Cultura

El Bòlit pren forma

El despatx del barceloní Josep Llinàs, guanyador del concurs de projectes, planteja un edifici dentat al voltant d'una gran sala

Les obres de construcció podrien començar el 2012 i durarien un any i mig

En poc més de quatre mesos, s'han presentat les bases del concurs, s'han seleccionat els cinc finalistes i s'ha escollit el projecte guanyador: l'elecció del gabinet d'arquitectura que donarà forma al centre d'art contemporani de Girona, el Bòlit, s'ha resolt en un temps rècord, a només quatre dies de les eleccions i amb la voluntat de tenir-lo ben definit amb vista a l'aprovació, per la Generalitat, del decret de creació de la xarxa de centres d'arts visuals de Catalunya, que el delegat de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, va dir ahir que és “un objectiu estratègic del govern”, encara que l'hagi d'acabar aprovant al límit de la legislatura “el govern en funcions”. Faltarà concretar el calendari d'execució de les obres, en suspens fins que “siguin viables econòmicament”, va remarcar l'alcaldessa, Anna Pagans, que tot i això va avançar que l'Estat espanyol ja s'ha compromès a aportar 400.000 euros aquest pròxim 2011 per a la redacció del projecte executiu. Aquesta inversió permet aventurar el 2012 com a data probable d'inici dels treballs de construcció, que podrien allargar-se un any i mig, va calcular el regidor d'Urbanisme, Joan Pluma, de manera que la seu definitiva del Bòlit no estaria enllestida, anant bé, fins al 2014. La resta d'aportacions provindrien del mateix Ajuntament i de la Generalitat, repartides al 50%, tot i que Pagans va bromejar sobre la conveniència que “el repartiment fos de 60 a 40”.

En qualsevol cas, el Bòlit, actiu des del 2008 a les seus provisionals de la Rambla i Sant Nicolau, ja ha pres finalment forma amb el projecte arquitectònic que traça la silueta que el distingirà dins el parc cultural del Migdia. El despatx de l'arquitecte barceloní Josep Llinàs, autor també de la remodelació del Museu d'Història de Barcelona i de la Biblioteca Jaume Fuster, ha guanyat el concurs d'idees per a la redacció de l'avantprojecte amb un edifici de teulada dentada per compensar el veïnatge amb el monumental cub de la futura biblioteca amb “una façana que es caracteritzi per l'expressivitat i el moviment”. Llinàs va explicar ahir, en la presentació del projecte, que tota la morfologia de l'edifici ha estat determinada per la sala d'exposicions principal, una nau de 700 metres quadrats a la primera planta que es complementarà amb dos espais d'exhibició més petits, de 300 i 250 metres. L'edifici, amb accés pel carrer Emili Grahit, disposarà també de llibreria, bar i centre de documentació, visibles des del mateix porxo d'entrada, una transparència que, unida al moviment ondulant de la teulada, com el cos d'una eruga, ajudarà a integrar l'exterior amb l'interior, “com si l'edifici avancés cap al vianant, allargant-li la mà invitant-lo a entrar-hi”, va dir Llinàs. Un altre dels trets distintius del Bòlit serà la seva sostenibilitat, amb una carcassa de vidre, recoberta amb persianes de fusta, dotada de cambres de ventilació i sistemes de producció d'energia geotèrmica. El centre d'art tindrà 3.325,48 m² edificables, distribuïts en planta baixa i pis, i costarà 4,5 milions d'euros. La regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas, va insistir que el Bòlit no tindrà col·lecció permanent perquè es tracta d'un “espai de creació, producció i documentació”. Per donar cabuda a les col·leccions públiques d'art contemporani, va afegir, “caldrà reordenar els fons i el discurs dels museus ja existents”.

LA DATA

2011
l'Estat aprovarà una aportació de 400.000 euros
per a l'any vinent destinats al projecte executiu del centre.

La primera pedra de la biblioteca, al febrer... potser

Unes quantes vegades durant la presentació del projecte del Bòlit, tant l'arquitecte Josep Llinàs com l'alcaldessa, Anna Pagans, i el regidor d'Urbanisme, Joan Pluma, van remarcar la necessitat d'harmonitzar la seva silueta dentada amb el cub transparent de la nova biblioteca, que s'aixecarà just al costat. Seran els dos edificis insígnia del parc del Migdia, però de dimensions i tipologia completament diferents. El primer a concretar-se serà el de la biblioteca, si com va avançar ahir Pluma, l'Estat finalment licita les obres abans que s'acabi el 2010, de manera que se'n pugui posar la primera pedra “cap al febrer” del 2011. És una data, però, que s'ha d'acollir amb precaució, tenint en compte que el 2008 ja es va anunciar que les obres començarien a finals del 2009. Si ara es confirma el nou calendari, el projecte arquitectònic, ideat pel gabinet Corea&Moran i pressupostat en 16,2 milions, tardaria uns dos anys a fer-se realitat, i el nou equipament no entraria en servei fins al 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.