Articles

A veure ara qui es posa davant del toro

“L'acarnissament contra les persones que estaven al capdavant del govern era tan descarnat que al final això ha comportat que moltes persones no vulguin comprometre's ni acostar-se a la política”

Temps tin­drem per fer valo­ra­ci­ons sobre el nou govern. La pri­mera pre­missa: res­pon­sa­bi­li­tat i fair play; tot i cons­ta­tar que les gata­des són cons­tants, s'impo­sen cent dies de crèdit. Però vull atu­rar-me en la res­pon­sa­bi­li­tat: l'opo­sició d'un país ha de ser res­pon­sa­ble, i amb més motiu en un país com el nos­tre. Algú podria afe­gir que el govern més. Cert! Però l'opo­sició també ha d'estar a l'altura. La res­pon­sa­bi­li­tat implica no tren­car deter­mi­na­des regles de joc i sobre­tot res­pec­tar les ins­ti­tu­ci­ons que són de tots. Em vull cen­trar en aquest dar­rer aspecte. Durant els últims set anys, i espe­ci­al­ment els dar­rers qua­tre, l'opo­sició que ha encapçalat CiU, amb el PP i Ciu­ta­dans d'abran­dats cori­feus, ha per­pe­trat un des­gast con­si­de­ra­ble de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes. Se'm dirà que l'objec­tiu a aba­tre eren les per­so­nes i no les ins­ti­tu­ci­ons. Em per­me­tran que els digui que no han afi­nat la pun­te­ria i, que si apun­ta­ven, el tret els ha sor­tit per la culata.

Exem­ples? Les dele­ga­ci­ons cata­la­nes, les ambai­xa­des. L'erosió va ser tal que un cor­res­pon­sal de Cata­lu­nya Ràdio a Was­hing­ton, en fun­ci­ons de cap del matí en horari d'estiu, també les qüesti­o­nava. Era el símptoma que havíem tocat fons, perquè si un dele­gat de la Gene­ra­li­tat a Was­hing­ton era una des­pesa inútil, algú podria pen­sar que un cor­res­pon­sal de Cata­lu­nya Ràdio o de TV3 també. I no, no puc estar-hi gens d'acord. Tant en Xavier Vilar com l'Antoni Bas­sas són dos excel·lents pro­fes­si­o­nals que ens expli­quen els Estats Units en clau cata­lana. El que molesta és que hi hagi una clau, un codi, una manera cata­lana d'inter­pre­tar la rea­li­tat. S'acu­sava tot­hora el govern de mal­ba­ra­ta­ment de recur­sos i un llarg rosari de des­propòsits. Al final s'aferma un dis­curs que manté que Cata­lu­nya no pot tenir dele­ga­ci­ons, quan bona part de les comu­ni­tats autònomes en tenen. Ara, les dele­ga­ci­ons con­ti­nuen i sem­bla que no passa res. Pel camí, però, s'ha fet un gran mal a la política exte­rior. Els exem­ples pro­li­fe­ren, començant per la mateixa Ofi­cina Anti­frau, que aquests dies ha tor­nat a la pri­mera pàgina de l'actu­a­li­tat política a con­seqüència de la mort del seu direc­tor, en David Martínez Madero, a qui tenia per amic per­so­nal. Segons l'opo­sició, era l'agència de recol·locació d'Esquerra. El temps ha demos­trat que era fals. Però el des­pres­tigi d'una ins­ti­tució pio­nera s'havia con­su­mat, nai­xia llas­trada de crítiques enve­ri­na­des. I això que la seva ges­tació al si del govern no va ser fàcil, no tots n'érem vehe­ments par­ti­da­ris.

Podria fàcil­ment seguir citant exem­ples. Em detu­raré allí on el setge ha fet més forat: en la dedi­cació política en si mateixa. L'acar­nis­sa­ment con­tra les per­so­nes que esta­ven al cap­da­vant del govern era tan des­car­nat que al final això ha com­por­tat que mol­tes per­so­nes no vul­guin com­pro­me­tre's ni acos­tar-se a la política. Tal faràs, tal tro­baràs! I és així com del “govern dels millors”, que tan pom­po­sa­ment subrat­lla­ven per menys­te­nir l'ante­rior govern, hem pas­sat a un d'anar fent com el Met de Ribes, amb alguna excepció nota­ble, s'ha de dir de pas­sada. La rea­li­tat és crua, i al final se sap tot o quasi tot: són molts els que els han dit que no. Els telèfons bullien des de la seu de CDC i UDC, inclo­ent-hi el del nou inquilí de Palau. Però la paraula més escol­tada era “no”. Alguns dels actu­als mem­bres del govern són la ter­cera i la quarta opció. Això no els fa des­merèixer, el temps i la feina mos­tra­ran si estan a l'altura. La rea­li­tat, però, és que el govern que somi­ava Artur Mas pot­ser no era fum, però s'ha esvaït.

Són molts els i les pro­fes­si­o­nals, inde­pen­dents o no, que han decli­nat ser al govern. La jus­ti­fi­cació de la premsa amiga són les bai­xes retri­bu­ci­ons que reben els alts càrrecs. Si fos així, pit­jor encara! Vol­dria dir que la gent més pre­pa­rada no aposta pel país i em nego a creure-ho. El pro­blema és un altre i m'ho deia fa poc un alt càrrec d'una mul­ti­na­ci­o­nal a Bar­ce­lona: “després del que hem vist els dar­rers anys, a veure ara qui es posa davant del toro!”. El toro, el brau, l'estam­pida podríem dir, és l'acti­tud inqui­si­to­rial con­tra les per­so­nes que exer­cien els càrrecs públics. CiU va jugar amb foc per des­gas­tar el govern, i ara ho ha pagat amb la nega­tiva de mol­tes per­so­nes qua­li­fi­ca­des. Per aquest motiu l'opo­sició ha de fer un esforç per no caure en el des­gast de les ins­ti­tu­ci­ons. Que ho faci el PP o Ciu­ta­dans és lògic, els interessa ben poc que Cata­lu­nya tin­gui poder i ins­ti­tu­ci­ons. Però no la resta de par­tits, o això vull creure. Només puc par­lar per Esquerra, és clar. Però per la part que ens toca farem el màxim esforç per no caure en aquesta irres­pon­sa­bi­li­tat que tant de mal ha fet al país.

El país exis­teix, sí, però què con­forma el país? La nació és la llen­gua, la cul­tura, la història i la consciència col·lec­tiva. Però també les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques, pri­va­des o simbòliques que hem anat cre­ant i que for­men part del nos­tre ima­gi­nari naci­o­nal. I això no les fa into­ca­bles, ans al con­trari. I les per­so­nes que hi ha al cap­da­vant també han de ser cri­ti­ca­bles, és clar que sí! Però la per­se­cució i la des­trucció amb l'únic afany de subs­ti­tuir un govern per l'altre genera uns anti­cos­sos: una consciència anti­política que no és gens salu­da­ble. Al final, però, com deia aquell, “qui fa un cove, fa un cis­tell”, i el govern que es volia dels millors ha vist com aquests deien no. Sor­presa? Jo diria que es veia a venir. Vist el que s'ha vist aquests anys, no és d'estra­nyar que no esti­guin dis­po­sats a pas­sar pel des­gast que han pas­sat d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a