Política

Llengua

El reglament del català de la Diputació, suspès pel TSJC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fa cas de Convivència Cívica Catalana, organització ultranacionalista espanyola

La institució no farà cap pronunciament fins avui

El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) ha suspès quinze arti­cles del regla­ment d'ús del català de la Dipu­tació de Girona. El regla­ment va ser apro­vat el juliol de l'any pas­sat i el novem­bre Con­vivència Cívica Cata­lana, orga­nit­zació ultra­na­ci­o­na­lista espa­nyo­lista, ja va por­tar la norma al Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya –com ja va fer ante­ri­or­ment amb el regla­ment de la Dipu­tació de Lleida, i el PP, amb el de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona– en con­si­de­rar incons­ti­tu­ci­o­nal l'ús pre­fe­ren­cial del català.

Entre els arti­cles sus­pe­sos, segons l'acte del TSJC, figu­ren el que espe­ci­fi­cava que les actu­a­ci­ons inter­nes de la Dipu­tació s'havien de fer en català o que es redac­ta­rien en aquesta llen­gua les actes de ses­si­ons. Les regla­men­ta­ci­ons ara sus­pe­ses també fan referència a l'obli­gació que els impre­sos d'aquesta ins­ti­tució i els car­tells de les ofi­ci­nes i des­pat­xos, així com els segells de goma, esti­gues­sin escrits en català.

El TSJC també anul·la els arti­cles res­pecte a l'obli­gació per als adju­di­ca­ta­ris de con­trac­tes d'escriure en llen­gua cata­lana tota la docu­men­tació, mesura exten­siva als que pre­sen­tes­sin per encàrrec de la Dipu­tació estu­dis, pro­jec­tes o tre­balls.

Igual­ment se suspèn l'obli­gació per al per­so­nal d'aten­dre els ciu­ta­dans en català lle­vat de petició d'algú perquè es fes en cas­tellà.

Reac­ci­ons i recurs

L'equip de govern de la Dipu­tació de Girona va reac­ci­o­nar amb cau­tela i va anun­ciar que fins avui no valo­rarà la sentència. Teresa Ferrés (PSC), vice­pre­si­denta de la cor­po­ració, va dir ahir a aquest diari que volen espe­rar que els ser­veis jurídics de la Dipu­tació hagin estu­diat la sentència abans de fer un pro­nun­ci­a­ment polític. Un por­ta­veu de pre­sidència es va pro­nun­ciar en el mateix sen­tit que Ferrés. El por­ta­veu de CiU, Jaume Tor­ra­madé, va defen­sar el regla­ment “perquè a Cata­lu­nya no hi ha con­di­ci­ons d'igual­tat entre les dues llengües”. Tots els grups polítics a la Dipu­tació es van reme­tre a la moció apro­vada el mes de novem­bre del 2010.

La Dipu­tació ha d'actuar amb cele­ri­tat, ja que només té un ter­mini de cinc dies per inter­po­sar recurs de repo­sició davant del TSJC mateix con­tra la reso­lució.

La decisió judi­cial es basa en la “subs­tan­cial iden­ti­tat” d'aquests arti­cles amb alguns dels pre­cep­tes ja decla­rats nuls en els altres regla­ments i con­si­dera que impo­sen direc­ta­ment l'ús pre­fe­rent del català. El TSJC con­si­dera que tots aquests arti­cles con­te­nen man­dats con­crets i específics el sig­ni­fi­cat exclo­ent del cas­tellà del qual “és clar i mani­fest” i impe­dei­xen una inter­pre­tació dife­rent de la del seu sig­ni­fi­cat lite­ral.

Aquesta sentència ha fet reac­ci­o­nar amb molta ale­gria el pre­si­dent de Ciu­ta­dans (C's), Albert Rivera, que va apro­fi­tar per anun­ciar que el seu par­tit ha inclòs dins del pro­grama elec­to­ral la dero­gació d'aquest tipus de nor­ma­ti­ves lingüísti­ques “perquè es res­pec­tin les dues llengües a les admi­nis­tra­ci­ons”.

Acte públic de la CUP

La Can­di­da­tura d'Uni­tat Popu­lar de Girona ja ha anun­ciat que con­vo­carà un acte públic pro­pe­ra­ment per pro­tes­tar con­tra la sentència del tri­bu­nal i dema­nar la insub­missió.

Per la seva part, l'Ajun­ta­ment de Girona també va apro­var una moció en aquest sen­tit, en la qual van votar a favor CiU, el PSC, ICV i ERC, però el PP s'hi va opo­sar. La por­ta­veu del Par­tit Popu­lar va argu­men­tar la posició del seu par­tit dient que la moció era “inne­cessària, elec­to­ra­lista i opor­tu­nista” perquè ningú havia pre­sen­tat recurs con­tra el regla­ment de l'Ajun­ta­ment de Girona.

Moció unànime de CiU, el PSC i ERC

Anna Puig

El ple de la Diputació de Girona del dia 16 de novembre del 2010 va aprovar una moció conjunta en defensa al Reglament d'Ús de la Llengua Catalana arran del recurs.

“Vist el recurs contenciós administratiu presentat per Convivència Cívica Catalana contra el Reglament d'Ús de la Llengua Catalana de la Diputació de Girona, aprovat pel ple de la corporació de data 27 de juliol del 2010, amb la unanimitat de tots els diputats i diputades, i atès que, recentment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès cautelarment certs articles del reglament d'ús lingüístic de diverses institucions, com ara la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Barcelona, al·legant una pretesa discriminació del castellà; i atès també que sembla evident que ens trobem en un procés, tot just iniciat, de denúncies i sentències contràries a l'ús normal de la llengua pròpia de Catalunya en diferents àmbits, entre els quals l'administració pública (tot això en un marc caracteritzat per la manca de problemes reals, on la convivència es mostra dia a dia, amb plena llibertat en l'ús de les llengües), els grups representats a la Diputació de Girona manifesten el seu rebuig al recurs de contenció administratiu presentat contra el Reglament d'Ús de la Llengua Catalana, ja que pretén crear una falsa polèmica al voltant de la llengua. Ni a la seva administració ni a cap altra hi ha cap problema derivat de la utilització de la llengua catalana, que s'empra amb normalitat en el dia a dia de la institució.

Es comprometen a continuar fomentant i utilitzant la llengua pròpia de Catalunya com a llengua vehicular dins la seva institució, en les comunicacions orals i escrites, per garantir els drets lingüístics de les persones i per continuar avançant en el procés de normalització lingüística a l'administració local.

Insten els partits polítics catalans a impulsar un pacte nacional per a la llengua per treure de la confrontació política l'ús de la llengua catalana i deixar-la al marge de lluites que li són lesives.

I es ratifiquen en la defensa de la cohesió social i, per tant, de l'ús majoritari del català com a llengua comuna de l'administració com a garantia de convivència i civisme.

(Traslladeu aquest acord al president de la Generalitat, al president del Parlament de Catalunya i als presidents dels partits amb representació parlamentària)”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.