opinió

Viatge per la memòria

Com es van viure els dar­rers mesos de la Guerra Civil espa­nyola a Tor­re­dem­barra? Què feia la Con­fra­ria de Sant Elm? Com tre­ba­lla­ven les remen­da­do­res a Baix a Mar? Tenim papers a l'arxiu de Sala­manca? Què va pas­sar amb el mes­tre Fran­cesc Blanch quan van entrar els naci­o­nals? Qui­nes obres de tea­tre s'han repre­sen­tat a Tor­re­dem­barra? Qui recorda els noms popu­lars de cada part del Roquer? Teníem rabas­sai­res al Baix Gaià? Com es va viure la mort de Rafael Cam­pa­lans?

La res­posta d'aques­tes i altres pre­gun­tes les tro­ba­reu al magnífic Recull de tre­balls, edi­tat enguany pel Cen­tre d'Estu­dis Sini­bald de Mas de Tor­re­dem­barra, amb el suport de l'Ins­ti­tut Ramon Mun­ta­ner i el Patro­nat Muni­ci­pal de Cul­tura de Tor­re­dem­barra. Entre les plo­mes que hi han col·labo­rat hi ha Josep Farré, autor del die­tari de la Guerra Civil que ara es repro­du­eix en aquest recull; Josep Maria Sanet, Gabriel Comas, Lluís Català, Carme Miquel, Joa­quim Nolla, Maria Isa­bel Miró, Josep Sugrañes, Maria-Rosa Wenn­berg, Josep Gual i Ricard Ramon, entre d'altres.

Es tracta del desè volum d'aquesta publi­cació periòdica que arriba amb arti­cles molt interes­sants i amb nove­tats. En pri­mer lloc, es con­so­lida un equip encapçalat per David Morlà, que fa les tas­ques de coor­di­na­dor. L'aju­den, per arri­bar a bon port, un con­sell asses­sor i un con­sell de redacció, que selec­ci­o­nen i revi­sen tots els tex­tos que seran publi­cats. En segon lloc, el dis­seny ha can­viat i a la por­tada hi podem tro­bar una foto­gra­fia, en aquest cas d'una remen­da­dora a la platja. Final­ment, la tirada d'exem­plars ha aug­men­tat fins arri­bar a les 500 uni­tats. Cal dir que aquesta edició a hores d'ara s'ha exhau­rit.

Amb aquest esforç es pretén fomen­tar l'inter­canvi de publi­ca­ci­ons amb altres cen­tres d'estu­dis i és una mos­tra del bon moment de forma que viu el cen­tre d'estu­dis tor­renc. Aquesta enti­tat està impul­sant, per exem­ple, l'Aula d'Extensió Uni­ver­sitària a la vila, ha aug­men­tat el nom­bre de les seves sec­ci­ons, publica una agenda bimes­tral d'acti­vi­tats, ela­bora un pro­grama de ràdio a Ona la Torre i ha acon­se­guit atreure molta gent per fer-se'n sòcia.

És una llàstima que tot aquest poten­cial i aques­tes publi­ca­ci­ons tan interes­sants com la que tenim a les mans a vega­des pas­sin una mica des­a­per­ce­bu­des entre el públic en gene­ral. A més de gau­dir d'un lleure for­ma­tiu i cul­tu­ral, també podríem soci­a­lit­zar un conei­xe­ment que s'està cons­truint en aques­tes con­tra­des i que pot ser­vir d'ele­ment dina­mit­za­dor.

Aquest feno­men té lloc també en altres indrets. Per citar dos exem­ples ben pro­pers, podríem par­lar dels casos d'Alta­fu­lla i de Roda de Berà; en aquest sen­tit, els res­pec­tius cen­tres d'estu­dis estan fent una tasca molt sem­blant i de qua­li­tat. La solució no és sen­zi­lla, però ben segur que un interès més gran per part dels mit­jans de comu­ni­cació i la cons­trucció de siner­gies entre cen­tres d'estu­dis pro­pers podrien aju­dar a millo­rar l'horitzó.

Títol: Recull de treballs, núm. 10, 2009 Edita: Centre d'Estudis Sinibald de Mas Coordinació: David Morlà Gómez web: www.sinibald.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.