MURIEL CASALS
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
“Espanya és un llast, perquè ens maltracta”
“No volem que ens aixafin més, volem respirar”
“El 10-J va servir per veure que hi ha una voluntat àmplia per part del poble de voler decidir el futur i que s'han de fer passos endavant cap a més sobirania”
Demà farà un any de la superlativa manifestació en què un milió i mig de persones van sortir al carrer després de la sentència contra l'Estatut. Òmnium Cultural va portar les regnes de l'organització d'aquella protesta.
Per a què va servir el 10-J?
Els papers legals [amb referència a l'Estatut] no s'han modificat, però els polítics i socials sí. Ara sabem que hi ha una voluntat molt àmplia per part del poble de voler decidir el futur i que s'han de fer passos endavant cap a més sobirania. Ho vam veure a la manifestació i també a les consultes.
Els polítics van entendre el missatge de la ciutadania?
Crec que sí, però apliquen una prudència extrema. S'ha vist que ara el seu llenguatge és diferent i tenen assumit tant el concepte del dret a decidir com la injustícia de la relació fiscal amb Espanya.
La va decebre la classe política? Primer va haver-hi el soroll previ pel lema i després es va trencar la unitat.
No, perquè cadascú feia el paper que li tocava, tant nosaltres com a entitat com ells com a partits. Del tracte personal en tinc un bon record i no faria servir la paraula decepció, perquè els necessitem molt.
Creu que l'efecte del 10-J es notarà d'aquí a un temps?
Es va notant, però la política té uns ritmes diferents que el poble, que som més impacients. Hem de trobar el ritme adequat sobre com modifiquem la nostra relació amb Espanya.
Espanya és un llast?
Sí, perquè ara, per exemple, hem de tornar a defensar un sistema educatiu que funciona. No volem dedicar esforços a això ni a defensar-nos contínuament de les agressions de les institucions espanyoles. Ens donen massa feina. A més, els espanyols, en lloc d'alegrar-se de la força de Catalunya en exportacions o èxits esportius, ens maltracten i no ens ajuden. No volem que ens aixafin més, volem respirar [...]. Hem de saber trobar la fórmula per ser una de les parts riques, desenvolupades i culturals d'Europa i necessitem més espai de maniobra.
La va sorprendre que el clam més escoltat en la marxa fos el d'“independència”?
Sí que em va sorprendre la naturalitat d'aquell clamor. La manifestació l'havíem pensat com una protesta i es va convertir en una proposta. Aquest seria el desig final, però hem de veure com es fa el camí.
Però políticament l'independentisme va sortir afeblit a les eleccions al Parlament i un dels grans beneficiats va ser el PP.
El PP té una proposta molt clara, que com a institució evidentment no és la nostra. Però com a Òmnium hem de tenir els ulls oberts i també veure que hi ha una part significativa de ciutadans catalans als quals l'opció Espanya els fa il·lusió.
Què canviaria d'aquell dia?
Potser hauríem d'haver hagut de ser més hàbils en assegurar l'arrencada de la marxa. Aquí va haver-hi un moment bonic quan el president Jordi Pujol va dir: “A veure, aquí qui mana?
Si no sabeu organitzar bé una manifestació, com farem el país?”.
Per què Òmnium no s'ha adherit a la manifestació independentista d'avui?
Ho veiem amb simpatia i tot el respecte, però la nostra feina no és organitzar manifestacions. Tampoc creiem que s'hagi de celebrar l'aniversari del 10 de juliol, perquè ja tenim l'11 de setembre per reivindicar-nos com a catalans.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 09-07-2011, Pàgina 16
- El Punt. Barcelona 09-07-2011, Pàgina 16
- El Punt. Camp de Tarragona 09-07-2011, Pàgina 16
- El Punt. Comarques Gironines 09-07-2011, Pàgina 18
- El Punt. Penedès 09-07-2011, Pàgina 16
- El Punt. Maresme 09-07-2011, Pàgina 16
- El Punt. Vallès Occidental 09-07-2011, Pàgina 16
- Avui 09-07-2011, Pàgina 8