Política

Una muntanya russa

ciutat vella · La trama de corrupció al districte, el polèmic hotel del Palau i els problemes d'inseguretat i degradació del carrer han marcat un mandat molt remogut, que ha avançat, però, en l'aplicació de regulacions a mida

Un man­dat amb tres regi­dors; la trama de cor­rupció de Ciu­tat Vella; el con­tro­ver­tit hotel del Palau, que esquitxa Ramon García-Bra­gado, regi­dor d'Urba­nisme, i fa que dos alts càrrecs de l'àrea siguin impu­tats, i les polèmiques sobre la pros­ti­tució i la degra­dació del car­rer. Esmen­tats d'una tira­llonga, tots aquests fronts, donen una idea de com ha estat de remo­gut el man­dat a Ciu­tat Vella.

Amb tot, sem­blava que tot ple­gat havia de començar bé: amb una regi­dora de dis­tricte inde­pen­dent, Itziar González, aposta per­so­nal de l'alcalde Jordi Hereu, que encar­nava una manera més fluïda de fer i de rela­ci­o­nar-se amb el tei­xit veïnal, escam­nat amb els regi­dors d'ante­ri­ors man­dats. González, que va reno­var a fons l'equip tècnic del dis­tricte, de seguida va tas­tar les difi­cul­tats: de por­tes enfora, la pre­visió d'enfron­ta­ments amb com­panys del govern; de por­tes endins, l'ordit de la trama de cor­rupció, que no va sor­tir a la llum fins a l'any pas­sat.

La situ­ació va afec­tar la gerent del dis­tricte, Mercè Massa; l'arqui­tecta muni­ci­pal, Lour­des Conesa, i la mateixa González. La trama la van tei­xir alts fun­ci­o­na­ris del dis­tricte (Helio Lozano i Elena Ariza) i l'engi­nyer extern Joaquín Quílez, ara impu­tats per ator­gar llicències il·legals, sobre­tot en l'àmbit dels pisos turístics.L'avenç en la regu­lació d'aquests pisos– la con­vivència amb els apar­ta­ments va esde­ve­nir un focus de quei­xes veïnals– va ser una de les mesu­res impul­sa­des per la regi­dora. Després, la regu­lació es va com­ple­tar amb el pla d'usos, el qual pro­hi­beix obrir més pisos turístics i hotels. El pla d'usos va ser ideat en bona part per González, i aca­bat per Assumpta Escarp, la regi­dora que clou el man­dat al dis­tricte. El pla pro­posa una micro­ci­rur­gia de pre­cisió per ree­qui­li­brar l'acti­vi­tat comer­cial al dis­tricte. Abans, González ja havia regu­lat els hora­ris de nit dels comerços que obrien fins a la mati­nada i havia creat l'ofi­cina anti­as­set­ja­ment.

Les dis­crepàncies de González amb la resta de l'equip soci­a­lista va tenir en el pro­jecte de l'hotel del Palau un dels con­flic­tes més inten­sos. Després de l'esclat del cas del saqueig del Palau per Millet i Mon­tull, González va ser la pri­mera a dir que calia revo­car el pro­jecte. El govern va reac­ci­o­nar més tard, quan tot –i tots els grups– ja l'empe­nyien a fer-ho. Ara, l'ope­ració de l'hotel és objecte d'una inves­ti­gació judi­cial. La ines­ta­bi­li­tat política al dis­tricte va començar amb la dimissió de González, que va mar­xar a mit­jan abril de l'any pas­sat, farta de “la duresa d'aquesta rea­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal”. Va ser un cop dur per a Hereu, que la va subs­ti­tuir amb Car­les Martí, la seva mà dreta, que ja havia estat regi­dor del dis­tricte en l'ante­rior man­dat. Els veïns, però, van veure el nome­na­ment de Martí com si fos una invo­lució. Al final, només s'hi va estar un mes, a causa del fiasco de la con­sulta de la Dia­go­nal. Escarp, insígnia de la mà dura en Segu­re­tat, el va subs­ti­tuir.

Escarp dóna l'impuls defi­ni­tiu a alguns temes oberts: el pla de bar­ris del Raval Sud, que s'enceta aquest any, o el de la Bar­ce­lo­neta, que està acon­se­guint la reha­bi­li­tació de molts edi­fi­cis. A aques­tes qüesti­ons hi cal afe­gir el pla de bar­ris de Sant Pere i Santa Cate­rina, ini­ciat en el pri­mer tram del man­dat. Hi ha hagut obres, però, que han fet aca­bar la paciència dels veïns, com ara les del car­rer Joa­quim Costa, al Raval, que han durat divuit mesos.

La inse­gu­re­tat i la degra­dació del car­rer ha estat un front obert, amb afec­ta­ci­ons, per exem­ple, dels por­xos de la Boque­ria (pros­ti­tució) i el can­sa­ment veïnal a la plaça George Orwell, Vila de Madrid i zones del Raval, com ara Roba­dors, Sant Ramon i ram­bla del Raval. En casos com el de la Boque­ria, amb el tan­ca­ment dels por­xos, o Orwell i Vila de Madrid, amb obres i diàleg amb els veïns, i la ins­tal·lació de càmeres en diver­sos punts, el con­flicte s'ha pogut recon­duir una mica. Escarp s'ha tret asos a la màniga, com ara l'agència de Ciu­tat Vella i l'àrea de con­ser­vació i reha­bi­li­tació dels car­rers Roba­dors i Sant Ramon, l'impuls dels quals es durà a terme en el pro­per man­dat.

Un polvorí veïnal

Les audiències públiques han posat de manifest el malestar veïnal, elevat a la categoria de polvorí quan es parlava del Raval. En el mandat actual s'ha produït el moviment de la plataforma Raval per Viure i les pancartes que encara hi ha arreu: “Volem un barri digne”.

Maria Mas, de l'associació de veïns del barri antic, considera que “hi ha hagut coses que han anat molt malament”, com ara “tota la qüestió de la corrupció”. “És molt fort el que ha passat”, conclou. “El clientelisme ha continuat imperant a Ciutat Vella”, segons Mas. Del pla de barris de Santa Caterina i Sant Pere –que va obrir el mandat– censura que encara hi hagi coses pendents de fer, com per exemple la remodelació del carrer Sant Pere Més Baix. “Van començar amb un intent de rentat de cara, però s'ha demostrat que el problema era estructural”, apunta Gala Pin, de la plataforma veïnal de la Barceloneta, que ha presentat batalla contra el polèmic hotel Vela i els usos comercials a la bocana nova del Port. Per a Pin, els pisos turístics s'han revelat com “una patologia crònica en tot el districte”.

El front pendent: La degradació del carrer

Q

Els avenços: El pla de barris de la Barceloneta

R

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.