Sense - El Punt

Els establiments turístics ja noten els efectes negatius de la catàstrofe

L'Ajuntament d'Albanyà, que en bona part viu dels visitants, recalca que al seu municipi no hi ha arribat el foc i que la situació està ben normalitzada

Un incendi d'aques­tes pro­por­ci­ons a la teva comarca, en plena tem­po­rada alta, no és pre­ci­sa­ment la millor publi­ci­tat per a un negoci turístic, encara que el teu muni­cipi en con­cret hagi que­dat lluny de les fla­mes. A Albanyà –com en altres pobles de l'Alt Empordà– ho estan expe­ri­men­tant aquests dies. Tenen l'eco­no­mia local enfo­cada al turisme de natura i l'afluència de foras­ters es con­cen­tra en encara no dos mesos, de finals de juny a mit­jans agost. No és estrany que, en tro­bar un peri­o­dista, els gover­nants locals s'hi abo­quin. “Sis­plau, digueu que poden venir ben tran­quils, que aquí no s'ha cre­mat res, que el poble i l'entorn estan intac­tes”, insis­teix el tinent d'alcalde Joan Case­llas. I no men­teix. Ahir, dis­solt el fum que dimarts encara embru­tava l'aire, Albanyà ofe­ria el seu aspecte habi­tual.

El regi­dor ens va acom­pa­nyar al Bas­se­goda Park, el càmping de pri­mera cate­go­ria –amb 106 par­cel·les i 49 bun­ga­lous– que con­cen­tra gai­rebé tota l'oferta d'allot­ja­ment d'Albanyà. El seu pro­pi­e­tari, l'Esteve Guerra, rati­fica les parau­les de Case­llas i asse­gura que en les últi­mes hores està rebent mol­tes can­cel·laci­ons. “On esteu situ­ats? A la comarca de Figue­res? On hi ha els incen­dis? Ui, no ens interessa, no volem dor­mir entre cen­dres”, asse­gura Guerra que li diuen. “I costa molt convèncer-los que Albanyà està intacte”, lamenta.

L'eva­cu­ació

A Albanyà el foc no hi ha arri­bat, però dilluns a la tarda tant els res­pon­sa­bles de l'extinció com els veïns del poble van témer el pit­jor. Va ser quan el vent va girar en direcció a ponent i el front de Boa­de­lla-Ter­ra­des va avançar. Ales­ho­res Inte­rior va orde­nar que eva­cu­es­sin el Bas­se­goda Park i la zona d'acam­pada oberta que hi ha a la vora. En total hi havia unes 600 per­so­nes, però mol­tes van deci­dir mar­xar pel seu compte, de manera que el tras­llat en grup en va afec­tar unes 320. La mateixa ope­ració es va fer en el càmping de Sant Llo­renç de la Muga, muni­cipi que encara tenia el foc més a la vora. Pri­mer van con­cen­trar els cam­pis­tes a Sant Llo­renç (“estem molt agraïts pel tracte rebut”, van dir ahir Case­llas i Guerra) i al cap d'unes hores els van dur al pavelló de Figue­res. Tot es va fer amb tran­quil·litat, asse­gu­ren els d'Albanyà. Dimarts al ves­pre l'expe­dició va tor­nar al càmping, on els havien orga­nit­zat una festa de ben­vin­guda. Però fal­tava molta gent: molts havien deci­dit tor­nar a casa o can­viar la des­ti­nació de les vacan­ces.

Que no ha cremat la Costa Brava!

Els mitjans de comunicació estrangers han situat el foc a la Costa Brava perquè qui més qui menys ha sentit a parlar d'aquesta marca turística i, en canvi, pocs situen la comarca de l'Alt Empordà al mapa. Això ha provocat força anul·lacions de turistes estrangers –principalment francesos i algun anglès i alemany– a més dels catalans que ja fa dies que anul·len reserves als hotels, càmpings, cases rurals i apartaments turístics perquè les informacions “s'han magnificat”, segons va assegurar el president de la Federació d'Hostaleria de Girona. El sector es va reunir dimarts amb el Departament de Turisme i va decidir “enviar un missatge de tranquil·litat perquè la Costa Brava està en ple funcionament”, segons el director del Patronat de Turisme Costa Brava. En els pròxims dies es faran actes promocionals a França.

i.b.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.