Teresa Pérez i Girau

Directora de cinema d'animació

Un treball d'animació d'una jove d'Oliva premiat al festival Inquiet d'enguany

Una mà obri una caixa plena de per­so­nat­ges i en trau un tite­lla. Li talla els fils. Ara el per­so­natge parla sol, però els seus ram­pells no són més que imat­ges d'algun dels estat­ges de la ment de dues joves, Teresa Pérez i Paula Pérez, que gràcies a un tre­ball ima­gi­na­tiu, ela­bo­rat i tenaç, s'han empor­tat el premi al Millor Clip del Fes­ti­val Inquiet 2009. Una d'elles, Teresa, és d'Oliva i ha acce­dit a con­tar-nos aquesta experiència cre­a­tiva.

P. —Com i per què va nàixer aquest per­so­natge?
R. —«Doncs Paula i jo vam coin­ci­dir en el Títol Propi d'Ani­mació que s'orga­nitza a la Facul­tat de Belles Arts i va ser en el pro­jecte final que vàrem deci­dir fer el vide­o­clip per a la cançó Per­so­nat­ges, de Clara Andrés. I com que la cançó parla dels per­so­nat­ges i tam­poc teníem massa recur­sos mate­ri­als, era palés que l'objecte prin­ci­pal havia de ser un per­so­natge».
P. —Com va ser el tu a tu amb el per­so­natge?
R. —«D'amor-odi (entre ria­lles)... L'experiència és com un part perquè pri­mer fas el dis­seny de l'estruc­tura interna i la superfície externa i, a poc a poc, veus que el per­so­natge va cobrant vida fent el pri­mer pas, dient les pri­me­res parau­les... És com tin­dre un xiquet amb el qual hi ha nits d'insomni (ria­lles) i dies en què et dóna molta satis­facció i molta ale­gria».
P. —Una vegada embar­ca­des en el pro­jecte, vau pas­sar per dues fases; com les vau com­bi­nar i com de dife­rents són?
R. —«La pri­mera és bas­tant més llarga. Vam posar tres mesos a cons­truir l'esce­no­gra­fia i l'ani­mació. I després en post­pro­ducció vam estar vora dues set­ma­nes. La veri­tat és que són com­ple­ta­ment dife­rents. L'avan­tatge és que nosal­tres, alhora que gravàvem un pla, anàvem llançant-lo direc­ta­ment sobre la línia de temps de l'edició del vídeo, de manera que podíem veure el que anàvem pro­duint. I així la post­pro­ducció ens va resul­tar molt més fàcil perquè ja ho teníem tot més o menys orga­nit­zat».
P. —El vos­tre per­so­natge té a penes uns minuts de vida, però s'agafa estima a un objecte que parla per tu?
R. —«I tant que sí. Veus que és una extensió del que has estat pen­sant, ima­gi­nant i somi­ant durant molt de temps. És com màgia, és un somni mate­ri­a­lit­zat».
P. —Que us va atreure de Per­so­nat­ges i què heu vol­gut plas­mar en la vos­tra inter­pre­tació?
R. —«De Per­so­nat­ges ens va atraure la temàtica, perquè una de les idees clau que volíem plas­mar en el vide­o­clip era el procés de cons­trucció de per­so­nat­ges que, dins del procés de fer una ani­mació, és fona­men­tal. De fet, en el curs, un dels blocs estava dedi­cat exclu­si­va­ment a la cre­ació del per­so­natge. Com que la cançó parla de per­so­nat­ges des de les mane­res de la poe­sia, dei­xant molt el camp obert per a poder inter­pre­tar el que volguérem, vam deci­dir esco­llir-la. I també perquè la cançó dura dos minuts (ria­lles) que és un temps mate­ri­a­lit­za­ble; dos minuts i mig ja no hau­ria sigut pos­si­ble! Així, en la nos­tra versió hem vol­gut plas­mar com el per­so­natge va cons­truint-se des de l'apa­rença física, el pas... i després ja passa a ame­rar-se de parau­les, a cami­nar sobre la corda fluixa...».
P. —Amb la cançó, Clara va gua­nyar el premi Miquel Martí Pol en 2008. I ara vosal­tres, un any després, amb el vide­o­clip heu gua­nyat una de les sec­ci­ons de l'Inquiet. Però com vau deci­dir pre­sen­tar-lo al fes­ti­val?
R. —«Teníem claríssim des del prin­cipi que volíem arri­bar a temps per a poder pre­sen­tar-lo a l'Inquiet. I, a banda d'aquest, el pre­sen­ta­rem a més certàmens, fins i tot, a l'Anima 2012 de Bèlgica i a l'Ani­fest 2010 de Praga».
P. —Supose que serà gra­ti­fi­cant que us hagen pre­miat un tre­ball que heu engen­drat i nodrit durant mesos. Què us ha sem­blat l'experiència del reco­nei­xe­ment a la vos­tra tasca?
R. —«Molt satis­factòria. És la retro­a­li­men­tació com­ple­ta­ment necessària per a poder plan­te­jar-te embar­car-te en pro­jec­tes nous, perquè real­ment és una tasca que reque­reix molt d'esforç, en què s'inver­teix moltíssima ener­gia. Aquest tipus de reco­nei­xe­ment és com el feed­back neces­sari per a reno­var les il·lusi­ons en més pro­jec­tes».
P. —Teresa, la teua com­pa­nya Paula i tu heu estu­diat Belles Arts. Ella des del camp del dibuix i tu des de l'escul­tura heu fet cap a l'ani­mació. Per què l'ani­mació?
R. —«Jo, en con­cret, després de l'escul­tura vaig pas­sar a les ins­tal·laci­ons audi­o­vi­su­als i, per tant, al camp audi­o­vi­sual i després d'una experiència d'inter­canvi a Holanda, a l'Avans Hogesc­hool de Breda, on vaig estar en el depar­ta­ment d'Ani­mació, vaig des­co­brir el que podia donar de mi en l'ani­mació. Em va agra­dar molt i, per això, he deci­dit con­ti­nuar per aquest camp. A més, perquè té mol­tes pos­si­bi­li­tats cre­a­ti­ves i expres­si­ves».
P. —Pel que fa a futurs pro­jec­tes, tens alguna cosa in mente?
R. —Ara per ara, estic en pausa... recu­pe­rant l'ener­gia. Pro­jec­tes... més avant, si es pre­senta alguna pro­posta interes­sant... doncs, per què no? I també he de fer pràcti­ques... perquè part del curs d'Ani­mació, a banda de les hores lec­ti­ves i el pro­jecte, és fer pràcti­ques en una empresa. Espere començar en breu».
P. —Per últim, quan pro­jec­ta­reu el clip a Oliva?
R. —«Si que és una de les idees. Ho vam inten­tar ja per al Cor­re­llen­gua d'Oliva però al final no va poder ser perquè Clara no podia estar-hi i no podíem acon­se­guir el mate­rial. Però sí que con­ti­nuem amb la idea de poder-l'hi pre­sen­tar. De fet, hi ha un pro­jecte per fer una expo­sició, ja no sols de la pro­jecció, sinó també amb les maque­tes i amb tot el mate­rial gene­rat per fer el vide­o­clip. Espe­rem poder tirar avant la pro­posta».


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.