Canals

Catalunya, seu de més de 4.400 reunions el 2011

turisme de congressos. El Principat es consolida en la captació d'esdeveniments i s'estén més enllà de la ciutat de Barcelona

El CCB vol internacionalitzar l'activitat durant els propers anys
El sector de la salut i el tecnològic, al capdavant

L'any 2011 Cata­lu­nya va ser l'esce­nari de 4.439 reu­ni­ons, entre con­gres­sos, con­ven­ci­ons i incen­tius, i jor­na­des, en què van par­ti­ci­par més d'un milió de dele­gats. És una dada que s'extreu de l'últim Informe de reu­ni­ons a Cata­lu­nya i que con­so­lida Cata­lu­nya com a des­ti­nació pre­fe­rent en aquest tipus de turisme i posa de mani­fest la tasca duta a terme en el Cata­lu­nya Con­ven­tion Bureau (CCB), depe­nent de l'Agència Cata­lana de Turisme.

El sec­tor de salut i far­macèutic va ser el que més acti­vi­tats va con­cen­trar, amb 519 reu­ni­ons (l'11,7%) que van aple­gar 69.461 dele­gats. Tot i així, va ser el sec­tor de la Tec­no­lo­gia –amb el congrés Mun­dial del Mòbil al cap­da­vant– el que va atraure més dele­gats, amb 131.572, és a dir, el 13% del total.

Altres sec­tors des­ta­cats en la cele­bració de reu­ni­ons, jor­na­des i con­gres­sos van ser l'acadèmic (que va con­cen­trar el 6,9% de l'acti­vi­tat), el mèdic (6,4%), el finan­cer (5,6%), el d'ali­men­tació (2,9%), i el sec­tor públic (2,2%).

Si par­lem de tipo­lo­gia de seu, tot i que més de la mei­tat de les tro­ba­des es fan a hotels, amb 310.000 dele­gats, cal des­ta­car que les reu­ni­ons a palaus de con­gres­sos (8%) aple­guen 403.000 dele­gats.

Als 4.439 con­gres­sos, con­ven­ci­ons incen­tius i jor­na­des que van tenir lloc l'any 2011 a Cata­lu­nya, l'informe també hi regis­tra més de 2.000 reu­ni­ons de petit for­mat –és a dir, amb una par­ti­ci­pació de menys de 40 dele­gats i una durada infe­rior a les sis hores–, que han aple­gat més de 119.000 dele­gats durant el 2011.

L'objec­tiu ara del CCB –que aplega 130 empre­ses espe­ci­a­lit­za­des– és con­ti­nuar tre­ba­llant la inter­na­ci­o­na­lit­zació d'aquest sec­tor –el 2011 ja el 50% dels con­gres­sos i reu­ni­ons van ser d'àmbit inter­na­ci­o­nal– i esten­dre la demanda més enllà de la capi­tal cata­lana.

De fet, aquest ha estat un dels actius que s'ha vol­gut mos­trar durant l'última edició de l'EIBTM, la fira inter­na­ci­o­nal del turisme de reu­ni­ons més impor­tant que se cele­bra al recinte Fira Gran Via de Fira de Bar­ce­lona.

9 muni­ci­pis. Així, en l'edició d'enguany, el CCB ha par­ti­ci­pat amb el seu nou pro­grama Cata­lu­nya Con­gres­sos i Esde­ve­ni­ments, on s'ha iden­ti­fi­cat una xarxa de nou des­ti­na­ci­ons amb capa­ci­tat per ser seus de con­gres­sos, amb ins­tal·laci­ons de pri­mer nivell, experiència orga­nit­za­dora en aquest sec­tor, acces­si­bles i ben comu­ni­ca­des.

A banda de Bar­ce­lona, el pro­grama iden­ti­fica els muni­ci­pis de Cas­tell­de­fels, Girona, Llo­ret de Mar, Tar­ra­gona, Reus, Port Aven­tura i Lleida. Tots dis­po­sen de palaus de con­gres­sos, d'una àmplia capa­ci­tat hote­lera, un con­ven­tion bureau local de suport així com nom­bro­sos recur­sos turístics, pai­satgístics i cul­tu­rals que per­me­ten dis­se­nyar pro­gra­mes soci­als i d'acti­vi­tats atrac­tius per després de les reu­ni­ons.

En aquest sen­tit, el direc­tor de l'Agència Cata­lana de Turisme, Xavier Espasa, ha des­ta­cat que “Cata­lu­nya, a més de Bar­ce­lona que ocupa els pri­mers llocs en els rànquings mun­di­als, ofe­reix una xarxa de muni­ci­pis pre­pa­rats per a l'orga­nit­zació de con­gres­sos i esde­ve­ni­ments. Aquí és on la tasca del pro­grama Cata­lu­nya Con­ven­tion Bureau esdevé clau per explo­tar l'alt poten­cial que tenim pel que fa al desen­vo­lu­pa­ment i comer­ci­a­lit­zació activa d'aquest pro­ducte arreu del ter­ri­tori català”.

Paral·lela­ment a aquest objec­tiu d'esten­dre i diver­si­fi­car geogràfica­ment aquest tipus de turisme, el CCB també vol tre­ba­llar en la inter­na­ci­o­na­lit­zació de la demanda. Segons xavier Espasa, “de cara als pro­pers anys i tenint en compte la situ­ació actual, estem replan­te­jant la nos­tra estratègia pel que fa als mer­cats, poten­ci­ant espe­ci­al­ment els inter­na­ci­o­nals. El repte del Cata­lu­nya Con­ven­tion Bureau és acon­se­guir més equi­li­bri de la demanda en el con­junt del ter­ri­tori”.

Enguany, per tal de vin­cu­lar nego­cis i eno­gas­tro­no­mia, el CCB ha orga­nit­zat al seu estand al EIBTM un tast de vins i caves acom­pa­nyat d'una degus­tació d'altres pro­duc­tes repre­sen­ta­tius de la cuina cata­lana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.