Canals

Que la vista no sigui un risc

Ford treballa en el disseny de pantalles d'instrumentació que siguin de lectura fàcil per a les persones afectades per determinats tipus de degeneracions visuals

En major o menor grau, la dege­ne­ració de la visió és força habi­tual en per­so­nes de més de 50 anys, con­seqüència natu­ral del procés d'enve­lli­ment. En la majo­ria dels casos es tracta de dege­ne­ra­ci­ons pro­gres­si­ves, difícils de notar en la rutina del dia a dia i que es poden resol­dre amb l'ús d'ulle­res amb lents cor­rec­to­res. Però arriba un moment que alguns efec­tes de la limi­tació visual, com ara els glau­co­mes, la dege­ne­ració macu­lar senil o les cata­rac­tes, esde­ve­nen un pro­blema major i, en deter­mi­na­des acti­vi­tats, com ara la con­ducció de vehi­cles, un fac­tor de risc gens menys­pre­a­ble.

És per això que Ford, en col·labo­ració amb la Uni­ver­si­tat de Cam­bridge, ha desen­vo­lu­pat un simu­la­dor de dis­ca­pa­ci­tat visual a fi i efecte que els engi­nyers de la marca d'automòbils puguin enten­dre millor els efec­tes dels pro­ble­mes visu­als en els con­duc­tors. Entre altres coses, el simu­la­dor d'afec­ci­ons visu­als per­met opti­mit­zar el dis­seny de les pan­ta­lles d'ins­tru­men­tació i acon­se­guir que la seva lec­tura resulti més fàcil. «És evi­dent que hi ha per­so­nes amb pro­ble­mes de visió a qui els impe­dei­xen obte­nir el permís de con­duir, però també hi ha molta gent amb afec­ci­ons a la vista a qui es per­met con­duir, i volem que ho facin de la manera més segura pos­si­ble», argu­menta Ange­lica Engel, espe­ci­a­lista en atri­buts ergonòmics de Ford Europa. «La feina que fem amb la Uni­ver­si­tat de Cam­bridge ens faci­lita una com­prensió real de les difi­cul­tats que té molta gent –hi afe­geix– i ens ajuda a dis­se­nyar uns pro­duc­tes amb els quals podem satis­fer un major nom­bre d'usu­a­ris.» En aquesta etapa ini­cial, el software que uti­litza el simu­la­dor ajuda a iden­ti­fi­car els pro­ble­mes visu­als sobre els quals es pot actuar i apor­tar solu­ci­ons. «Els nos­tres engi­nyers seran capaços d'implan­tar-les en futurs vehi­cles», asse­gura Engel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.