul·la els articles respecte a l'obligació per als adjudicataris de contractes d'escriure en llengua catalana tota la documentació, mesura extensiva als que presentessin per encàrrec de la Diputació estudis, projectes o treballs.

Igualment se suspèn l'obligació per al personal d'atendre els ciutadans en català llevat de petició d'algú perquè es fes en castellà.

Reaccions i recurs

L'equip de govern de la Diputació de Girona va reaccionar amb cautela i va anunciar que fins avui no valorarà la sentència. Teresa Ferrés (PSC), vicepresidenta de la corporació, va dir ahir a aquest diari que volen esperar que els serveis jurídics de la Diputació hagin estudiat la sentència abans de fer un pronunciament polític. Un portaveu de presidència es va pronunciar en el mateix sentit que Ferrés. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va defensar el reglament “perquè a Catalunya no hi ha condicions d'igualtat entre les dues llengües”. Tots els grups polítics a la Diputació es van remetre a la moció aprovada el mes de novembre del 2010.

La Diputació ha d'actuar amb celeritat, ja que només té un termini de cinc dies per interposar recurs de reposició davant del TSJC mateix contra la resolució.

La decisió judicial es basa en la “substancial identitat” d'aquests articles amb alguns dels preceptes ja declarats nuls en els altres reglaments i considera que imposen directament l'ús preferent del català. El TSJC considera que tots aquests articles contenen mandats concrets i específics el significat excloent del castellà del qual “és clar i manifest” i impedeixen una interpretació diferent de la del seu significat literal.

Aquesta sentència ha fet reaccionar amb molta alegria el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, que va aprofitar per anunciar que el seu partit ha inclòs dins del programa electoral la derogació d'aquest tipus de normatives lingüístiques “perquè es respectin les dues llengües a les administracions”.

Acte públic de la CUP

La Candidatura d'Unitat Popular de Girona ja ha anunciat que convocarà un acte públic properament per protestar contra la sentència del tribunal i demanar la insubmissió.

Per la seva part, l'Ajuntament de Girona també va aprovar una moció en aquest sentit, en la qual van votar a favor CiU, el PSC, ICV i ERC, però el PP s'hi va oposar. La portaveu del Partit Popular va argumentar la posició del seu partit dient que la moció era “innecessària, electoralista i oportunista” perquè ningú havia presentat recurs contra el reglament de l'Ajuntament de Girona.

Moció unànime de CiU, el PSC i ERC

Anna Puig

El ple de la Diputació de Girona del dia 16 de novembre del 2010 va aprovar una moció conjunta en defensa al Reglament d'Ús de la Llengua Catalana arran del recurs.

“Vist el recurs contenciós administratiu presentat per Convivència Cívica Catalana contra el Reglament d'Ús de la Llengua Catalana de la Diputació de Girona, aprovat pel ple de la corporació de data 27 de juliol del 2010, amb la unanimitat de tots els diputats i diputades, i atès que, recentment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès cautelarment certs articles del reglament d'ús lingüístic de diverses institucions, com ara la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Barcelona, al·legant una pretesa discriminació del castellà; i atès també que sembla evident que ens trobem en un procés, tot just iniciat, de denúncies i sentències contràries a l'ús normal de la llengua pròpia de Catalunya en diferents àmbits, entre els quals l'administració pública (tot això en un marc caracteritzat per la manca de problemes reals, on la convivència es mostra dia a dia, amb plena llibertat en l'ús de les llengües), els grups representats a la Diputació de Girona manifesten el seu rebuig al recurs de contenció administratiu presentat contra el Reglament d'Ús de la Llengua Catalana, ja que pretén crear una falsa polèmica al voltant de la llengua. Ni a la seva administració ni a cap altra hi ha cap problema derivat de la utilització de la llengua catalana, que s'empra amb normalitat en el dia a dia de la institució.

Es comprometen a continuar fomentant i utilitzant la llengua pròpia de Catalunya com a llengua vehicular dins la seva institució, en les comunicacions orals i escrites, per garantir els drets lingüístics de les persones i per continuar avançant en el procés de normalització lingüística a l'administració local.

Insten els partits polítics catalans a impulsar un pacte nacional per a la llengua per treure de la confrontació política l'ús de la llengua catalana i deixar-la al marge de lluites que li són lesives.

I es ratifiquen en la defensa de la cohesió social i, per tant, de l'ús majoritari del català com a llengua comuna de l'administració com a garantia de convivència i civisme.

(Traslladeu aquest acord al president de la Generalitat, al president del Parlament de Catalunya i als presidents dels partits amb representació parlamentària)”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.