El Congrés constata el desacord amb el govern sobre l'edat de jubilació
Els grups aproven l'informe de recomanacions i no admeten elevar-la als 67 anys ni accepten congelar les pensions
ERC, ICV, IU i BNG hi voten en contra
Les vint-i-una recomanacions que ahir van sortir de la comissió del Pacte de Toledo són prou àmplies, i en algun cas ambigües, perquè l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero pugui fer i desfer en el moment de modificar el sistema. Però, en tot cas, en el darrer debat de l'any va quedar clar que tots els grups del Congrés, excepte el PSOE, rebutgen la intenció del govern espanyol d'elevar l'edat de jubilació als 67 anys. L'informe té l'aval de PSOE, PP, PNB i CiU, encara que els de Mariano Rajoy han estat dels més crítics en el debat, i el rebuig d'ERC, ICV, IU i BNG. En el text es constata que no ha estat possible arribar a un acord sobre l'edat de jubilació i aprofita per censurar la decisió de congelar les pensions en l'exercici del 2011.
En el decurs del debat, ahir els grups no amagaven el seu temor que el govern estatal acabi legislant en contra del parer de la cambra, que prefereix que no es modifiquin els 65 anys actuals per a la jubilació, però admet que l'edat en què el treballador deixi el món laboral s'ajusti més a l'edat legal. Les institucions europees, però, pressionen perquè Zapatero es presenti amb resultats que garanteixin una reducció de la despesa i, per això, el govern estatal insisteix a elevar el llindar de l'edat de la jubilació matisant, però, que es farà de manera “flexible”.
L'abast de tot plegat no es coneixerà fins al proper 28 de gener, data en què l'executiu aprovarà en Consell de Ministres la reforma de les pensions. Dos o tres dies abans s'haurà celebrat el debat al ple del Congrés per reiterar la posició de cada grup. Ahir, però, es lamentava que hi hagi tan poc marge entre el ple i el Consell de Ministres perquè creuen que el govern ja té escrita la llei i que les recomanacions serviran de ben poc.
Càlcul de la pensió
Un altre tema polèmic és el del període de càlcul de la pensió. En aquest assumpte, però, una part dels grups es va mostrar a favor d'ampliar-lo per “donar més rellevància a la cursa de cotització del treballador”.
El portaveu del PP, Tomás Burgos, va anunciar un vot particular per a l'edat de jubilació. També Emilio Olabarría, del PNB, va ser força crític amb l'actitud del govern de Zapatero davant la reforma. Per la seva banda, Carles Campuzano, de CiU, avisava l'executiu que “està obligat” a tenir en compte les recomanacions, alhora que es mostrava conciliador sobre la necessitat de la reforma i les possibilitats d'entesa sempre que el govern del PSOE mostri que té voluntat política perquè hi hagi acord.
Acord per preservar el sistema
No tot ha estat desacord en el Pacte de Toledo. En contra d'algunes opinions que veuen darrere de la reforma un intent per espantar el futur jubilat i perquè es llanci a contractar pensions privades, tots el grups confien en la viabilitat del sistema i insisteixen que s'ha de poder modificar per garantir que se'n preservi fil per randa el caràcter públic, de repartiment i de solidaritat intergeneracional. El debat ha servit per posar en evidència que el sistema necessita millores per garantir-ne la supervivència futura, però també ha posat contra les cordes el Pacte de Toledo, després que històricament els grups haguessin decidit que aquesta havia de ser una plataforma per actuar plegats. Alguns dirigents consideren que l'actitud del govern socialista de tirar pel dret ha dinamitat el pacte i l'ha deixar en no res. Els menys pessimistes admeten que ha quedat tocat, però que en cap cas no està mort.
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 30-12-2010, Pàgina 32
- El Punt. Barcelona 30-12-2010, Pàgina 32
- El Punt. Camp de Tarragona 30-12-2010, Pàgina 32
- El Punt. Comarques Gironines 30-12-2010, Pàgina 31
- El Punt. Penedès 30-12-2010, Pàgina 32
- El Punt. Maresme 30-12-2010, Pàgina 32
- El Punt. Vallès Occidental 30-12-2010, Pàgina 32
- Avui 30-12-2010, Pàgina 17