Comunicació

Punt Cat veu com una “oportunitat” que hi pugui haver més dominis a la xarxa

La fundació s'ofereix per assessorar els nous aspirants a tenir segell propi a internet

L'ICANN ha decidit que les ciutats i companyies podran registrar els seus propis dominis genèrics

El direc­tor de la Fun­dació Punt Cat, Jordi Ipar­ra­guirre, ha expli­cat en una entre­vista a l'ACN que el fet que s'hagi obert la porta a regis­trar nous domi­nis a inter­net suposa “una opor­tu­ni­tat” per a l'orga­nit­zació.

El “.cat” és un de la vin­tena de domi­nis genèrics de la xarxa, l'únic dedi­cat a una cul­tura i una nació sense estat. Ara que n'hi podran haver més, la fun­dació cata­lana s'ofe­reix per asses­so­rar els nous aspi­rants que vul­guin seguir els seus pas­sos com, per exem­ple, de ter­ri­to­ris euro­peus simi­lars a Cata­lu­nya. Així mateix, Punt Cat no des­carta la pos­si­bi­li­tat de ges­ti­o­nar al 100% la infra­es­truc­tura de nous domi­nis i també està dis­po­sada a donar suport al “.bcn”, que ara tindrà via lliure.

El desem­bre pas­sat, la Cor­po­ració per a l'Assig­nació de Noms i Nom­bres (ICANN per la seva sigla en anglès) va deci­dir con­ge­lar l'apro­vació de domi­nis de caire genèric, com ara el “.cat”, en una reunió que es va fer a Car­ta­gena de Indias (Colòmbia). Aquest dilluns, però, s'ha des­blo­que­jat aquesta situ­ació i l'ICANN ha obert la porta al regis­tre de nous domi­nis. Ciu­tats, empre­ses i orga­nit­za­ci­ons podran sol·lici­tar els seus pro­pis domi­nis a par­tir del gener de l'any que ve.

“Les regles del joc ara estan mar­ca­des”, ha expli­cat Ipar­ra­guirre. Segons ell, han pas­sat molts anys abans que “els diver­sos agents que par­ti­ci­pen en aquesta indústria s'han posat d'acord” per esta­blir el “procés a través del qual qui vul­gui dema­nar un nou domini d'inter­net pugui dema­nar-lo”.

Jordi Ipar­ra­guirre ha expli­cat que la quan­ti­tat de 185.000 dòlars que ha fixat l'ICANN és la manera amb la qual han deci­dit dis­cri­mi­nar les noves can­di­da­tu­res. Aquesta quan­ti­tat impe­dirà que es pre­sen­tin pro­pos­tes que no hagin estat prou tre­ba­lla­des i evi­tar que es creïn nous domi­nis “que d'aquí dos o tres anys han de tan­car perquè no tenen diners, perquè no estan crei­xent sufi­ci­ent­ment o perquè tècni­ca­ment són un fiasco abso­lut”. No obs­tant això, Ipar­ra­guirre ha dit que ICANN pre­veu fer pagar una quan­ti­tat més modesta per alguns col·lec­tius deter­mi­nats, com ara països en vies de desen­vo­lu­pa­ment.

El direc­tor de la Fun­dació Punt Cat no augura un crei­xe­ment desen­fre­nat dels domi­nis. Diu que, per exem­ple, que s'apro­ves­sin 50 nous domi­nis en un any difi­cul­ta­ria la tasca de l'ICANN i ho posa­ria molt difícil als regis­tra­dors, que hau­rien de cap­tar l'atenció dels que es volen regis­trar –empre­ses que allot­gen domi­nis– i dels usu­a­ris finals, que podrien pen­sar: “Hi ha tanta oferta que em quedo amb els que ja exis­tei­xen, que sé que fun­ci­o­nen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.