Canals

La cruel modernitat

La desaparició dels carrilets i la construcció del pas elevat del tren van obrir una ciutat que sense barreres físiques va poder executar la transformació urbanística que la va treure de l'anonimat

El diu­menge 17 de maig del 1970 Josep Vic­tor Gay va publi­car un repor­tatge a Los Sitios en què anun­ci­ava que havien començat les obres del via­ducte que havia d'alli­be­rar del tren el cen­tre de Girona. Gay reco­llia que el procés havia començat amb unes pros­pec­ci­ons al car­rer Bonas­truc de Porta i unes altres a l'altura de l'antic firal de bes­tiar i, fent un exer­cici d'afir­mació i opti­misme, va escriure: “36 mesos i 400 mili­ons, aques­tes xifres –traduït del cas­tellà– sin­te­tit­zen la rea­li­tat mate­rial d'aquesta obra. Cre­iem que es tracta de la inversió total més impor­tant a Girona, des de la cons­trucció de l'aero­port. Més d'onze mili­ons men­su­als, 360.000 pes­se­tes diàries,15.000 per hora, dos duros cada minut, és el que costa aquesta obra. La des­pesa inin­ter­rom­puda al llarg de tres anys ha de solu­ci­o­nar els pro­ble­mes que Girona té per culpa del tren.”

En el capítol ante­rior ja hem par­lat de les bar­re­res gene­ra­des pel ter­raplè i els pas­sos a nivell, però es donava el cas que l'aug­ment del parc auto­mo­bilístic i la inci­pi­ent arri­bada del turisme gene­ra­ven cues qui­lomètri­ques. Alguns tes­ti­mo­nis asse­gu­ren que arri­ba­ven fins a la cruïlla de Cal­des, i la ciu­tat que havia superat l'etapa de l'autar­quia, les pri­va­ci­ons i que volia fer un pas enda­vant ja no es veia repre­sen­tada per una estació apedaçada i defi­nida com a pin­to­resca que, segons expressió reco­llida a la premsa, “ni cor­res­pon a la cate­go­ria de Girona ni a la funció que li ha ator­gat el tràfic inter­na­ci­o­nal”.

Com si hagues­sin entrat en el túnel del temps i ater­rat a l'any 1862, un altre cop, el tren tor­nava a gene­rar espe­rança. El via­ducte que segons les dades tècni­ques tin­dria una llar­gada de 2.386 metres i que esta­ria aguan­tat per pilars de 5,19 metres d'alçada situ­ats a una distància de 20,6 metres entre l'un i l'altre alli­be­ra­ria quasi 70.000 metres qua­drats de solars edi­fi­ca­bles, ofe­ri­ria la pos­si­bi­li­tat d'apar­ca­ment per a 1.200 cot­xes, per­me­tria obrir car­rers nous i aju­da­ria a recu­pe­rar el pres­tigi d'un fer­ro­car­ril pre­sen­tat com el mitjà idoni per impul­sar el desen­vo­lu­pa­ment econòmic i social de Girona. En aquest aspecte, tant la Cam­bra de Comerç com els empre­sa­ris o els movi­ments ciu­ta­dans intuïen que el buit obert pel via­ducte podia ser el pun­tal que aju­da­ria a con­so­li­dar el renai­xe­ment d'una ciu­tat que aspi­rava a arri­bar a 100.000 habi­tants, o sigui, a la “Gran Gerona”, una meta enyo­rada que en temps de l'alcalde Ordis havia guiat una acció muni­ci­pal que, per acon­se­guir-la, no va dub­tar a plan­te­jar autènti­ques bar­ra­bas­sa­des urbanísti­ques, com la de l'any 1966. Aquest any, en ender­ro­car-se la caserna del gene­ral Men­doza es va apro­var el “Plan Par­cial de Cen­tro Comer­cial” més cone­gut com el pla Per­pinyà pel nom del seu autor, l'arqui­tecte gironí Antoni Perpiñà Sabrià. La intenció era cons­truir en aquell espai una mas­todòntica edi­fi­cació de dues plan­tes com a base de diver­sos blocs de pisos dis­tribuïts en diver­ses tor­res de setze plan­tes i una de vint. Final­ment, la casu­a­li­tat i l'opo­sició ciu­ta­dana hi van posar una xic de seny i només es va exe­cu­tar un 50% de la pro­posta en un moment en què les for­ces vives –març del 1973– recla­ma­ven al nou equip de govern pre­si­dit per Ignasi de Ribot que s'apro­fités l'enru­na­ment de les ins­tal·laci­ons fer­roviàries de l'antiga plaça del Car­ril per traçar-hi un eix Est-Oest.

El 7 de juny es va inau­gu­rar el pas ele­vat i la nova estació, que ocu­pava els antics ter­renys on s'havia aixe­cat la ter­mi­nal del tren de Sant Feliu que estava situ­ada a davant del car­rer Loren­zana, és a dir, s'havia des­plaçat un hectòmetre de l'ubi­cació ori­gi­nal. Aquell dia a l'acte, en què hi va haver la presència del minis­tre d'obres públi­ques Gon­zalo Fernández de la Mora, l'alcalde Ribot va anun­ciar que la nova infra­es­truc­tura aju­da­ria a trans­for­mar la ciu­tat; tenia pre­vist con­ver­tir el car­rer Bonas­truc de Porta en una avin­guda de trenta metres d'amplada; i s'apro­fi­ta­ria l'espla­nada de sota les vies per cons­truir-hi una ter­mi­nal d'auto­bu­sos de 1.500 metres qua­drats, cosa que per­me­tria treure les para­des de les línies regu­lars del cen­tre urbà i solu­ci­o­na­ria defi­ni­ti­va­ment un pro­blema que s'allar­gava més de quinze anys.

Les parau­les de Fernández de la Mora: “Esta gran obra, como la que inau­gu­ra­re­mos esta tarde en Lérida, como las que inau­gu­ra­mos días atrás en Tar­ra­gona, son efec­ti­va­mente, resul­tado, del tesón de los hom­bres de estas tier­ras que qui­e­ren para ellas lo mejor, pero son tam­bien y, por encima de todo, fruto de un esfu­erzo naci­o­nal soli­da­rio, rea­li­dad del Estado del 18 de julio, bajo la capi­ta­nia de nues­tro Cau­di­llo.” S'inten­tava mos­trar la deferència d'un règim mori­bund cap una Cata­lu­nya on sovin­te­ja­ven les pro­tes­tes soci­als i on era difícil de con­tro­lar l'empenta d'una soci­e­tat que estava farta de parau­les alti­so­nants i dema­nava solu­ci­ons reals. No deixa de sor­pren­dre que amb l'arri­bada de la democràcia, el nou edil, Joa­quim Nadal, exe­cutés la majo­ria de les pro­pos­tes fetes per l'alcalde Ribot.

El tras­llat de l'estació de la Renfe i la des­a­pa­rició de les vies del car­ri­let van dei­xar lliu­res unes impor­tants exten­si­ons de ter­reny. Els anys que van estar sense urba­nit­zar, els veïns van denun­ciar la poca cura pel man­te­ni­ment que en tenien els pro­pi­e­ta­ris, la qual cosa va pro­vo­car més d'una plaga de rates. Els ter­renys, després de com­pres i nego­ci­a­ci­ons, van per­me­tre que Girona pogués pla­ni­fi­car i exe­cu­tar els plans que la van cap­gi­rar com un mitjó. Jaume Fabre recull en el lli­bre Girona entre qua­tre rius: “les esta­ci­ons de Pedret i Pont Major, del car­ri­let de Palamós van ser uti­lit­za­des per cons­truir-hi habi­tat­ges soci­als. La des­a­pa­rició del tren de Sant Feliu va per­me­tre obrir el car­rer Emili Gra­hit. La des­a­pa­rició de la via del tren d'Olot va per­me­tre d'obrir el Pas­seig d'Olot. La unió d'aques­tes dues vies –ple­na­ment urba­nit­za­des entre la Plaça dels Països Cata­lans i el riu Güell al llarg dels cinc pri­mers anys de la dècada dels vui­tanta– ha con­ver­tit en rea­li­tat un dels grans som­nis de Girona, ja pre­vist al pla de comu­ni­ca­ci­ons del pla gene­ral del 1955: l'eix de comu­ni­ca­ci­ons Est-Oest, que ha revo­lu­ci­o­nat com­ple­ta­ment tots els plan­te­ja­ments que s'havien fet fins ales­ho­res.”

Sal­tant bar­re­res

Jaume Fabre cen­tra el relat en un moment fun­da­ci­o­nal d'una ciu­tat asset­jada per tres traçats fer­ro­vi­a­ris que no li per­me­tien aixe­car el vol. A una banda hi havia la via del car­ri­let que enllaçava la capi­tal amb Sant Feliu de Guíxols i dis­cor­ria, dins el terme muni­ci­pal. Des de la seva estació –com ja hem esmen­tat, situ­ada on hi ha la de la Renfe– el tren cir­cu­lava pel cos­tat de la car­re­tera de Bar­ce­lona i seguia pel car­rer Emili Gra­hit cap a la Cre­ueta. La difícil con­vivència entre un mitjà de trans­port caduc, el fer­ro­car­ril, i un que estava en alça, l'automòbil, va gene­rar una dinàmica mig còmica mig tràgica que va enca­llar, bus­cant solu­ci­ons ago­sa­ra­des i estra­folàries, com calia mun­tar un sis­tema de tan­ques que sepa­res­sin el fum de la gaso­lina o com fer la via sub­terrània i trans­for­mar l'espai alli­be­rat en un pas­seig. Va ser tot un trac­tat de pro­vi­si­o­na­li­tat que no es va resol­dre fins que el 1969 el car­ri­let fou supri­mit, i al pla gene­ral del 1971 es va con­fir­mar l'amplada defi­ni­tiva d'un car­rer que avui és dels prin­ci­pals.

A l'altra banda de Girona i cir­cu­lant per la ruta que havia unit Santa Eugènia amb Salt, el 1911 hi va arri­bar la línia del tren de via estreta entre la capi­tal i Olot. El traçat anava per la banda del pont del Dimoni i al seu cos­tat s'hi va for­mar un vial que, en el pas per Santa Eugènia, coin­ci­dia exac­ta­ment amb l'antiga ruta del pla, un camí que va ser bate­jat amb el nom de pas­seig del Fer­ro­car­ril d'Olot i que can­vi­ava de nom en entrar a Girona, deno­mi­nat pas­seig d'Olot.

Obrir Girona cap a Salt i les Gui­lle­ries va ser una aposta més com­pli­cada que comu­ni­car-la amb la costa. Per la banda de Santa Eugènia, la línia del car­ri­let arri­bava al Pont del Dimoni, i per la part giro­nina, tra­ves­sava el Güell i con­ti­nu­ava fins al davant de la Fari­nera Tei­xi­dor, on encara avui s'aixeca l'estació cen­tral. Allí és on es van con­cre­tar un dels grans rep­tes dels con­sis­to­ris de la tran­sició i els pri­mers anys de la democràcia. De quina manera es podia trans­for­mar un car­rer que havia per­so­ni­fi­cat la idi­o­sincràsia d'un poble –el 1963 es va pro­duir l'agre­gació de Santa Eugènia a Girona i en el ple del 8 d'octu­bre del 1965 els edils capi­to­lins van decre­tar que el pas­seig d'Olot gironí absorbís el pas­seig del Fer­ro­car­ril d'Olot de Santa Eugènia i el car­rer es quedés amb un únic nom– en una via prin­ci­pal de la capi­tal?

Quan es va apro­var l'acord fal­ta­ven 3 anys i 9 mesos per la des­a­pa­rició defi­ni­tiva del car­ri­let, la qual cosa va com­por­tar la supressió de la via. S'esbor­rava una bar­rera, es gua­nyava un nou espai i la jugada s'aca­bava de com­ple­tar el 1973, quan amb l'entrada en fun­ci­o­na­ment del pas ele­vat es va eli­mi­nar l'obs­ta­cle més impor­tant que impe­dia l'ober­tura a la car­re­tera de Bar­ce­lona. Sem­blava que s'havien superat els entre­bancs del pas­sat i només man­cava volun­tat política perquè l'eix Est-Oest fos una rea­li­tat, però hi van sor­gir difi­cul­tats afe­gi­des.

Podríem aga­far en préstec una frase d'Ein­stein: “quan les lleis de les matemàtiques par­len de la rea­li­tat no són cer­tes, i quan són cer­tes no par­len de la rea­li­tat”, per enten­dre el procés com­pli­cat que va com­por­tar l'ober­tura del Pas­seig d'Olot, una via fona­men­tal en el desen­vo­lu­pa­ment de Girona, ja que per acon­se­guir-ho i orde­nar urbanísti­ca­ment aquell sec­tor l'Ajun­ta­ment hagué de pac­tar amb empre­sa­ris i amb les mon­ges domi­ni­ques, es van ender­ro­car habi­tat­ges par­ti­cu­lars, recol·locar els veïns i nego­ciar amb la Renfe, que con­ti­nu­ava sent la pro­pietària del sòl per on dis­cor­ria el pas ele­vat.

Si recu­lem qua­ranta anys podem com­pro­var que l'estació i els magat­zems de la Renfe i els trens de Sant Feliu i Olot ocu­pa­ven uns ter­renys situ­ats entre la car­re­tera de Bar­ce­lona i els bar­ris de Santa Eugènia i Sant Narcís, que després de la liqui­dació de les com­pa­nyies de via estreta i la cons­trucció del pas ele­vat van que­dar lliu­res i en mans de l'admi­nis­tració espa­nyola, cosa que va posar fre a les ànsies espe­cu­la­ti­ves d'un Ajun­ta­ment que massa sovint s'havia acos­tu­mat a ven­dre, en pública sub­hasta a par­ti­cu­lars, els solars que els orga­nis­mes de l'Estat li tras­pas­sa­ven.

El lot, però, va des­per­tar l'interès d'unes cor­po­ra­ci­ons locals ja que, per poder-lo adqui­rir, hague­ren de patir un llarg i penós cal­vari i en el cas dels ter­renys de Fer­ro­car­ri­les de Vía Estrecha Española (FEVE) no es va resol­dre fins al 27 de novem­bre del 1982, quan des­es­pe­rats pel retard des del 1977, onze alcal­des de muni­ci­pis on hi havia ter­renys dels antics car­ri­lets van ven­tar un cop de puny a la taula i es van reu­nir al Col·legi d'Arqui­tec­tes per estu­diar una acció con­junta que forcés FEVE a ven­dre aquells espais deso­cu­pats.

Girona, el 22 de juliol de 1982 havia sig­nat el com­promís de com­pra de l'Ajun­ta­ment dels 113.000 metres qua­drats dels ter­renys per­ta­nyents a la Renfe com­pre­sos entre la plaça Marquès de Camps i el pas a nivell de la car­re­tera de Santa Coloma, a l'altura del car­rer de Sant Miquel. Ho va fer per un preu de 235 mili­ons de pes­se­tes (1,4 mili­ons d'euros) i va retar­dar fins al 3 de febrer del 1984 la decisió de començar les nego­ci­a­ci­ons pels solars de FEVE situ­ats al seu terme muni­ci­pal. La redacció de dos plans espe­ci­als, el de Renfe I i el de Renfe II, es van apro­var amb la pre­visió que la mei­tat del ter­reny fos des­ti­nada a la cons­trucció d'habi­tat­ges i l'altra mei­tat, a equi­pa­ments –el par­vu­lari de l'escola Cassià Cos­tal, cons­truïda al lloc on la Renfe havia tin­gut el dipòsit de màqui­nes de vapor, un cen­tre comer­cial, Hiper­cor i un hotel, l'actual Melià.

Defi­ni­ti­va­ment, la des­a­pa­rició de les vies i la cons­trucció del pas ele­vat havien can­viat altre cop la ciu­tat, però encara que­dava un cop de tea­tre. El maig del 1998 s'infor­mava que el Minis­teri de Foment i la Gene­ra­li­tat tenien sobre la taula qua­tre pro­pos­tes dife­rents per cons­truir l'estació de pas­sat­gers de la futura línia del tren d'alta velo­ci­tat (TAV). La més espec­ta­cu­lar pre­veia que la via passés, sub­terrània, pel cen­tre, des de Mas Xirgu fins a Fon­ta­jau i que tra­vessés el Ter. Era l'anunci d'una altra cala­mi­tat que durant molts anys va tor­nar a mar­car la vida quo­ti­di­ana dels giro­nins.

Cronologia
1970:
Al mes de maig la premsa publica que comencen els treballa per la construcció del pas elevat que traurà els passos a nivell de Girona i donarà més possibilitats de creixement a la ciutat.
1973:
El ministre franquista Gonzalo Fernández de la Mora inaugura la nova estació i la reordenació ferroviària a Girona. És el dia 7 de juny.
1982:
L'Ajuntament democràtic, encapçalat per Joaquim Nadal, compra 113.000 metres quadrats dels terrenys de la Renfe compresos entre la plaça de Marquès de Camps i el pas a nivell de la carretera de Santa Coloma, a l'altura del carrer de Sant Miquel, per un preu de 235 milions de pessetes (1,4 milions d'euros).

Girona no és Berlín El tren d'en Goicoechea L'estació d'autobusos Patiment en el tren de les set del matí

Quan se celebren els quaranta anys de la inauguració del pas elevat del tren pel centre de la ciutat, s'han acabat els elogis d'aquella obra d'enginyeria presentada en el seu moment com a pionera i portaveu d'una nova manera de fer les coses. Desgraciadament, el viaducte es va inaugurar quan el tren es presentava com una andròmina del passat i l'automòbil se li menjava el prestigi com a nou rei de la creació. No és complicat d'entendre que l'espai alliberat es convertís en aparcaments i Girona perdés una oportunitat d'or per tal –com s'ha fet a Berlín o Nova York– de transformar el pas elevat en un element cosmopolita i ciutadà. Si a Berlín l'espai buit del viaducte ha servit per obrir carrers i hi ha negocis, bars i restaurants, aquí està vist com una nosa que es vol enderrocar.


El 1970 Alejandro Goicoechea, l'inventor del Talgo, va oferir a la Diputació i a la Cambra de Comerç el seu tren vertebrat monorail per instal·lar-lo a la línia Girona-Sant Feliu. L'aleshores príncep, avui rei, Joan Carles de Borbó, va mostrar l'interès personal per un projecte que es va demanar que s'ampliés fins a Olot. Si el pressupost inicial era de 180 milions de pessetes (1,1 milions d'euros) al cap d'un any, Ibering SA, l'empresa encarregada de fer l'estudi de viabilitat, va recomanar una línia Celrà-Palamós amb un ramal a l'aeroport de Vilobí, per 500 milions de pessetes (3 milions d'euros).


El 16 de novembre del 1984 totes les autoritats van presenciar la posada en marxa de la nova estació d'autobusos, que en aquell moment va costar 102 milions de pessetes, (612.000 euros) situada a tocar del parc Central i de l'estació de tren. A l'acte, hi van assistir l'alcalde de Girona, Joaquim Nadal, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Xavier Bigatà. Tot i que amb la nova infraestructura s'abandonava una imatge clàssica de dispersió de companyies de bus, aquesta va tenir una vida curta ja que l'avenç de les obres del tren d'alta velocitat (TAV) van provocar que fos demolida el 2009 i l'estació es traslladés, de manera provisional, a l'antiga plaça d'Espanya, des d'on avui surten les línies discrecionals.


El 23 de març del 2009, quan encara faltaven 3 anys perquè el TAV unís Figueres amb la capital catalana, els usuaris gironins de la Renfe van aturar un tren a Sant Celoni com a protesta pel mal servei de què eren objecte normalment. Cansats dels retards i les excuses fora de context, els usuaris del trajecte Figueres-Girona-Barcelona van baixar a l'andana de la població del Montseny, es van agafar de les mans i van començar a pujar i baixar dels vagons per evitar que tanquessin les portes i impedir que el comboi pogués arrencar. La lluita dels viatgers perquè la Renfe millori el servei no s'ha acabat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.