Damià Estela Molinet

Mossèn Damià Estela í Moli­net va néixer a Besalú l'any 1904. Als deu anys va estu­diar huma­ni­tats i filo­so­fia al Semi­nari de Girona. Als setze va ser enviat a Roma per estu­diar a la Uni­ver­si­tat Gre­go­ri­ana, on es va doc­to­rar en filo­so­fia, teo­lo­gia i dret canònic. Va ser orde­nat sacer­dot l'any 1928. La seva acti­vi­tat pas­to­ral la va exer­cir com a vicari de Maçanet de la Selva, Bla­nes i Figue­res i com a ecònom de Salt. L'any 1935 va entrar de pro­fes­sor i de vice­rec­tor al Semi­nari, i seria rec­tor del cen­tre des del 1952 fins al 1969, en què va renun­ciar al càrrec. L'any 1942 va pren­dre pos­sessió de la canon­gia de magis­tral de la Cate­dral. L'any 1970 va ser nome­nat vicari epis­co­pal del cler­gat.

La per­so­na­li­tat del doc­tor Estela –una de les escas­ses figu­res impor­tants del cler­gat gironí de després de la guerra– resta eclip­sada durant el moment que podia ser el de la seva màxima ple­ni­tud. Les raons del seu eclipsi s'han de bus­car també en el ves­sant polític. Tot­hom sabia, a Girona, que el doc­tor Estela era molt mal vist als ambi­ents ofi­ci­als. Quan hom volia expli­car a algú en què con­sis­tia el nefast «derecho de pre­sen­tación» detin­gut per Franco, n'hi havia prou amb dir: «Si no existís aquest dret, el doc­tor Estela faria anys que seria bisbe.» I era veri­tat. El doc­tor Estela va sig­nar la pri­mera petició giro­nina d'amnis­tia, l'any 1970. I sem­pre es va com­pro­me­tre a fons amb el seu país, que esti­mava apas­si­o­na­da­ment. Tam­poc en els ambi­ents eclesiàstics no va ser sem­pre ben vist. Tenia una fama mítica d'home dis­tret.

Damià Estela Molinet
Època:
Besalú, 1904 - Girona, 1981
Activitat:
Capellà, rector del Seminari
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.