Societat

La pressió policial desplaça els carteristes al tren del Prat

Els lladres que esperaven els turistes provinents de l'aeroport a les estacions de Sants i Passeig de Gràcia actuen ara abans d'arribar a Barcelona

Es mouen només entre l'aeroport i Bellvitge

Fa uns mesos aquest diari avançava que els trens de l'aeroport (R2) ja s'havien convertit en una “zona calenta” dels furts per l'augment de la pressió policial a les línies del metro, que obligava les bandes de carteristes a actuar en punts suburbans menys vigilats per incrementar la possibilitat d'èxit del robatori. La notícia, exclusiva d'aquest diari, assenyalava de color vermell les andanes de les estacions de tren de Sants i Passeig de Gràcia com els epicentres d'aquesta nova estratègia dels lladres. De fet, periodistes de la casa van poder verificar in situ com en aquesta última estació s'hi alternaven grups de mitja dotzena de carteristes que esperaven l'arribada dels turistes de l'aeroport, i els seguien fins al passadís d'accés a la línia 3 del metro per furtar-los alguna pertinença personal.

Aquest estiu, però, el reforç extra de policies i vigilants que hi ha hagut a les dues estacions ha desplaçat aquests grups de carteristes a fora de Barcelona. Els grups de lladres, a diferència del que passava fins ara, ja no esperen l'arribada de trens provinents de l'aeroport a la ciutat catalana; d'una banda, perquè el passadís d'accés principal a l'L3 de la via dos està tancat per obres. Especialment, però, perquè els lladres han detectat el fort increment de la vigilància a les estacions de tren durant els darrers mesos, però sobretot a partir d'aquest estiu.

Ara, cada cop és més habitual veure aquest tipus de grups a les estacions de tren de Bellvitge i el Prat de Llobregat. Segons confirmen fonts policials, les bandes de carteristes es desplacen en tren a l'estació de l'aeroport del Prat. Allà baixen del comboi, s'esperen a les andanes i tornen a pujar en el primer tren que surt en direcció a la capital catalana. Les bandes de lladres aprofiten les grans aglomeracions a les entrades i a l'interior del vagons per cometre els furts mitjançant el modus operandi del tap. Després s'asseuen al tren i es fan passar per falsos turistes fins a les estacions del Prat de Llobregat o de Bellvitge, on es tornen a agrupar els carteristes a les andanes. I, de nou, cap a l'aeroport en tren, a esperar una altra oportunitat per cometre el furt. “Fan el mateix recorregut cada dia”, expliquen les mateixes fonts.

LES XIFRES

2
estacions
són les que tenen els carteristes per actuar i tornar cap a l'aeroport: el Prat de Llobregat i Bellvitge.
4.500
denúncies
per furts es van registrar el 2010 a les estacions de tren i ferrocarrils de Barcelona.

Sense càmeres de videovigilància

La nova tipologia delictiva ja ha estat detectada pels Mossos d'Esquadra, que la consideren “prioritària” i, de fet, ja han destinat diversos efectius a cobrir aquest petit tram de l'R2 sud més susceptible que hi hagi robatoris. El fet que actuïn als trens facilita la feina de vigilància, ja que els agents poden muntar els dispositius a les andanes a partir dels horaris d'arribada dels trens. D'altra banda, però, aquesta nova ubicació també genera un problema a l'hora d'investigar, ja que si el furt es comet a l'interior del tren, i no hi ha testimonis de l'acció delictiva, no es pot demostrar de cap manera el fet il·lícit. S'ha de recordar que, a diferència del metro, només una petita part de les estacions i els trens de l'àrea metropolitana incorporen càmeres de videovigilància. La futura divisió del transport, que es presentarà els propers mesos, facilitarà la feina policial a totes les estacions del tren.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.